Šport
41 ogledov

Žemlja piše slovensko teniško zgodovino

Grega Žemlja Reuters
Najvišjeuvrščeni slovenski teniški igralec Grega Žemlja nadaljuje z zgodovinskimi predstavami na turnirju serije ATP 250 na Dunaju. Z zmago proti dvajsetemu igralcu sveta Nemcu Tommyju Haasu s 6:4, 4:6 in 6:2 se je uvrstil v polfinale.

Šestindvajsetletni igralec iz Žirovnice se bo v polfinalu pomeril z drugim nosilcem Srbom Jankom Tipsarevićem, ki je v prvem četrtfinalu danes izločil drugega slovenskega igralca Aljaža Bedeneta. Ta je pri zaostanku 2:6 in 2:4 predal dvoboj zaradi poškodbe stegenske mišice.

grega žemlja us open drugi krog | Avtor: Reuters Reuters
Grega Žemlja je tako izenačil najboljši dosežek slovenskih igralcev na turnirjih ATP, ki si ga zdaj deli z Luko Gregorcem. Slednji se je leta 2009 v New Havnu prav tako uvrstil med štiri najboljše.

Žemlja je tako postavil nov mejnik v svojem razvoju. Avgusta letos se je prvič v karieri prebil med prvih sto igralcev na svetu, nekaj tednov za tem se je na odprtem prvenstvu ZDA kot prvi slovenski igralec prebil v tretji kolo, s prvo zmago nad igralcem iz top 20 v karieri pa se je še prvič uvrstil v polfinale turnirja ATP. Hkrati bo na ponedeljkovi novi lestvici ATP precej izboljšal zdajšnje 73. mesto in brez dvoma izboljšal tudi rekordno uvrstitev slovenskih igralcev na lestvici ATP, ki je za zdaj še v lasti Blaža Kavčiča (68.).

Zmaga Žemlje v dvoboju s Haasom je povsem zaslužena. Slovenski reprezentant, ki je letos postal tudi igralec z največ nastopi za slovensko izbrano vrsto, je v prvem nizu odvzel servis tekmecu v sedmi igri in slavil s 6:4. V drugem se je vrnil na 4:4 po zaostanku 1:4, v odločilnem tretjem pa mu je prvi "break" uspel pri rezultatu 3:2 in po slabih dveh urah se je lahko veselil novega zgodovinskega dosežka.

Bedeneta zaustavila poškodba

Zgodovinski dan za slovenski tenis se na turnirju Erste Bank na Dunaju ni začel najbolje. Prvi od dveh slovenskih igralcev, ki sta se prvič v karieri prebila v četrtfinale turnirja ATP, 23-letni Ljubljančan Aljaž Bedene, je pri zaostanku 2:6 in 2:4 zaradi poškodbe stegenske mišice predal dvoboj devetemu igralcu sveta, Srbu Janku Tipsareviću.

janko tipsarević | Avtor: EPA EPA
V nadaljevanju dneva bo v dunajski Mestni dvorani zaigral še Grega Žemlja, ki bo imel na drugi strani mreže za tekmeca Nemca Tommyja Haasa, dvajsetega igralca s svetovne računalniške lestvice. Slovenija še nikdar doslej ni imela dveh tenisačev med osem najboljših na turnirju ATP. Sicer pa je najboljši slovenski dosežek na tovrstnih turnirjih polfinale Luke Gregorc iz 2009 v New Hawnu.

Navkljub izpadu proti Tipsareviću Aljaž Bedene z širokim nasmeškom zapušča Dunaj. Z dosežkom kariere in novimi 45 točkami se bo na lestvici ATP ponovno približal svoji rekordni uvrstitvi, 79. mestu, hkrati pa je bančni račun obogatil za 14.280 evrov, kolikor jih je dobil za četrtfinale med posamezniki, ter polovico od 4350 evrov, kolikor sta z Žemljo prejela za preboj v drugi krog turnirja dvojic.

Ne glede na razplet četrtfinala je lahko že zdaj z doseženim zadovoljen tudi Grega Žemlja. S točkami za dve zmagi v kvalifikacijah ter za dve v glavnem turnirju bo na novi lestvici ATP postal najvišjeuvrščeni slovenski igralec v zgodovini. Za zdaj mejnik pripada Blažu Kavčiču z 68. mestom, Žemlja pa ta teden na Dunaju nastopa kot 73. igralec na svetu.

Komentarjev 1
  • Lui Sivec 01:22 20.oktober 2012.

    Ž.J.! - 1. Luka Gregorc je v polfinale New Havna prišel leta 2008 in ne 2009, Grega Žemlja je trenutno na 70. mestu ATP lestvice in ne na 73. mestu