Šport > Zimski športi
17593 ogledov

Bertoncelj kritičen do Prevca: Vedno ista zgodba

domen prevc Epa
Slovenski smučarski skakalci se bodo konec tedna mudili v Wisli, kjer se bo začela 42. sezona svetovnega pokala.

Prihajajoča sezona smučarskih skokov bo postregla z obilico zanimivega dogajanja, saj bosta poleg tradicionalnih vrhuncev, kot sta denimo novoletna turneja štirih skakalnic (29. december - 6. januar) ali norveška turneja Raw Air (12. - 21. marec), na sporedu kar dve svetovni prvenstvi.

Karavana se bo letos dvakrat mudila v dolini pod Poncami, prvič že sredi decembra, ko bo na sporedu SP v poletih (11. - 13. december). Prvenstvo bi sicer morali organizirati že marca letos, a so ga zaradi izbruha pandemije koronavirusa prestavili na december.

Od 22. februarja do 7. marca se bodo skakalci merili še na nordijskem svetovnem prvenstvu, sezono pa bodo tradicionalno sklenili s tremi tekmami v Planici. Skupno bo na sporedu 28 posamičnih in šest ekipnih preizkušenj.

Branilec velikega kristalnega globusa je Avstrijec Stefan Kraft

V slovenskem taboru se največ pričakuje od Timija Zajca in nekdanjega zmagovalca svetovnega pokala Petra Prevca (2016). Slednji je vrhunec lanske sezone doživel v Lillehammerju, kjer se je po več kot treh letih znova zavihtel na najvišjo stopničko. To je bila že njegova 23. zmaga v svetovnem pokalu (slovenski rekord), v skupnem seštevku pa je sezono sklenil na solidnem osmem mestu.

Gorazd Bertoncelj | Avtor: Profimedia Gorazd Bertoncelj. Profimedia
"Seveda se mu je odvalil kamen od srca. Imel je kar precej nekih težav, najprej s formo, potem s poškodbo oziroma se je zataknilo z gibljivostjo v skočnem sklepu. Operacija je bila uspešna, a se mu je zatem pri rehabilitaciji nepričakovano stanje poslabšalo in se je namesto predvidenih nekje štirih do petih tednov vse skupaj podaljšalo za šest do sedem mesecev. Še zdaj ga občasno rahlo ovira na treningu. Stalno moramo biti pazljivi, da ima dovolj gibljiv skočni sklep. Da lahko potem učinkovito izvaja vaje tako za kondicijo kot izvedbo skoka na skakalnici," je v intervjuju za MMC dejal glavni trener A reprezentance Gorazd Bertoncelj.

"Z vidika treninga bi rekel, da Peter v tem trenutku še ni naš prvi adut, a pri njem se stvar lahko hitro zasuče v pozitivno smer. Verjamem, da bo na prvih tekmah že soliden, potem pa, ker je dober tekmovalec, počasi tudi stopnjuje svoje dosežke in bo ob pravem času v pravi formi," je dodal trener.

peter prevc | Avtor: Epa Epa

Poleg že omenjenih Prevca in Zajca bodo na Poljsko potovali še Anže Lanišek, Žiga Jelar, Tilen Bartol, Anže Semenič in Bor Pavlovčič. V Wisli ne bo zmagovalca petih tekem za svetovni pokal Domna Prevca, ki tudi pred poškodbo roke ni kazal najboljše forme.

Domen Prevc | Avtor:
Bertoncelj je sicer konec oktobra dejal, da Domen kaže "znake prebujanja", vendar še vedno "ni pravi". Kot kaže, se je mlajši Prevc znašel v začaranem krogu, saj se mu težave iz leta v leto ponavljajo.

"Nič novega se ne morem naučiti iz preteklih izkušenj. Ponavlja se iz sezone v sezono. Enostavno je poleti v preslabi formi in potem lovi tiste zadnje trenutke pred zimo. Na začetku mu je to uspevalo, vsako leto pa je to težje narediti. V tem trenutku je sicer iz določenega vidika v redu pripravljen, a za tekmo svetovnega pokala v tej fazi, ko je toliko fantov boljših, pa ni mogel priti v ekipo. Še vedno ima odprta vrata za svetovno prvenstvo v Planici, saj je res dober letalec. Še vedno je v igri, četudi bo šel neposredno na trening oziroma v kvalifikacije svetovnega prvenstva brez tekme svetovnega pokala," je za rtvslo.si še dejal Bertoncelj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice