Šport
16 ogledov

"Želim si SP brez napak"

Mohorič SP v kolesarstvu kolesarstvo cestna dirka stopničke zlato zlata kolajna EPA
Kolesarji bodo med 21. in 28. septembrom pedala vrteli na svetovnem prvenstvu v španski Ponferradi.

Rezultat zadnjih dveh SP, ko je Matej Mohorič osvojil naslov prvaka v cestni dirki med mladinci in mlajšimi člani, bo težko ponoviti, selektor članske reprezentance Gorazd Štangelj pa si želi, da njegovi izbranci ne bi ponavljali napak.

"Želim si SP brez napak iz zadnjih dveh let. Želimo si izboljšati rezultate in začrtati strategijo za naprej. Kapetan ne bo le en sam kolesar, pripravljeni bomo na več razpletov," napoveduje Štangelj, ki bo v Ponferradi računal na Kristjana Fajta, Jureta Kocjana, Kristijana Korena, Luko Mezgeca, Jana Polanca, Mohoriča in Grego Boleta, slednji pa je zaenkrat na seznamu bolj kot rezerva. Končno šesterico bo določil v nedeljo.

Mezgec Giant Shimano dirka po Kataloniji Valls peta etapa zmaga | Avtor: EPA EPA
Proga Slovencem ne ustreza

"Kolesarji, ki jim proga ustreza, so še zelo mladi. Ostali smo bolj sprinterji. Ne ustreza nam tako število višinskih metrov, kot jih je na letošnjem SP. Cilj oziroma želja je, da dobimo izkušnje. SP je posebna dirka. Večkrat jo izkusiš, lažje bo dirkati, ko bomo dirkali res na rezultat, ko nam bo proga bolj ustrezala," meni Mezgec, ki je v letošnji sezoni večkrat opozoril nase v sprintih. Na vrhunec sezone se je pripravljal v domačem Kamniku, kjer opravi velik del treningov med dirkami: "Zadnjih 14 dni sem bil prost, sem jih posvetil treningu za SP. V petek in soboto grem še na dve dirki, da ujamem še zadnji ritem. Lahko povem, da sem v boljši formi, kot lansko leto takšen čas. Z veseljem pričakujem zadnje dirke v sezoni."

Štangelj je spregovoril še o razlogih, zakaj med izbranci ni Janeza Brajkoviča, Simona Špilaka in Boruta Božiča. Slednji po mnenju selektorja ni dovolj dobro pripravljen, proga je zanj tudi prezahtevna, čeprav si je Božič želel nastopiti. Brajkoviču se po koncu sezone izteče pogodba in bo vse moči usmeril v zadnje dirke sezone, Špilak pa je le-to zaradi preutrujenosti že končal. Štangelj kljub vsemu upa, da bo v prihodnosti lahko računal na vse najboljše Slovence.

Tudi z žensko ekipo

Prvenstvo se bo začelo v nedeljo, 21. septembra, ko bosta na sporedu ženska in moška ekipna vožnja na čas, na startu katere bosta tudi BTC City Ljubljana in Adria Mobil. Novomeščani bodo na SP nastopili tretjič zapored, v Španijo pa potujejo visoko motivirani. Cilj je, da izboljšajo lanskoletno 20. mesto. Ljubljančanke so cilj izpolnile že s tem, da so se uvrstile na SP.

Poleg že omenjenih bodo nastopili še mlajši člani Luka Kovačič, David Per, Gašper Katrašnik, Domen Novak, Rok Korošec in Luka Pibernik, mladinci Jon Božič, Luka Čotar, Žan Jerkič, Izidor Penko, Gorazd Per in Matic Veber, mladinka Katja Jeretina ter članice Urša Pintar, Polona Batagelj in Špela Kern.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.