Šport > Zimski športi
13057 ogledov

Prvi mož skokov spet presenetil, načrtuje nove spremembe

Šport: Prvi mož skokov spet presenetil, načrtuje nove spremembe - Skakalnica, skoki
1/4
Profimedia
Direktor tekmovanj za svetovni pokal načrtuje še več sprememb, s katerimi bi povečal prepoznavnost in veljavo smučarskih skokov.

V prihajajoči sezoni bodo v praksi zaživele številne spremembe na področju smučarskih skokih, medtem pa direktor tekmovanj pri Fisu Sandro Pertile že pogleduje proti ukrepom, s katerimi bi še povečali zanimanje za ta šport.

Planica 2022 Predlog Fisa Šport Fis postregel z velikim presenečenjem za novo sezono

Ena izmed posebnosti nove sezone, katere vrhunec bo nordijsko SP v dolini pod Poncami, bodo uvodne tekme v Wisli, kjer se bodo tekmovalci prvič v zgodovini svetovnega pokala pognali po ledeni smučini in pristali na plastičnem doskočišču.

Nenavadne kombinacije tekmovalnih pogojev bi lahko po besedah Pertileja postala stalnica na tekmovanjih elitnega ranga, pri čemer bi navdih črpali iz sveta profesionalnega tenisa.

"Prizadevamo si, da bi smučarski skoki postali še bolj mednarodna prepoznavna športna panoga. Trenutno smo še vedno precej vezani na Evropo, kjer preživimo pretežni del sezone, zapustimo jo le za nekajkrat na leto. Privabiti želimo druge države in ustvariti dolgoročno perspektivo. Iz tega razloga bi želel koledar tekem razdeliti na tri dele, podobno kot v tenisu, kjer igrajo na treh različnih podlagah," je v intervjuju za Zazoom.it. povedal Pertile.

Smučarski skoki Ljubno ob Savinji Šport Velika sprememba v smučarskih skokih

"Ne glede na to, ali se tenisači merijo na trdi, peščeni ali travnati podlagi, se stili igre bistveno ne razlikujejo. Podobno je pri skokih, kjer je koncept enak, ne glede na podlago samega doskočišča," je dodal direktor tekmovanj.

V ozadju idej, ki so trenutno sicer še v povojih, tiči strah pred naraščajočimi podnebnimi spremembami, kar v nekaterih primerih že močno otežuje izvedbo tekmovanj.

"Pripravljeni moramo biti na vse izzive, ki so pred nami, mednje sodijo tudi klimatske spremembe. Poleti skačemo na keramičnih smučinah. Pozimi imamo ledeno smučino in pristajamo na snegu. Jeseni lahko vse to kombiniramo. Takšno novost smo predlagali organizatorjem v Wisli, ki so na to tudi pristali. Orati želimo ledino in tlakovati pot v neznano," je napovedal Pertile.

skakalnica zaletna steza doskočišče | Avtor: Profimedia Profimedia
skakalnica zaletna steza doskočišče | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.