Šport > Zimski športi
29 ogledov

Anna z zmago pred Mario, Tina odstopila

tina maze are veleslalom
1/7
EPA
Anna Fenninger je v finalu obdržala veliko prednost s prve vožnje in slavila pred Viktorio Rebensburg in Jessico Lindell-Vikarby. Tina Maze je po tretjem mestu na prvi progi v drugo odstopila, Katarina Lavtar je zasedla 13. mesto.

Najboljša slovenska smučarka Tina Maze je še na drugem slalomu v Åreju v finalu pokvarila vtis s prve vožnje. V četrtek je s prvega nazadovala na peto mesto, v petek je imela tretje izhodišče, nato pa na postavitvi Maura Pinija odstopila. To je bil prvi veleslalomski odstop Črnjanke po letu 2006. Suverena zmagovalka je bila Anna Fenninger, več kot pol sekunde za njo sta se zvrstili Viktoria Rebensburg in Jessica Lindell-Vikarby

Švedinja je z novimi 60 točkami zadržala vodstvo v veleslalomski razvrstitvi, medtem ko je Fenningerjeva z zmago prevzela vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala, Maria Höfl-Riesch je sedaj druga. Simpatična Avstrijka je v dveh dneh na Švedskem zabeležila še drugo zmago, to je že njeno tretje zaporedno slavje na veleslalomih. Mazejeva je z odstopom najbrž že zapravila vse možnosti za nov veliki kristalni globus. Katarina Lavtar je s 13. mestom dosegla izid kariere.

Lavtarjeva v cilju nasmejana do ušes

Ob nastopu Katarine Lavtar, 23. po prvi vožnji, je vodila Švicarka Wendy Holdener. Slovenka je ob prihodu v cilj prevzela vodstvo (-0,12) in se v cilju zelo razveselila svoje najboljše uvrstitve v svetovnem pokalu. Lavtarjeva je morala hitro predati vodstvo, za 22 stotink jo je namreč ugnala Maria Höfl-Riesch.

Nemka je na prvi poziciji ostala tudi po nastopu celotne prve petnajsterice tekmovalk, med njo in Lavtarjevo se je vrinila le domačinka Kajsa Fling. Snežna podlaga je postajala vse bolj načeta, a tekmovalke na postavitvi Maura Pinija niso imele pretiranih težav. Rieschevo je premagala 14. po prvi vožnji, Nina Loeseth (-0,19). Boljša od Norvežanke je bila Federica Brignone (-0,36), še hitrejša pa je bila še ena Italijanka - Manuela Moelgg (-0,44).

Tina v drugo spet razočarala, Anna zlahka

Rokavico zadnji sedmerici je vrgla Eva-Maria Brem, 25-letna Avstrijka je vse predhodnice ugnala za več kot pol sekunde (-0,53). Prva je za njo zaostala Nadia Fanchini. Sledili sta glavni domači orožji. Jessica Lindell-Vikarby je še povečala prednost pred Bremovo in prevzela vodstvo (-0,12), Maria Pietilae-Holmner pa ni šla po poti rojakinje in je zasedla takratno tretje mesto (+0,45). Zadnji nemški up je bila Viktoria Rebensburg in dobitnica bronaste kolajne iz Sočija je obdržala minimalno prednost in prevzela prvo mesto pred nastopom Tine Maze.

Črnjanka je že v zgornjem delu storila veliko napako, v levem zavoju je zdrsnila, kasneje pa dokončno odstopila. Po njeni poti je šla tudi Anémone Marmottan, medtem ko je Anna Fenniger zlahka zadržala izdaten naskok s prve vožnje, zanesljivo zmagala in se prebila tudi na prvo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Svetovni pokal (Åre), veleslalom (Ž):

1. Ana Fenninger (Avt) 2.00,15
2. Viktoria Rebensburg (Nem) +0,61
3. Jessica Lindell-Vikarby (Šve) +0,68
4. Eva-Maria Brem (Avt) +0,80
5. Maria Pietilae-Holmner (Šve) +1,13
6. Manuela Moelgg (Ita) +1,33
7. Nadia Fanchini (Ita) +1,55
8. Federica Brignone (Ita) +1,77
9. Nina Loeseth (Nor) +2,13
10. Maria Höfl-Riesch (Nem) +2,32
...
13. Katarina Lavtar (Slo) +2,54
36. Tina Robnik (Slo) +2,67
46. Ilka Štuhec (Slo) +3,55
...
odstop: Tina Maze (Slo), Lara Gut (Švi), Anémone Marmottan (Fra) 
...

