Šport
9 ogledov

"Zdaj bom še bolj nevaren"

Rok Marguč EPA
Rok Marguč je na svetovnem deskarskem prvenstvu v Lachtalu z bronom v paralelnem slalomu Sloveniji priboril deseto kolajno, v svoji zbirki jih ima že štiri. V Stonehamu pred dvema letoma je bil prvak v paralelnem slalomu, dve leti prej v La Molini pa je bil srebrn v paralelnem veleslalomu ter bronast v slalomu.

"Očitno sem res specialist za velike tekme, enostavno pa ne vem, kako mi to uspeva. Zadnjih 14 dni sem od Bad Gasteina res garal, veliko sem delal na psihološki pripravljenosti in samozavesti. In evo, ne zaman, nagrada je tu. Malo mi je sicer žal, ker sem v polfinalu naredil napako, Roland Fischnaller je bil danes premagljiv, če je ne bi, bi bila kolajna še žlahtnejša, a po vseh težavah letos v slalomu, ko še med 30 nisem prišel, je ta bron kot zlato" se je po slalomski preizkušnji smejalo 28-letnemu Celjanu, ki se je letos iz okolice Laškega preselil v rodno Celje.

Marguč po slabšem slalomskem uvodu v sezono - v veleslalomu je bil na prvi in edini tekmi svetovnega pokala četrti, ni bil med favoriti, a se s tem ni preveč obremenjeval. Že v torek na edinem treningu je kazal sproščenost, zavedal se je svojih prednosti, vedel je, da se lahko visoko uvrsti. "Na Rogli smo našli progo, ki je podobna tej, zato sem s treninga prišel dan pozneje kot drugi. V Lachtalu sem bil tudi že pred mesecem, je pa res, da je bila takrat proga zaradi pomanjkanja snega drugačna. Prav tako mi ustrezajo daljše preizkušnje, kjer lahko izkoristim izvrstno telesno pripravljenost. Ustreza mi tudi ta ravnina, saj dobro pospešujem. In vse to mi je z dobrim treningom tukaj dalo dobre občutke, ki sem jih na tekmi izkoristil," je razloge za dobro razpoloženje predstavil slovenski deskar.

Dobri občutki tudi v kvalifikacijah

Dobrih občutkov ni izgubil niti v kvalifikacijah, čeprav je zasedel šele 11. mesto, a posamezni deli voženj so bili odlični. V izločilnih bojih je imel tudi nekaj sreče z izbiro prog tekmecev, še najbolj v osmini finala, ko se je pomeril s štirikratnim svetovnim prvakom Benjaminom Karlom. "Njegova izbira proge me je zmedla, a s tira me ni vrgla. Ugotovil sem, da proga, ki so jo izbirali boljši iz kvalifikacij niti ni hitrejša, z izjemo zgornjega dela. Dobre informacije sem dobival tudi s proge, moj oče in trener nikakor ni bil zadovoljen z vožnjami in mi je za zadnje dvoboje svetoval, naj vozim bolj okrog vratc, kar sem upošteval predvsem v boju za tretje mesto," je občutke s proge obrazložil Marguč, ki je imel ponoči pred tekmo nekaj težav pri spancu.

Sredi noči so ga zbudili

"Sredi noči me je nekdo, katerega številke nisem poznal, klical in zbudil. Ni mi bilo jasno, a zbranost mi ni padla. Ne vem, od kje jemljem zmožnost, da sem na svetovnih prvenstvih tako zbran. Res je, da prinašajo več kot svetovni pokal, ampak vseeno. Sem mogoče čudežni deček?" se sprašuje Celjan, ki je največji pritisk čutil pred bojem za tretje mesto: "Vedel sem, kaj prinaša. Poleg tega pa sem imel doslej kar nekaj težav z malimi finali. A sem se uspel zbrati, v glavi sem imel le svojo vožnjo, s tekmecem se nisem obremenjeval."

Glede na dejstvo, da je veleslalom vsaj v letošnji sezoni njegova boljša disciplina, bo med favoriti tudi na petkovem veleslalomu: "Svoje sem naredil. Zdaj bom sproščeno užival, zato bom še bolj nevaren. Lahko se zgodi marsikaj."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.