Šport
41 ogledov

ZDA premočne, atletinji solidno

Paraolipijske Reuters
V večernem delu tretjega tekmovalnega dne paraolimpijskih iger v Londonu sta atletinji Tatjana Majcen Ljubič in Tanja Cerkvenik dosegli šesto in 12. mesto v suvanju krogle v kategoriji 54/55/56, strelec Franc Pinter je bil 15. z zračno puško leže v kategoriji 1, odbojkarice pa so v uvodni tekmi predtekmovanja izgubile z ZDA z 0:3 (-8, -15, -8).

Po petem mestu Damjana Pavlina na preizkušnji z zračno puško leže v kategoriji 2 se je v svoji kategoriji v tej disciplini pomeril tudi Franc Pinter. Osvojil je 15. mesto s 598 krogi. "Nisem preveč razočaran. To ni moja prva disciplina. Ne bom rekel, da jo jemljem zgolj za trening, ker sem sposoben streljati tudi 600 krogov, tokrat pa sta padli dve devetki in 15. mesto je realen rezultat," je svoj drugi nastop na igrah ocenil Pinter.

ZDA gladko prek Slovenije

Slovenska reprezentanca v odbojki sede je v svoji močni predtekmovalni skupini (tekmice so velesile ZDA, Kitajska in Brazilija) opravile prvi nastop. Na preizkušnji v dvorani Excel so se pomerile z Američankami, na koncu je bil izid 0:3. Američanke so bile tokrat premočne za slovenske odbojkarice, ki niso imele pravih možnosti v boju z njimi. V prvem nizu so osvojile le osem točk, nekoliko boljši odpor so imele v drugem, ko so prišle do 15 točk, a so Američanke nato spet pritisnile na plin ter po zaslugi močnega servisa in 13 točk Kathryn Holloway ter 12 Heather Erickson hitro zmagale. Pri slovenskih odbojkaricah je največ točk, osem, dosegla Suzana Ocepek.

"Želele smo si pokazati bistveno boljšo igro, a v preveliki želji nam ni uspelo, že v osnovnem elementu s servisom, brez tega pa v odbojki nimaš kaj početi. Videle smo, koliko energije premorejo Američanke, upale smo, da jim lahko vzamemo kakšno točko več ali morda celo niz, a nismo imele niti osnovnega orožja, da bi organizirale akcije," je dejala kapetanka Anita Goltnik Urnaut.

Solidni atletinji

Večerni nastop sta imeli na olimpijskem stadionu obe slovenski atletinji. Tako Majcen Ljubičeva kot Cerkvenikova sta se pomerili v suvanju krogle v združeni kategoriji 54/55/56. Za Majcen Ljubičevo je to najmočnejša disciplina, finale pa si je kot osma priborila z drugim metom, dolgim 6,11 metra oziroma preračunano 871 točkami. V finalu je nato dodala še nekaj centimetrov in tekmovanje končala s 6,24 metra dolgim dosežkom (894 točk), kar jo je pripeljalo do šestega mesta.

Razred zase je bila Kitajka Liwan Yang, a so njene predstave zbudile dvom v pravilno klasifikacijo glede na stopnjo invalidnosti. Štiri reprezentance, med njimi tudi slovenska, so se pritožile zaradi Kitajke, a za zdaj izidi ostajajo. Kitajka je sicer dosegla nov svetovni rekord v kategoriji 54, kjer tekmuje prav Majcen Ljubičeva. Slednja je bila doslej s 6,82 metra tudi rekorderka, po novem ima ta dosežek Kitajka s 7,50 metra.

Tatjana Cerkvenik je tekmo v suvanju krogle opravila kot priprave na svoje močnejše orodje, kopje, ki bo na sporedu v sredo. Kljub temu je bila zadovoljna z današnjim 12. mestom, predvsem pa z razmerami na stadionu ter z vzdušjem: "Izredno sem zadovoljna, predvsem glede na težave, ki sem jih imela v zadnjih dveh mesecih. Upam, da bodo občutki ostali do srede, ko bo met kopja. Pri metih sem imela nekaj težav, ker je na stolu manjkal vijak, ampak so stvar uredili. Sicer pa vse poteka brezhibno, super, imamo srečo z vremenom. Danes sem tudi prvič občutila vzdušje, ki ti dvigne adrenalin. Jaz sem čisto navdušena."

"Za Tatjano mislim, da je pričakovala boljši rezultat in uvrstitev in mislim, da je razočarana. Tanja pa je dosegla soliden rezultat, glede na to, da je imela v zadnjem času težave z zdravjem. Glede Kitajke je težko kaj reči, dekleta so ocenila, da naj ne bi bila za to skupino, kar pa je težko dokazati, tako da pritožbe niso niti sprejeli. Rezultat pa je za njeno skupino fenomenalen," je povedala trenerka Romana Kuhar.

Tiršek in Pintarjeva s težavami

Poleg Pavlina je dopoldne nastopil še Franček Gorazd Tiršek in osvojil 29. mesto, v slovenski ekipi pa so pozneje ugotovili, da je imel očitno tudi tehnične težave, saj je puška pozneje na treningu zatajila in jo bodo morali pred sobotnim novim nastopom zamenjati.

Mateja Pintar pa je končala posamične namiznoteniške nastope, potem ko je v četrtfinalu po tesnem dvoboju morala priznati premoč domači igrali Sari Head z 2:3.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.