Šport > Zimske olimpijske igre 2018
510 ogledov

Za zlato najzaslužnejši sestri nekdanjega člana Olimpije

Jocelyne Lamoureux
Ena najštevilčnejših ameriških hokejskih družin slavi zlato kolajno.

Ameriške hokejistke so v finalu na olimpijskih igrah v Pyeongchangu premagale Kanado zahvaljujoč obrambam 20-letne vratarke Maddie Rooney in zvitem strelu, ki ga imenujejo po pesmi ameriške pop pevke Britney Spears Ups, I did it again. Odločilni gol je prispevala Jocelyne Lamoureux-Davidson v šesti seriji kazenskih strelov.

Tehniko strela, ki je odločil finalno tekmo, je Lamoureux-Davidsononova razvila kot otrok s svojo sestro dvojčico Monique Lamoureux-Morando, ki je prav tako ameriška hokejska reprezentantka. Gre za pretvezo, da udari backhand, s čimer je pretentala kanadsko vratarko Shannon Szabados, nato pa je plošček poslala v gol s forehandom.

"Lažje je to izvesti na treningu, saj se takrat tarča na golu ne premika," je dejala in dodala, da je ta trik načrtovala že vnaprej. "Izpolnile so se mi sanje. Bilo je zelo posebno," je dejala sestra nekdanjega člana Olimpije Jean-Philippa Lamoureuxa. Vratar, ki si še vedno služi kruh v ligi Ebel, je sicer najstarejši, poleg njega in sester dvojčic pa so prfesionalni hokejisti še bratje Jacques, Pierre-Paul in Mario.

Jocelyne Lamoureux | Avtor: Profimedia Profimedia
Dvajsetletna Rooneyjeva, ki je bila stara sedem mesecev, ko so ameriške hokejistke v Naganu leta 1998 nazadnje osvojile olimpijsko zlato, je za konec ubranila poskus Kanadčanke Meghan Agosta, ki je ciljala v prostor med njenimi nogami. "Pač se ni izšlo tako, kot sem želela," je dejala Agosta. Rooneyeva pa je dejala, da je takšno potezo Agoste pričakovala.

Po zmagi so se ameriške hokejistke pognale s klopi in planile na Rooneyevo. "Vse je bilo megleno," je dejala. "Videla sem svoje kolegice, kako drvijo proti meni. Neverjetne občutek je bil," je dejala Ronnyjeva, ki je na tekmi 29-krat preprečila, da bi plošček zatresel mrežo.

Z današnjo zmago so Američanke prekinile prekinile niz Kanadčank, ki so na OI slavile na 24 zaporednih tekmah. Kanadčanke je boleč poraz pahnil v solze, za njihovo tekmovalko Jocelyne Larocque pa je bilo razočaranje celo tako veliko, da si je srebrno kolajno snela kmalu potem, ko so jo obesili za vrat. "Preprosto boli," je dejala. "Tako smo garale. Želele smo zlato, a ga nismo dobile. Verjetno gre za motivacijo," je dodala.

A njihova trenerka Laura Schuler pravi, da ima ekipa vse razloge za ponos, ne glede na poraz v finalu. "Nekega dne se bodo dekleta ozrla na to in bodo ponosna na svoj dosežek. Blizu smo bile, malo nam je zmanjkalo pri strelih."

Maddie Rooney | Avtor: Profimedia Profimedia
Na tekmi je sicer prva povedla ameriška ekipa z zadetkom Hilary Knight. A so Kanadčanke nato dosegle dva zadetka, prvič je plošček poslala v mrežo Haley Irwin, nato še Marie-Philip Poulin. V zadnji tretjini tekme pa je izenačila Monique Lamoureux-Morando, kar je podaljšalo dramo v finalu.

Lamoureux-Morandoajeva se je glede sestrinega manevra nasmehnila in dejala, da je izbrala popoln trenutek za izvedbo odločilnega strela in ga tudi izvrstno izvedla.

Trener Američank Robb Stauber je dejal, da je deset članic ekipe izkusilo pekočo bolečino ob porazu v Sočiju pred štirimi leti. "Zelo sem vesel, da imajo priložnost občutiti tudi zmago. To je neverjeten občutek," je dejal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice