Šport
11 ogledov

"Zdaj bo vse še lažje"

Ana Drev
1/4
EPA
Ana Drev je postala 22. Slovenka z uvrstitvijo na zmagovalni oder tekme za svetovni pokal.

"Dolgo je trajalo, čeprav se mi zdi, da moja kariera ne traja tako dolgo, saj sem na začetku bolj občasno startala v svetovnem pokalu. Kljub temu je minilo kar nekaj let. Kaj naj rečem? Super," je bila velikega uspeha vesela Ana Drev, ki je je v Flachau kot edina Slovenka nastopila v finalu. Tridesetletna tekmovalka iz Šmartnega ob Paki, ki tekmuje le v veleslalomu, je osvojila svoje prve stopničke v svetovnem pokalu, pred tem je bila najboljša sedma, decembra na veleslalomu v Courchevelu.

"Ko sem prišla v cilj in videla, da sem druga, sem bila zelo, zelo vesela. Vedela sem, da druga vožnja ni bila optimalna in nisem vedela, kam lahko z njo sežem. Zato sem bila zelo vesela. Ko sem šla na oder za zmagovalke, sem razmišljala, da sem ga marsikdaj sama gledala, ko so bile druge punce gor, tako da je bilo zelo lepo, da sem se tega zdaj tudi jaz udeležila," je prve občutke po uspehu kariere strnila Drevova.

"Lahko rečem, da so bili v Lienzu dosti lažji pogoji v drugem delu tekme kot danes tukaj. V Flachauu sem bila bolj nervozna kot v Lienzu, ker sem videla, kaj me čaka, začelo je spet snežiti pri zadnjih tekmovalkah, vidljivost je bila zelo slaba. Zelo sem vesela, da sem z drugo vožnjo solidno opravila in da je to zadostovalo za stopničke," je še dodala.

Naslednje tekme v tehničnih disciplinah dekleta čakajo v Mariboru. "Super, da bo že Maribor. Letos se najbolj od vseh tekem veselim prav Maribora, tja prihajam z dobro popotnico. Ne bi pa se štela v krog favoritinj in zviševala svojih pričakovanj. Proga tam mi ne ustreza najbolj, se bom pa vsekakor potrudila po svojih močeh, saj sem prepričana, da lahko letos dosežem svoj najboljši rezultat v Mariboru, boljšega kot v prejšnjih letih."

Drevova je na šestnajstih startih v Mariboru doslej vpisala dve uvrstitvi v prvo trideseterico, najboljša 22. je bila na veleslalomu za zlato lisico leta 2013.

Ni bila fenomenalna tako kot na treningu

"Zelo smo veseli. Za to se dela, za to se trenira, super, da ji je uspelo. Je v zelo dobri formi, obdržala je formo iz Lienza, tudi naslednjo tekmo, ko je nastopila, je znova vodila po prvi vožnji. V finalu je imela zelo slabe razmere, imela jih je sicer tudi Rebensburgova. Komaj čakamo naslednje tekme," je bil z razpletom tekme zadovoljen glavni trener slovenske ženske ekipe za tehnične discipline Denis Šteharnik.

"Mislim, da bo zdaj za njo veliko lažje. Za sabo ima zelo dolgo pot, dve resni poškodbi. Pokazala je, da se z vztrajnostjo lahko naredi marsikaj. Vseskozi je verjela, vseskozi je imela željo po dokazovanju, po rezultatu. V zadnjem času smuča zelo suvereno, tudi na treningu zelo težke, komplicirane situacije odpelje zelo suvereno, tako da, ko pride na tekmo je vse lažje, vse bolj enostavno. Zaradi tega ima veliko boljši občutek in zato lažje napade. Mislim, da se zdaj lahko samo še veselimo naslednjih tekem. Tehniko ima dobro, smuča v redu, je zdrava, tako da je vse super. Moram reči, da danes sploh ni smučala fenomenalno tako kot na treningu. Če ji uspe še boljša vožnja, potem se lahko zavihti še višje," je prepričan Šteharnik.

V ekipi sicer niso spreminjali reči iz Lienza, kjer je Drevova po prvi vožnji prav tako vodila, a nato storila napako in odstopila. "Nič ni bilo drugače. Imamo isti protokol tako na treningu kot na tekmi. Vedno se poskušamo obnašati isto. Vse je bilo normalno. Danes je bil z njo v zadnjih minutah serviser, dvakrat sem ga vprašal kako je in je rekel, da je vse OK. V Lienzu je bila klasična napaka, tam je šla na zmago. Sama mi je rekla, da želi zmagati. To je to! Po medijih se je govorilo, da je popustila, a ni bilo tako. Niti malo ni popustila. Zgodila se je napaka. Kolikokrat se je že Ligetyju ali Millerju. Za mene je to boljši pokazatelj, kot pa da bi osvojila sedmo mesto. Rekla mi je, da noče biti osma, sedma, peta, rekla je, da hoče zmagati. To je to. Če greš na zmago, si bolj na meji in možnost odstopa je večja."

Sledi Zlata lisica

In kakšen je načrt pred naslednjo tekmo v Mariboru, ki bo na sporedu čez dva tedna? "Dva dni počitka in takoj dalje po načrtu. Če bomo uspeli, bi bilo super, da kakšen dan ali dva ujamemo treninga v Mariboru, da preizkusimo progo. Nato pa nekam na polito progo, upam da v Sloveniji. Upam, da nam uspe v Kranjski Gori in da se dobro pripravimo na Maribor," je zaključil Šteharnik.

Komentarjev 1
  • jezero 16:47 17.januar 2016.

    Resnično, te fletne,odlične smučarke do danes po obrazu sploh nismo poznali. Čestitamo, Ana Drev!