Skupni seštevek svetovnega pokala (27/32):

1. Anna Fenninger (Avt) 1151 točk
2. Maria Höfl-Riesch (Nem) 1144
3. Tina Weirather (Lie) 943
4. Tina Maze (Slo) 859
5. Lara Gut (Švi) 856
...
45. Ilka Štuhec (Slo) 133
53. Maruša Ferk (Slo) 94
86. Katarina Lavtar (Slo) 29
...

Veleslalomski seštevek (7/8):

1. Jessica Lindell-Vikarby (Šve) 432 točk
2. Anna Fenninger (Avt) 418
3. Maria Pietilae-Holmner (Šve) 299
4. Kathrin Zettel (Avt) 260
5. Lara gut (Švi) 240
...
10. Tina Maze (Slo) 184
33. Katarina Lavtar (Slo) 29
47. Ilka Štuhec (Slo) 8
...

Lavtarjeva s 23. časom v finale s Tino

Pozen start drugega veleslaloma v dveh dneh v švedskem Åreju se je še dodatno zavlekel. Organizatorji so v deževnem vremenu prestavili startno hišico za sto metrov nadmorske višine in močno skrajšali progo.

S številko ena je zmagovalka četrtkove tekme Anna Fenninger postavila prvi čas, Američanka Mikaela Shiffrin (+1,82) pa je že takoj močno zaostala za Avstrijko, podobno kot njena rojakinja Kathrin Zettel (+1,04). Mnogo boljši nastop je prikazala Švicarka Lara Gut, ki pa je ob minimalnem zaostanku tik pred ciljem odstopila.

Mazejeva blizu, Rebensburgova diha za ovratnik

Tina Maze se je na progo podala s številko pet in pri drugem merjenju vmesnega časa prvič zaostala za Fenningerjevo, zaostanka pa do konca proge ni več nadoknadila. Vseeno je na "sprinterski" progi v cilju zaostala z ne previsokimi 42 stotinkami sekunde in zasedla drugo mesto.

Za Črnjanko sta nato zaostali obe Švedinji, Maria Pietilä Holmner (+0,56 sekunde) in Jessica Lindell-Vikarby (+0,61) sta zasedli tretje in četrto mesto. Med obe domačinki se je nato vrinila nekdanja osvajalka malega veleslalomskega globusa in olimpijska prvakinja Viktoria Rebensburg (+0,48).

Nova vodilna v skupnem seštevku?

Včerajšnji izvrstni nastop je ponovila tudi Francozinja Anémone Marmottan, ki je z minimalnim zaostankom za Fenningerjevo zasedla drugo mesto (+0,12) in Mazejevo izrinila na tretje. Ogromen zaostanek si je do cilja privozila vodilna smučarka sezone, Nemka Maria Höfl-Riesch (+2,02), ki bi po novem ponesrečenem nastopu lahko že danes izgubila vodstvo v skupnem seštevku.

Pred petkovo tekmo je imela Höfl-Riescheva 1118 točk na skupnem računu, Fenningerjeva je zaostajala s 1051 točkami. Daleč ni niti Mazejeva (859), med njo in prvima dvema pa je še neaktivna predstavnica Lihtenštajna Tina Weirather (943). Če bi se tekma končala po prvi vožnji, bi Fenningerjeva s sto novimi točkami prevzela vodstvo na vrhu razpredelnice, 23 točk pred nemško olimpijsko zmagovalko v kombinaciji.

Na startu so bile še tri slovenske smučarke. S številko 42 je izvrstno nastopila Katarina Lavtar in si s 23. časom (+2,11) privozila finalno vožnjo. Tina Robnik je bila 36. (+2,67), Ilka Štuhec pa 46. (+3,55). 

Svetovni pokal, Åre, veleslalom (Ž), rezultati:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.