Šport
32 ogledov

Mohorič svetovni prvak: "Še zdaj ne morem verjeti"

matej mohorič svetovno prvenstvo v cestnem kolesarstvu
1/5
Reuters
Matej Mohorič je po izjemni vožnji slavil na cestni dirki članov do 23 let in postal svetovni prvak. Po lanskem mladinskem naslovu je tako še drugič na vrhu sveta.

Kolesar kranjske Save, ki se bo v prihodnji sezoni preselil k ekipi Cannondale, je v cilj prikolesaril sam, potem ko si je že med dirko nabral nekaj prednosti pred glavnino. Matej Mohorič je bil "na vrhu sveta" že lani, ko je pometel z mladinsko konkurenco.

"Vedel sem, da sem dobro pripravljen in da mi proga ustreza, vendar pa se na kronometru nisem dobro odrezal in tako nisem vedel, kaj danes pričakovati. Zmage nisem pričakoval, še vedno ne morem verjeti, da sem svetovni prvak," je takoj po dirki povedal Mohorič.

Z nasmehom v cilj

"Francoski kolesar se ni hotel izmenjevati z mano in mislil sem, da blefira, ker mi je enako storil že lani pri mladincih. A tokrat sem bil enostavno močnejši," je po dirki še dodal mladi Gorenjec in okrcal svojega francoskega konkurenta, ki mu ni mogel pomagati pri begu.

Mohorič je oblekel mavrično majico zmagovalca, potem ko je bil najhitrejši na cestni dirki od kraja Montecatini Terme s ciljem v Firencah v skupni dolžini 172,79 kilometra. Razdaljo je prevozil v času 4:20:18 ter na novo spisal zgodovino slovenskega kolesarstva.

Skupaj z Brajkovičem zapisan v zgodovino

S tremi sekundami zaostanka je v cilj na drugem mestu prikolesaril južnoafriški kolesar Louis Meintjes, boj za bron pa je dobil Norvežan Sondre H. Enger (+ 0:13). Lani je bil Mohorič v Valkenburgu na Nizozemskem mladinski prvak v cestni vožnji, v kronometru pa je bil srebrn. Sedemindvajseti september 2013 pa bo z zlatimi črkami zapisan v zgodovino slovenskega kolesarstva, potem ko je 18-letni kolesar iz Podblice znova ugnal svetovno konkurenco

Mohorič je kot prvi Slovenec postal svetovni prvak v cestni dirki v kategoriji mlajših članov ter se je pridružil Belokranjcu Janezu Brajkoviču, ki je na svetovnem prvenstvu v kolesarstvu leta 2004 v Veroni v Italiji v konkurenci mlajših članov slavil zmago v kronometru.

Mohorič je vpisal poseben podvig, kot prvi je že v prvem nastopu med mlajšimi člani postal tudi prvak v tej konkurenci. Z naslovom svetovnega prvaka pa se bo tudi poslovil od konkurence mlajših članov. Po koncu sezone se bo preselil med profesionalce k italijanskemu moštvu Cannondale.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.