Šport
21 ogledov

"Zavedam se svoje cene, ta je visoka"

Goran Dragić Saša Despot
Goran Dragić se je po vrnitvi iz ZDA srečal s slovenskimi mediji. O svojem nastopu za reprezentanco na Eurobasketu 2015 še ni želel govoriti. V naslednjih mesecih ga čakajo predvsem pogajanja za novo pogodbo v ligi NBA.

"Trenutno ne bom govoril o reprezentanci. Počakal bom na pogovor z Juretom Zdovcem, niti ne vem, kdaj bo selektor v Turčiji končal s sezono," je na začetku srečanja z mediji pojasnil Goran Dragić. Ta sicer pričakuje svojega drugega otroka: "Starševsko šolo sem preskočil (smeh), imam že izkušnje. Seveda bom ob porodu, tudi prvič sem bil."

Goran Dragić | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Med sezono v ligi NBA je sicer kapetan slovenske izbrane vrste zamenjal klub, iz Phoenixa je prestopil k Miamiju. "Zadnja sezona je bila zelo turbulentna. Začel sem jo pri Phoenixu, ni bilo vse v redu, a na koncu so se reči lepo izšle. Zahteval sem menjavo in končal sem v klubu, ki sem si ga želel. Zaenkrat sem zadovoljen z minulo sezono. Seveda bi si želel uvrstitve v končnico, vendar tega nismo dosegli. Bomo videli, kako bo naprej," je dejal Dragić.

Ta je pojasnil, kako je potekal njegov trade v Miami: "Najtežje je bilo dan prej, ko sem sedel s trenerjem in generalnim managerjem (GM) Phoenixa in povedal, da želim oditi. Znova so ponovili prazne obljube, zato sem potegnil črto. Slaba izkušnja je bila edino z GM-om Ryanom McDonoughom, z lastnikom kluba Robertom Sarverjem pa sem imel pozitiven pogovor. Povedal sem mu moje stališče, zahvalil sem se mu za vse in na koncu dejal, da tuji jaz želim pomagati njemu. Povedal sem, da na koncu sezone ne bom podaljšal s Phoenixom in da želim, da klub nekaj dobi zame. Prosil sem ga za trade in to se je tudi zgodilo. Povedal sem mu, kje bi želel igrati in mislim, da je bila njegova beseda tista, ki me je poslala v Miami. Za to sem mu zelo hvaležen, upošteval je mojo željo."

Goran Dragić | Avtor: Saša Despot Saša Despot
V Miami je bil poslan tudi njegov brat Zoran. Gogi tega ni zahteval, a se mu takšna poteza zdi logična: "Pri Phoenixu so se odločili, da naju z Zokijem v paketu pošljejo v Miami. Vedo, da bi bil nezadovoljen, pri Soncih tako ali tako ni dobival veliko priložnosti. V ZDA o vsem premislijo. Če odidem jaz, potem naj odide še Zoki, da ne bi delal problemov (smeh). On že ima pogodbo z Miamijem za eno leto. Kolikor vem o njegovem sestanku s Patom Rileyem, bo ostal. Tudi, če jaz grem. Bili so zadovoljni z njim, po zadnji tekmi, ko je dobil več priložnosti, mi je trener dejal, da ni vedel, da lahko Zoki tako igra. V šali sem odvrnil, da ne vem, zakaj imajo potem oglednike v Evropi. Zoran je druga zgodba, a sem bil vseeno vesel, da je šel zraven v Miami. Dobil je tudi nekaj več možnosti za igranje."   

In kakšen je bil njegov sestanek z vodilnimi možmi Miamija? V tej sezoni bo namreč postal prost igralec, zanj pa se zanimajo tudi preostali NBA klubi. "Sestanek po koncu sezone je bil zelo pozitiven. Pogovarjal sem se s trenerjem Erikom Spoelstro in seveda Rileyjem, obe strani bi radi podaljšali sodelovanje. Meni je Miami zelo všeč, tako organizacija, kot mesto. Sem pa prost igralec in izkoristil bom vse opcije. Vse karte bom dal na mizo, na koncu pa bom sprejel skupno odločitev z družino, z agentom. Miami ima eno prednost, kot edini mi lahko ponudijo petletno pogodbo. To je zelo velik plus. Seveda pa se nisem nič zavezal, se tudi ne morem, počakati moram na 1. julij, ko se odpre ta tržnica. Takrat se bom lahko začel pogovarjati s klubi," zelo delovno poletje pričakuje Dragić.

