Šport
19 ogledov

Žbogar rutinsko do srebra!

Vasilij Žbogar razred finn jadranje Rio 2016
1/7
EPA
Najboljši slovenski jadralec je bil v finalni regati razreda finn šesti in s tem zadržal skupno drugo mesto ter tako osvojil svojo tretjo olimpijsko medaljo.

Po desetem plovu je Vasilij Žbogar trdno držal srebrno medaljo, že pred finalnim obračunom si je zlato zagotovil aktualni svetovni prvak Britanec Giles Scott. Izolan je v regati za medalje prišel do šestega mesta in s tem ostal skupno drugi.

Žbogar je tako v svojem petem nastopu na OI osvojil svojo prvo olimpijsko medaljo v razredu finn, prejšnji dve (bron v Atenah 2004 in srebro v Pekingu 2008) si je priboril v razredu laser, v katerem je zadnjič nastopal leta 2009.

Pred zadnjim plovom je Izolan vedel, da mu sedmo mesto teoretično zadostuje za srebrno, deveto pa za bronasto medaljo. V kolikor bi bil Žbogar v finalnem plovu slabši kot sedmi, bi ga na drugem mestu z zmago lahko prehitel Hrvat Ivan Kljaković Gašpić, če bi bil slabši kot deveti (torej zadnji), pa bi ga z zmago lahko prehitela Američan Caleb Paine in Šved Max Salminen.

Situacija vseskozi pod nadzorom

Na prvem in drugem obratu je bil v vodstvu Paine. Žbogar je bil pri prvi boji osmi, pri drugi pa je že suvereno jadral na sedmem mestu, ki mu je zagotavljalo srebro. Tudi po tretjem obratu je Paine zadržal vodstvo, Žbogar pa je napredoval na šesto.

Paine je na koncu dobil finalno regato in si tako priboril bron, medtem ko sta prvi dve poziciji zadržala Scott in Žbogar. S stopničk je padel Hrvat Kljaković Gašpić. V finalni regati je bil drugi končni zmagovalec Scott, tretji pa domačin Jorge Zarif.

Prihod Izolana v cilj so pospremili znani vzkliki s tribune: "Kdor ne skače ni Sloven'c!"

Jadranje, razred finn, končne uvrstitve:

1. Giles Scott (VB) 36 točk
2. Vasilij Žbogar (Slo) 68
3. Caleb Paine (ZDA) 79
...

Komentarjev 1