Šport > Zimski športi
6575 ogledov

Velika zaušnica Fisu, ekipe ogorčene: "To meji na izsiljevanje"

Profimedia
Vodstvo smučarskega središča v Zermattu se je odločilo za radikalno potezo.

Upravljalci smučarskega središča v švicarskem Zermattu so se odločili, da elitnim smučarskim reprezentancam do nadaljnjega ne bodo več omogočali poletnih priprav na tem prizorišču.

Razlog za takšen 'povračilni' ukrep je odločitev Mednarodne smučarske zveze (Fis), da famozno tekmo s startom v Švici in ciljem v Italiji izbriše s tekmovalnega koledarja za sezono 2024/2025.

Zermatt-Cervinia | Avtor: Epa Epa
Vsi poskusi organizacije tekem pod Matterhornom s startom v švicarskem Zermattu in ciljem v italijanski Cervinii so bili v zadnjih dveh sezonah obsojeni na neuspeh. V kar osmih poskusih organizatorjem ni uspelo pod streho spraviti niti ene preizkušnje. V nedavno končani sezoni so izvedbo kontroverznih tekem onemogočile obilne snežne padavine in močan veter, v eni prej pa so bile odpovedi posledica pomanjkanja snega in slabega vremena.

Številne negotovosti v zvezi s švicarskim-italijanskim prizoriščem so botrovale odločitvi Fisa, da tekme ne umesti na koledar za prihajajočo sezono svetovnega pokala, čeprav naj bi bila pogodba sklenjena vse do konca tekmovalnega obdobja 2026/2027.

Poteza Fisa je, kot se zdi, močno razburila vodstvo smučarskega središča v Zermattu, kjer so se odločilni, da elitnim smučarskim ekipam ne bodo več dovolili poletnih treningov na tem prizorišču, temveč bodo svoje kapacitete v celoti namenili članom lokalnih smučarskih klubov, s čimer nameravajo pristaviti pomemben delež k razvoju mladega smučarskega potenciala.

Uradno naj bi bili ti dogodki povezani z novo poslovno strategijo, neuradno pa gre za maščevanje krovni smučarski zvezi. Po besedah vodje organizacijskega odbora Franza Julena bo prepoved veljala eno leto, ponovno pa bodo o tem razpravljali leta 2025.

"Ne, ne gre za maščevanje," je za 20min.ch zatrdil Julen in dodal: "V okviru strateške analize smo preučili poletno smučarsko ponudbo in prišli do zaključka, da se v celoti osredotočimo na mlade," je dejal.

Zermatt-Cervinia smuk | Avtor: Epa Epa

Povedal je še, da bi reprezentance njihove proge za trening lahko koristile po koncu poletja, a za to z njihove strani ni bilo pravega interesa. "Zveze in smučarji tega niso hoteli. Želeli so ponovno pretehtati vso zadevo ni pripraviti konstruktivne predloge za prihodnost. Mi smo naredili enako. O tem se bomo spet pogovarjali leta 2025," je povedal Julen.

Pri švicarski smučarski zvezi z odločitvijo niso bili zadovoljni. "Globoko obžalujemo odločitev Zermatt Bergbahnen AG. Zermatt je naš izredno pomemben partner in predstavlja eno najpomembnejših lokacij za trening," je obžaloval direktor švicarske reprezentance Walter Reusser.

Kritičen je bil tudi šef nemškega alpskega smučanja Wolfgang Maier, ki je v pogovoru za Blick dejal: "Odločitev vodstva v Zermattu meji na izsiljevanje."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • jakec1575 11:36 21.april 2024.

    nestabilne snezne razmere. v italiji in drugje imate bolj stabilne pogoje

  • atamama 11:32 21.april 2024.

    Imajo jajca..... in dosti ostalih strank.