Šport
3503 ogledov

Zgodovinski uspeh 17-letne Slovenke in tudi vozovnica za OI

Pia Babnik Profimedia
Pia Babnik zmagovalka turnirja evropske serije.

Sedemnajstletna Slovenka Pia Babnik je zabeležila prvo slovensko zmago na turnirjih evropske serije v golfu. Dobila je turnir z nagradnim skladom 200.000 evrov na igrišču Evian ob Ženevskem jezeru ter si s tem priborila tudi nastop na olimpijskih igrah v Tokiu.

Babnikova, ki je pred turnirjem zasedala 457. mesto na svetovni računalniški lestvici, je do zmage prišla na prvi luknji razigravanja. Premagala je branilko naslova, 25-letno Angležinjo Annabel Dimmock.

Ljubljančanka je vse tri runde turnirja odigrala pod parom igrišča. Prvi dan je igrala 69 udarcev, drugi in tretji po 70, zaključila pa je s skupnim izidom -4 oziroma 209 udarci.

Gre za edinstven uspeh na Ladies European Tour, saj je Babnikova letos najmlajša udeleženka druge najbolj elitne turneje za profesionalke na svetu, hkrati pa je bil to njen šele deveti nastop na turnirjih te evropske serije. Do svojega prvenca je zabeležila tri uvrstitve med prvih deset, vključno s petim mestom pred slabim mesecem v Južnoafriški republiki. S tema dvema uvrstitvama, predvsem pa z zmago, bo v ponedeljek na novi Rolexovi lestvici napredovala pod 400. mesto, ki zagotavlja igranje na olimpijskem turnirju.

Pia Babnik | Avtor: Profimedia Profimedia

"Potem ko sem na jugu Afrike za las zgrešila zmago, sem vedela, da ni daleč čas, ko bom stopila tudi na najvišjo stopničko. Prejšnji turnir v Italiji mi ni uspel, tu ob Ženevskem jezeru pa sem uživala vsak trenutek," je uvodoma za STA povedala Babnikova.

"Pred zadnjima dvema luknjama zadnje runde sem si dejala, da moram doseči dva birdieja (udarca pod parom luknje op. a.) in končati turnir v velikem slogu. Uspelo mi je in tudi v razigravanju nisem podvomila v uspeh. Na prvi dodatni luknji sem s prvim udarcem na paru 5 žogico poslala 306 metrov daleč, tako da sem na zelenico igrala z železom 7. Sledila sta še dva udarca s putterjem in ko je tekmica zgrešila svoj četrti udarec, je sledilo veliko slavje. Zmaga je fantastičen dosežek, na katerega sem čakala celo življenje, uvrstitev na olimpijske igre pa je le še jagoda na torti," je dodala mlada Ljubljančanka.

Ponosen in vesel je bil seveda tudi njen oče, trener in caddie (tisti, ki nosi palice op. a.) Aleš Babnik. "Navdušila me je predvsem njena odločnost in samozavest. Čeprav je imela v razigravanju nasproti veliko bolj izkušeno igralko, branilko naslova, je prišla do mene in mi rekla, 'ne skrbi, zmagala bom'. Res je v izjemni formi, predvsem pa se pozna delo, ki smo ga na moči opravili med zimo. Pia je zdaj igralka z najdaljšim udarcem v evropski seriji. Užitek jo je gledati in prepričan sem, da bo takšnih in večjih zmag še veliko. Po zmagi tu v Franciji sva takoj dejala, da greva v Tokio po medaljo," je za STA dejal Aleš Babnik.

Blizu uvrstitve v Tokio je tudi 24-letna Portorožanka Ana Belac, zmagovalka lanske turneje Symetra v ZDA, ki bo v zgodovino zapisana kot prva Slovenka z zmago med profesionalkami. Belačeva, ki je slavila lani oktobra na igrišču Pinehurst v Severni Karolini, je trenutno 413. na lestvici. Igralke bodo sicer točke za nastop na OI lahko zbirale do konca junija.

Ana Belac | Avtor: Profimedia Profimedia

Na turnirju ob Ženevskem jezeru je igrala tudi tretja slovenska igralka Katja Pogačar, ki pa se z izidom +11 ni prebila v rez oziroma finalni dan. Zasedla je 78. mesto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice