Šport > Zimski športi
8377 ogledov

Bes in gnev zaradi poletov, norveška legenda napadla Schlierija

Oberstdorf letalnica poleti EPA
Rekorder po številu zmag v svetovnem pokalu je po besedah Maren Lundby nasprotoval uvedbi smučarskih poletov za dekleta.

Smučarske skakalke so nedavno dosegle pomembno zmago z napovedjo Mednarodne smučarske zveve (Fis) o uvedbi smučarskih poletov za dekleta. Prelomne odločitve v zgodovini tega športa se je močno razveselila tudi legendarna norveška skakalka Maren Lundby, ena izmed osrednjih pobudnic ideje in velika borka za enakopravnost med spoloma v profesionalnem športu.

Urša Bogataj Soglasna podpora Šport Velika novost v smučarski skokih, odločitev je zgodovinska

Norvežanka je bila v prizadevanja za uvedbo ženskih poletov vpeta več let, v tem času pa je, kot je razkrila za norveški NRK, naletela na velik odpor s strani nekaterih skakalnih kolegov. Med njimi je poimensko izpostavila Avstrijca Gregorja Schlierenzauerja, rekorderja po številu zmag na tekmah svetovnega pokala (53) in dvakratnega dobitnika velikega kristalnega globusa.

Lundbyjeva je kot ustanoviteljica kampanje za odpravo razlik med spoloma k sodelovanju povabila tudi številna znana imena iz moškega dela karavane, a je bil odziv precej mlačen. "Spoznali smo, da je zelo malo tekmovalcev pripravljenihg podpreti naša prizadevanja. Imeli smo podporo Halvorja Egnerja Graneruda in celotne norveške reprezentance. Za pomoč smo zaprosili tudi veliko tujih skakalcev, kjer pa ni šlo tako enostavno."

Maren Lundby | Avtor: Profimedia Profimedia

"Poskušali so nas odvrniti od tega, ker v njihovih očeh nismo bile dovolj dobre. Boleče je bilo to slišati," je povedala 27-letnica in na tem mestu izpostavila Schlierenzuauerja. "Po njegovem še nismo dovolj dobre, zato ni nas ni želel podpreti. Mislim, da to ni bilo prav. Zelo sem bila razočarana nad odzivom tujih kolegov," je dodala.

Planica 2022 Predlog Fisa Šport Fis postregel z velikim presenečenjem za novo sezono

Schlierenzauer njene obtožbe zavrača. "Vedno sem bil naklonjen ženskim smučarskiim poletom, toda spremembe je treba uvajati v pravem trenutku. Po mojem mnenju je trenutno 20 deklet sposobnih skakati in uživati na letalnicah," je povedal Avstrijec in dodal, da se je z Lundbyjevo pripravljen soočiti. "Zelo me veseli, da se ženski smučarski skoki razvijajo," je poudaril.

Gregor Schlierenzauer | Avtor: Epa Epa

Lundbyjeva je priznala, da se z nedavno upokojenim Avstrijcem osebno nista slišala, je pa izrazila začudenost nad njegovimi varnostnimi pomisleki.

"Težko razumem njegovo stališče. V 80. letih so bili smučarski poleti smrtno nevarno, pa ni bilo nobenih pomislekov. Dandanes so materiali veliko boljši in varnost je na zelo visokem nivoju. Toda še vedno se ne moremo znebiti občutka, da so smučarski poleti rezervirani za moške," je sklenila Norvežanka.

skakalnica zaletna steza doskočišče Orje ledino Šport Prvi mož skokov spet presenetil, načrtuje nove spremembe
Komentarjev 1
  • Ender3 23:19 06.julij 2022.

    Povsod se pojavi opozicija in državljani K t.i spielferderberji.