Šport > Zimski športi
46893 ogledov

Velika novost v smučarski skokih, odločitev je zgodovinska

Urša Bogataj Epa
Potrditev novega predloga s strani pristojnega komiteja Mednarodne smučarske zveze (Fis) naj bi bila samo še formalnost.

Meseca maja bo padla končna odločitev o tem, ali bodo najboljše smučarske skakalke v prihodnji sezoni lahko nastopile na letalnicah, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V pripravi je načrt, po katerem bi lahko najboljših 15 skakalk v seštevku svetovnega pokala v začetku leta 2023 nastopilo v norveškem Vikersundu.

O predlogu bo 9. maja dokončno odločil komite za smučarske skoke pri Mednarodni smučarski zvezi (Fis), piše dpa.

Na robu obupa Šport Norvežani v težavah: "Situacija lahko postane zelo resna"

Podkomite za smučarske skoke pri Fisu je namreč po dolgi razpravi s 14 glasovi za in 0 proti predlagal, da bi tudi ženskam dovolili letenje na največjih napravah.

Po predlogu sodeč bi v seštevku svetovnega pokala najboljših 15 skakalk premierno na letalnici lahko nastopilo v Vikersundu v okviru norveške turneje. Starostna meja pa bi bila ob morebitnem sprejetju predloga pri 18 letih.

"Vsi smo se strinjali, da skakalkam odpremo vrata do smučarskih poletov," so stališče v izjavi za javnost zavzeli pri skakalnem podkomiteju.

Premierne tekme v smučarskih poletih za dekleta zaradi omejenega števila nastopajočih ne bodo štele za svetovni pokal.

Žiga Jelar Planiški junak Šport "Poskušali so nas ustaviti, a so nas samo podžgali"

"Izid glasovanja je bil 14:0, tako da je sporočilo povsem jasno. To je velik dan za skoke in za enakost med spoloma. To je pomemben mejnik," je bila zadovoljna ena največjih zagovornic uvedbe smučarskih poletov za dekleta Maren Lundby. 

"Trajalo je kar nekaj časa, da je ideja dozorela v glavah odločevalcev. Zdaj jih je večina zelo pozitivno naravnanih. Dekleta smo pokazala visok nivo skakanja, kar je bilo na koncu tudi odločilno," je dodala Norvežanka.

Nordijski center Planica Zakaj ne v Planici? Šport Zato se rekordi rušijo v Vikersundu

letalnica Vikersund | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Anže Lanišek Primerjava Šport Osemnajstletna Slovenka v dnevu zaslužila več kot Lanišek in Zajc v sezoni Simon Ammann Presenečenje Šport Legendarni Švicar očitno še ni rekel zadnje besede
Komentarjev 1