Šport
25 ogledov

Zgodovinska zmaga Kavčiča

blaž kavčič
1/8
Šime Dmitrović
Blaž Kavčič je v prvem kolu olimpijskega turnirja v dvoboju z Indijcem Višnujem Vardhanom upravičil vlogo favorita in zmagal s 6:3 in 6:2. Ljubljančan je tako prišel do prve zmage na travnati podlagi.

"Kar nekaj let se tu borim za to prvo zmago. Na žalost mi je v Wimbledonu še ni uspelo doseči. Ampak mislim, da je zdaj vse poplačano, ta zmaga je morda še bolj sladka, kot če bi zmagal na grand slamu," je po uspehu zadovoljen razlagal Blaž Kavčič, ki ni bežal od vloge favorita: "Težko je bilo predvsem pred dvobojem. Samega sebe sem postavil v vlogo favorita, vedel sem, da te tekme res ne smem izgubiti. Take tekme je zelo težko igrati, ampak najpomembneje je bilo, da sem takoj na začetku zaigral agresivno, da sem takoj pokazal, kdo je šef na igrišču. Naredil sem 'break', ki sem ga potem zadržal do konca niza, to je bilo zelo pomembno."

Zdaj nad Ferrerja

blaž kavčič | Avtor: Šime Dmitrović Šime Dmitrović
V drugem kolu Slovenca čaka četrti nosilec Španec David Ferrer, dvoboj bo verjetno že v torek. "Morda mislite, da Ferrer ni dober igralec na travi. Ampak daleč od tega, gre za zelo neugodnega igralca, sploh na travnati podlagi. Vsi vemo, da je 'return' tu zelo pomemben, in on je eden od tistih igralcev, ki redno vračajo servise nasprotnika v igrišče. Je nepopustljiv, teče za vsako žogo in se ne predaja. Naredi zelo malo neizsiljenih napak. Čaka me zelo težka tekma. Ne mislim se predati že pred začetkom. Želim biti čim bolj sproščen in igrati svoj tenis, zagotovo pa bom moral pokazati eno od najboljših iger v življenju, če bom želel zmagati," napoveduje Kavčič, ki bi moral prvo kolo odigrati že v nedeljo, a je organizatorjem načrte prekrižal dež. "Res je bil težak dan. Ob 12. uri sem bil že tu in čakal do osmih zvečer. Ležal sem v garderobi, dvakrat sem se šel ogrevat, da sem se malo prebudil, pa šel nazaj ležat. Začetek so prestavljali po pol ure, to je bilo zelo težko. Na koncu so me ob 20. uri poslali na zelo mokro igrišče. Takoj sem se vrnil. Ne vem, zakaj so organizatorji to naredili. Veliko igralcev se je pritoževalo. To je velika kritika za ljudi, ki odločajo. Mislim, da bi morali igrišča prej dobro pregledati. Bilo je zelo nevarno. Eni so celo igrali, na srečo se nihče ni poškodoval. Mislim, da se take napake ne bi smele ponavljati," se je nedelje spomnil najboljši slovenski igralec.

"Zaslužil sem si povabilo"

Blaž Kavčič olimpijske igre London 2012 | Avtor: Stanko Gruden/STA Stanko Gruden/STA
Kavčič na olimpijskih igrah igra s povabilom mednarodne teniške zveze ITF. Nekateri bi rekli, da je do njega prišel z malce sreče, sam pa pravi: "Vabilo sem si zaslužil, delili so jih glede na stanje na lestvici." Priznava pa, da je imel srečo, ko je udeležbo na olimpijskih igrah odpovedal Nemec Philipp Kohslchreiber, s katerim bi Kavčič moral igrati v prvem kolu. "Imel sem veliko srečo, da je Kohlschreiber odpovedal. Vsi vemo, da je zelo dober igralec na travi in bi ga bilo zelo težko premagati. V zadnjem času sem imel veliko smole. Najprej tista tekma v Umagu, potem sem še dve tekmi dokaj gladko izgubil proti dobrima igralcema. Vedno se sreča nekako obrne, na srečo se je meni to zgodilo na olimpijskih igrah in hvaležen sem za to."

"Rio pride v poštev"

Olimpijski turnir je drugačen od tistih, s katerimi se najboljši tenisači srečujejo vso sezono. "Dosti igralcev pride po olimpijsko izkušnjo, ne po rezultat. Vemo pa, da tu šteje samo kolajna. Nihče ne bo vedel, kdo je izpadel v četrtfinalu, vsi pa bodo vedeli, kdo je dobil kolajne. Veliko igralcev je prišlo po to doživetje, tudi jaz sem eden od njih. To ne pomeni, da se kar predaš, ampak če bi rekel, da sem prišel po medaljo, bi se mi verjetno vsi smejali. Sem v drugem kolu, sem zelo vesel, igral bom vrhunski dvoboj proti vrhunskemu igralcu. To je izkušnja, ki mi je nihče nikoli ne bo mogel vzeti, in mislim, da mi bo to v karieri še veliko pomagalo," trdi Kavčič, ki na vprašanje, ali se čez štiri leta vidi tudi na igrah v Riu de Janeiru, odgovarja: "Ja, mislim, da bo prišlo v poštev. Igralo se bo verjetno na peščeni podlagi, ki je moja najljubša. Če ne bo kakšnih poškodb, bom zagotovo štiri leta še igral tenis. Če bom napredoval tako kot zdaj, bom lahko tam nastopil še bolje."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.