Šport
49 ogledov

Žbogar: Bojim se scenarija s SP

Vasilij Žbogar jadranje finn Rio 2016 Stanko Gruden/STA
Vasilij Žbogar na olimpijskih igrah še naprej navdušuje z nastopi v razredu finn.

Izkušeni Vasilij Žbogar navdušuje predvsem s taktiko, s katero dobro nadzira položaj in čeprav v zadnjih plovih ni povsem pri vrhu, z lahkoto drži drugo mesto v skupnem seštevku. Kljub temu, da se mora v plovu za kolajne izogniti zadnjemu mestu, pa pravi da ni še nič odločenega.

"Danes nisem stoodstotno zadovoljen. Čeprav sem obdržal drugo mesto, pa mi je le malo zmanjkalo, da si nisem že danes zagotovil kolajne, saj bi moral biti v dveh regatah le eno mesto boljši. Tako pa še ni nič odločenega. Regata za kolajne, v kateri bomo za dva mesta štirje kandidati, je specifična in še posebej zahtevna, tako da se lahko še marsikaj zgodi. Bojim se, da se ne bi uresničil pregovor, vse se vrača, vse se plača. Misli mi uhajajo na svetovno prvenstvo, ko sem s točko prednosti osvojil bron. Bojim se, da ne bi na tak način jaz izgubil kolajno," še noče veseliti kolajne Izolan, ki pa je lahko dodatno zadovoljen, ker se bo zadnje dejanje odvijalo v zalivu, kar mu bolj ustreza.

Čeprav še ni prepričan, da bo osvojil odličje, pa mu to lahko prepreči le velika smola ali velika napaka, ki pa, tako menijo njegovi konkurenti, se tako izkušenemu težko zgodi.

"Vasilij kolajno že ima, o tem sem povsem prepričan, na četrto mesto ne more pasti. Vesel sem zaradi njega, takoj pa podpišem, da bo on drugi, jaz pa tretji," je slovenskim novinarjem dejal Hrvat Ivan Kljaković Gašpić, ki je trenutno na tretjem mestu.

Veter krojil spored

Današnja dva plova na odprtem morju sta bila za Žbogarja in tudi za druge izredno zahtevna. Organizatorji so začetek zaradi šibkega vetra nekaj časa predstavljali, kar je predstavljajo psihološko težavo. Nato pa je bilo v jadranje potrebno vložiti ogromno moči, slovenski šampion, ki je med najstarejšimi jadralci, pa je že pošteno utrujen, utrujenost so mu vleče že nekaj dni, od plovov v zelo močnem vetru.

"Moral sem jadrati konstantno, nisem smel izgubiti potrebnih točk. Jadralci so nihali, veter je zelo nihal, tekmovalci iz ozadja so tvegali vse, tako da sem se moral držati sredine. Dostikrat se je kakšnim jadralcem pokazala sreča, tako pač je, dobro, da smo še vedno tukaj, kjer smo," je današnje jadranje opisal Žbogar, ki pravi, da še ne razmišlja o taktiki, ve pa, da bo to zelo težko sestaviti, saj je treba paziti na tri tekmovalce.

Za Žbogarja je pomembno, da osvoji kolajno, kot sam pravi, se za njo na olimpijskih igrah tekmuje, vseeno pa mu je, ali bo srebrna ali bronasta.

V ponedeljek bodo imeli jadralci v rarezdu finn prost dan, ki ga bo izkoristil za regeneracijo: "Malo kolesarjenja, malo plavanja, masaža, nič neobičajnega. Glavo moram ohraniti čisto, v torek bo treba biti zbran."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.