Šport
6 ogledov

Zdovc: "Energija navijačev je nalezljiva"

Zoran Goran Dragić brata Slovenija Češka EuroBasket trening Zreče Saša Despot
Po zmagah proti Avstraliji in Mehiki imajo slovenski košarkarji na svetovnem prvenstvu v Španiji prvi dan odmora. Izkoristili ga bodo za regeneracijo, zvečer pa jih čaka trening pred naslednjo tekmo v torek ob 20. uri proti Južni Koreji.

Reprezentanca Slovenije je na dobri poti, da si zagotovi najboljše izhodišče pred izločilnimi boji. Z dvema zmagama je na vrhu predtekmovalne skupine D in vse kaže, da bo zadnja tekma na Kanarskih otokih proti Litvi odločala o prvem mestu. To je izjemno pomembno, saj se naša skupina križa s prvimi favoriti prvenstva Američani. Zmagovalec skupine D lahko na ZDA naleti šele v polfinalu, drugouvrščeni pa že v četrtfinalu.

Selektor Jure Zdovc o kalkulacijah noče niti slišati. "Gremo tekmo za tekmo in na koncu bomo videli, kako se bo izteklo. Vemo, kakšen je tekmovalni sistem prvenstva, a hkrati se zavedamo, da sta za nami šele dve tekmi in da nas zdaj čakata dva nasprotnika, ki ju ne gre podcenjevati. Dan počitka je prišel ob pravem času, saj se moramo temeljito pripraviti na naslednje tekmece," pravi Zdovc.

Ob tem se je selektor zahvalil navijačem, ki so prispeli na Kanarske otoke, kakor tudi tistim, ki v domovini stiskajo pesti za junake. "Njihova energija je nalezljiva. Veseli so od jutra do večera in so brez dvoma nas šesti igralec. Lepo je biti daleč stran od doma in občutiti takšno podporo."

Priljubljena med tujimi novinarji

Slovenska reprezentanca si po uvodnih dveh preizkušnjah zasluži visoko oceno. Tako Avstralijo kot Mehiko je premagala z všečno, borbeno igro, kateri ton dajeta brata Dragić. Med neslovenskimi novinarji na Gran Canarii sta zelo iskana in priljubljena.

Odgovarjati morata na vsa mogoča vprašanja in to opravljata korektno in potrpežljivo. "Izhajava iz revne družine in za naju je bila košarka izhod v svet. Kot mlada fanta sva ves prosti čas preživela na igriščih in si vedno želela igrati košarko na profesionalni ravni," je zadnjič razlagal Goran Dragić.

Zoki: "Nič posebnega"

Starejšemu Goranu (28 let) so se sanje že izpolnile - od leta 2008 igra v najmočnejši ligi na svetu, tri leta mlajši Zoran pa je odločen, da se bratu pridruži v ligi NBA. Njegova samozavest je neverjetna. Novinarje je že nekajkrat presenetil z odgovori. Po tekmi prejšnji teden proti ZDA je na primer na vprašanje, ali mu bo ta tekma proti zvezdnikom iz lige NBA ostala v spominu, odgovoril, da ne.

"Jaz hočem proti tem zvezdnikom igrati vsak dan, zato bom še naprej trdo treniral in se skušal prebiti v ligo NBA." Po tekmi z Mehiko, na kateri je dosegel 22 točk ob stoodstotnem metu, je izjavil: "Nič posebnega ni bila moja predstava. Zadel sem pač odprte mete in pomagal ekipi do zmage. Takšen pač sem. Toliko imam energije in ne morem si pomagati." O tej temi je nato spregovoril tudi Zdovc: "Ta fant ima toliko energije in volje, da je na trenutke že preveč. Izjemno si želi napredovati in to mu odlično uspeva. Užitek je biti trener takemu igralcu."

Še dovolj priložnosti

Brata Dragić bosta imela še kar nekaj priložnosti za dokazovanje. Po Južni Koreji, ki je v prvih dveh krogih zabeležila poraza z Angolo in Avstralijo, v sredo ob 17.30 sledi Angola (zmaga proti J. Koreji in poraz z Litvo), najtežja tekma pa junake čaka v četrtek ob 20.30 proti Litvi, ki je težje od pričakovanj premagala tako Mehiko kot Angolo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.