Šport > Zimske olimpijske igre 2018
4092 ogledov

Flisar nezadovoljen z manevri zmagovalca

Filip Flisar
"Vsaka napaka se brutalno kaznuje," je po tekmi dejal FFlisar.

Slovenski smučar prostega sloga Filip Flisar je na krosu zasedel končno sedmo mesto. Čeprav je po osmem mestu v Vancouvru 2010 in šestem v Sočiju 2014 odkrito napadal kolajno, se Mariborčanu ni izšlo. Po petem mestu v kvalifikacijah, zmagi v osmini finala in drugem mestu v četrtfinalu, je moral v polfinalu med drugim priznati premoč tudi kasnejšemu olimpijskemu prvaku Bradyju Lemanu.

V malem finalu je svetovni prvak iz Kreischberga 2015 lovil uvrstitev med petim in osmim mestom, po vnovični napaki na drugi kombinaciji skokov, kjer je tako kot že v polfinalu izgubil nekaj hitrosti, je zasedel tretje mesto v skupini za Švicarjem Arminom Niedererjem in Francozom Arnaudom Bovolentojem ter olimpijsko preizkušnjo končal na skupno sedmem mestu.

"Razočaran bi bil, če bi vedel, da nisem dal vsega od sebe, če ne bi vedel, da sem štiri leta krvavo delal, če ne bi vedel, da je moja ekipa v zadnjih dneh opravila vse, kot je treba. Lahko pa sem žalosten. To je dober rezultat, ampak ni to, po kar sem sem prišel. Tako da je jasno, da prvo pride emocija žalosti, toda če bom dlje časa žalosten, mi ne bo nič pomagalo," v cilju Mariborčan ni bil najboljše volje.

V vseh vožnjah je bil odličen na startu, v odločilnih pa je največ izgubljal na ravnih delih, kjer je bilo treba dobro drseti. Tam so ga tekmovalci prehitevali, kot sam pravi, pa to ni bila posledica slabo pripravljenih smuči oziroma primanjkljaja v materialu.

"Nekateri deli proge so enim bolj naklonjeni, drugim bolj ustrezajo drugačni. V prvih dveh vožnjah ni bilo nikakršnih težav, v polfinalu pa sem že zgoraj napravil manjšo napako, vsaka napaka pa se na tej progi brutalno kaznuje. Nato sem hotel Lemana prehiteti, a je izvajal neke manevre, ki so meni povsem neznani, ves čas sem se mu vozil po smučeh. Na koncu sem imel le eno priložnost, da ga prehitim, vendar sem bil pri skoku predolg in tukaj je šlo vse v vodo. Mogoče je bila res druga polfinalna skupina nekoliko slabša, a na to se ne bom izgovarjal. Kot sem že rekel, prišel sem po zmago, zato pa moraš premagati vse tekmovalce. Povsem vseeno je, koga imaš ob sebi," je še dejal Flisar.

Tega misel na olimpijske igre žene naprej, tako da bo kariero zagotovo podaljšal, ne glede na dejstvo, da bo v naslednji sezoni že tudi v vlogi očeta. "Očetovstvo pri tem skoraj zagotovo ne bo igralo nobene vloge, dovolj pa sem nor, da kariero povlečem do naslednjih iger, ampak glejte, kako je to. Včeraj, ko sem šel spat, sem si rekel, do olimpijske tekme je že 18 ur. A je dolgo trajalo, koliko ur mora šele preteči do Pekinga," je po olimpijski tekmi dejal Flisar, ki se nikakor ne more sprijazniti z dejstvom, da v svoji zakladnici ob vseh velikih uspehih nima olimpijske kolajne.

Filip Flisar | Avtor: Epa Epa

"To me res moti, zato sem danes žalosten človek. Ne vem, ali sem bolj žalosten danes, ali sem bil bolj lani na svetovnem prvenstvu, ko mi je v Sierri Nevadi zaradi nesreče iz rok ušla nova kolajna na svetovnem prvenstvu. Na novo priložnost bom moral čakati štiri leta, prej na žalost olimpijski prvak ne morem postati," ne more skrivati slabe volje priljubljeni Brko.

Mariborčan zatrjuje, da je v zadnjih letih storil prav vse, kar je bilo v njegovi moči, da bi osvojil kolajno, a njegov čas očitno še ni prišel. Tokrat so bili na vrsti drugi, v karavani pa ni tekmovalca, ki bi lahko računal, da bi na vsakem tekmovanju osvojil odličje. To dokazuje tudi to, da je Francoz Jean Frederic Chapuis, branilec naslova, svetovni prvak in večkratni zmagovalec svetovnega pokala tokrat izpadel že pred Slovencem.

"V našem športu ni tako kot v alpskem smučanju, ko startna številka vsaj do neke meje pokaže realno vrednost. Mi pa smo bolj izenačeni, enkrat uspe enemu, drugič drugemu," meni Flisar in zatrjuje, da je bil ves čas tekme dovolj osredotočen na njo, zbranosti mu niso odvzeli niti številni padci.

"Padci in poškodbe so sestavni del našega športa, je neugodna in nevarna disciplina. Na to smo pripravljeni, pri nas nikoli ne veš, kaj se bo dogajalo. Odmori, ki jih je bilo danes kar veliko, nam ne pridejo do živega, Jasno pa je, da sočustvujemo z reveži, ki se poškodujejo," se na padce ni posebej oziral slovenski smučar, ki je nekaj podobnega doživel na prejšnjih igrah v Sočiju, kjer se je poškodoval pri padcu v polfinalu.

Komentarjev 4
  • minimaxi 18:40 21.februar 2018.

    Čuj Flisar, če ti ne gredo skoki in prehitevanje, delaj to kar si govoril za druge: ŠPILAJ ŠAH

  • Pepe007 10:43 21.februar 2018.

    Pri teh skupinskih vožnjah je tako, da prvega noben ne moti. Ostali pa so pač zadaj.

  • Lavdan 10:31 21.februar 2018.

    Preveč govori. Stvar je v dirkanju ne v čvekanju.