Ta je kot morebitni destinaciji ob menjavi omenjal tudi New York in Los Angeles. Ali imata ta kluba še prednost pred morebitnimi ostalimi snubci? "Vse destinacije so odprte. Takrat je bilo veliko povpraševanja. Ko je prišlo v medije, da želim menjavo kluba, je prišlo precej ponudb. Zdaj gre za najbolj pomemben korak v moji karieri, želim igrati v končnici, se boriti za najvišja mesta. To bo najpomembnejše pri odločitvi. Miami je zelo privlačen klub, mislim, da bo v prihodnosti imel lepe možnosti za končnico in tudi osvojitev naslova prvaka. Bomo pa vedeli. Veliko reči se lahko zgodi, na primer pri Los Angeles Lakers, pri New York Knicks ali pri Indiana Pacers lahko pripeljejo kakšnega izjemnega prostega igralca in se vse spremeni čez noč. Miami je pa edini, ki mi lahko ponudi petletno pogodbo. Nisem več mlad, nimam več 20 let, na telesu se že marsikaj čuti, ni več tiste svežine, ki je bila po 82 tekmah v prejšnjih sezonah. Zdaj se že pozna," pravi Gogi. 

Goran Dragić | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Ta je v NBA sicer že nosil drese Phoenixa, Houstona in Miamija. "V Houstonu sem bil le eno leto, takrat je bil na podobnem nivoju kot Phoenix. Slišal pa sem, da so v zadnjem času naredili veliko za še boljše počutje igralcev, na tem področju so se približali Miamiju. Pri slednjem je vsega skupaj morda že preveč. Vse je na najvišjem ravni, na ravni prvakov. Vse imaš na voljo. Od kuharja, svojega trenerja za fitness, ta t sledi kot senca. Tudi na treningih so prisotne kamere, Pat Riley te nadzoruje 24 ur na dnevno. Vse je izjemno organizirano. Smo kot družina, celota. Ne samo igralci, trenerji, vsi so povezani v neko enoto. V Phoenixu te povezanosti nisem čutil. To je tudi en pokazatelj, da se stremi k šampionskemu prstanu," je primerjavo med "svojimi" klubi opravil Dragić.

In kako se znajde v položaju zvezdnika, ki lahko zahteva menjavo, njegova nova pogodba pa bo zelo visoka? "Pade ti kamen s srca. Že s to pogodbo, ki sem jo imel, sem bil zadovoljen, moja družina, otroci bodo lahko nemoteno živeli. Je pa v ZDA tako, da te ob višji pogodbi tudi cenijo bolj. Morda je to tudi narobe. Omenjajo se visoke številke, zaenkrat je to le v medijih, a zavedam se svoje tržne vrednosti. Seveda je velik plus to, da sem prost igralec. Imel bom višjo ceno, klubi se bodo potegovali, kdo mi bo ponudil več. Sem pa vesel, da sem že nekaj dosegel v karieri, tudi v ligi NBA, cena je temu primerna. Želim pa, kot sem že dejal, igranje v končnici," pravi Dragić.

Ta bo poleti ob pogajanjih s klubi, pričakovanjih na rojstvo otroka, morebitni reprezentančni akciji, zaposlen še na dveh področjih. Izšel bo prvi del njegove biografije, pod njegovim imenom pa bo potekal tudi košarkarski kamp. "Kamp se bo začel 25. junija, trajal bo do 1. julija, potekal pa bo na Rogli. Lani smo imeli 75 otrok, letos pa bomo vso zadevo še razširili. Imeli bomo več udeležencev, sodelovalo bo še več trenerjev. Bo pestro," obljublja Dragić, ki je o prihajajoči knjigi povedal: "Trenutno pišemo mojo biografijo, prvi del izide to poletje. V knjigi bo pisalo vse, kar sem doživel od osnovne šole naprej. Končala se bo s to sezono. Mislim, da bo dobro napisana, piše jo Tadej Golob. To je naslednja stopnička v moji karieri, tudi mladi bodo lahko izvedeli kaj več o meni. To bo mladim košarkarjem pomagalo tudi pri njihovih karierah, na kaj se morajo osredotočiti, katero pot je dobro izbrati." 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.