Šport > Zimski športi
2336 ogledov

Vrača se Marcel Hirscher, a ne bo nastopal za Avstrijo!

marcel hirscher Epa
Senzacionalna vrnitev Hirscherja v nizozemsko reprezentanco.

Avstrijski smučarski zvezdnik Marcel Hirscher je tik pred senzacionalno vrnitvijo na tekmovanja. Petintridesetletnik iz Salzburga, ki je leta 2019 končal kariero, si želi nastopiti za Nizozemsko, za državo, v kateri se je rodila njegova mama.

Avstrijska smučarska zveza je danes že odobrila spremembo države. "Seveda zelo obžalujemo njegovo odločitev, da zahteva spremembo države pri nizozemski smučarski zvezi, a na koncu smo jo podprli," je dejal generalni sekretar avstrijske zveze (ÖSV) Christian Scherer.

Marcel Hirscher | Avtor: Epa Epa

Hirscher je od leta 2011 do 2019 osemkrat zapored zmagal v skupnem seštevku svetovnega pokala, večkrat kot kdorkoli drug. Nato je končal športno pot. Dvakratni olimpijski prvak in sedemkratni svetovni prvak želi poleti na Novi Zelandiji na tekmah Fis zbrati dovolj točk, da bi nato lahko v novi zimi svetovnega pokala spet tekmoval z najboljšimi na svetu.

Hirscher ima doslej v življenjepisu 67 zmag v svetovnem pokalu in skupno 138 uvrstitev na stopničke. S sedmimi naslovi svetovnega prvaka in štirimi srebrnimi medaljami je najuspešnejši udeleženec svetovnega prvenstva v zgodovini alpskega smučanja. Po šestkrat je osvojil tudi male kristalne globuse v slalomu in veleslalomu.

marcel hirscher | Avtor: Epa Epa

ÖSV se je zelo trudil, da bi Hirscherju ponudil "najboljše možne in individualne pogoje" v primeru njegove vrnitve in mu jih je lahko pojasnil v osebni izmenjavi mnenj. Toda v zahvalo za dosedanje dosežke v smučanju je bila njegova prošnja za spremembo zveze soglasno ugodena.

Če se Hirscher vrne, bi bila to druga vrnitev v alpsko smučanje v zadnjem času. Marca je Norvežan Lucas Pinheiro Braathen že napovedal, da bo znova nastopil v svetovnem pokalu. Specialist za slalom zdaj vozi za Brazilijo, domovino svoje mame. Štiriindvajsetletnik je oktobra lani po osvojenem malem kristalnem globusu prekinil kariero po sporu z norveško zvezo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.