Šport
196 ogledov

Zelenski za Rusijo zahteva najhujšo možno kazen

volodimir zelenski
Zelenski je pozval Mok, naj se Rusiji trajno prepove sodelovanje v športu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v telefonskem pogovoru s prvim možem Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomasom Bachom pozval, naj se Rusijo trajno izključi z vseh mednarodnih športnih tekmovanj in turnirjev.

"Pravičen odgovor za teroristično državo je lahko le njena popolna izolacija v mednarodnem prostoru," je dejal Zelenski po telefonskem pogovoru s predsednikom mednarodnega olimpijskega gibanja Bachom.

"Načela olimpijskega gibanja niso združljiva z načeli 'teroristične države'. Rusiji ne bi smeli dovoliti, da zlorablja športne dogodke za svoje propagandne namene," je poudaril Zelenski v video-sporočilu. Od začetka invazije Rusije na Ukrajino 24. februarja je zaradi ruske agresije umrlo 184 športnikov, je dejal Zelenski.

"Poti nazaj v svetovni šport za ruske športnike torej ne bi smelo biti. Molk športnikov, trenerjev in športnih funkcionarjev v Rusiji spodbuja agresijo," je ukrajinski predsednik utemeljil svojo zahtevo.

Ruski športniki | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Po mnenju Zelenskega ruskim športnikom ne bi smeli dovoliti tekmovati niti pod nevtralnimi simboli. "Lahko rečemo le eno, tudi bela ali nevtralna zastava ni dopustna za ruske športnike, vse njihove zastave so prepojene s krvjo," je prepričan Zelenski.

Ukrajinski predsednik se je odzval na napovedi vodstva Moka, ki je v petek na prošnjo azijskih olimpijskih komitejev dovolila možnost, da bi lahko postopno odprli vrata športnikom iz Rusije in Belorusije za vrnitev na mednarodna tekmovanja.

Pogoj za udeležbo ruskih in beloruskih športnikov bi bil, da ti spoštujejo olimpijsko listino in obstoječe sankcije zaradi vojne v Ukrajini, so sporočili iz Moka.

Kazenski ukrepi, ki vključujejo prepoved zastave, himne, nacionalnih barv ali katere koli druge identifikacije Rusije in Belorusije na športnih dogodkih, bi še ostali v veljavi.

Zelenski je Mok tudi pozval, naj prispeva k obnovi športne infrastrukture v Ukrajini, uničene v ruski agresiji.

Komentarjev 3
  • Ender3 13:13 15.december 2022.

    Največjo, najhujšo kazen so dobili tisti, ki Ukrajino podpirajo. Sankcije delujejo v nasprotju s pričakovanji..

  • Avatar pantani
    pantani 12:08 15.december 2022.

    Naj raje pazi,da ne bo ob glavo,kreten zadrogiran!!!

  • sam1 11:17 15.december 2022.

    Temu je pa "stopilo" v glavo-najprej je prosil,sedj kar ukazuje in zahteva......