Šport > Zimski športi
1958 ogledov

Nove težave na najbolj kontroverzni postaji sezone

Zermatt-Cervinia Profimedia
Zaradi močnega vetra in sneženja odpovedali tudi prvi ženski trening smuka.

Tekmovalna žirija je zaradi močnega vetra in sneženja ponoči odpovedala današnji prvi preizkus nove smukaške proge v Zermatt-Cervinii pred ženskima smukoma za svetovni pokal v alpskem smučanju konec tedna. Na seznamu nastopajočih na prvem uradnem treningu smuka je bila tudi najboljša Slovenka Ilka Štuhec.

"Vremenske razmere ne dopuščajo nobenih dejavnosti na trasi dirke," so sporočili iz mednarodne smučarske organizacije Fis. Trening naj bi se sicer začel ob 11.45. Na sporedu sta še dva treninga v četrtek in petek pred smukoma v soboto in nedeljo. Za izvedbo tekme v smuku je treba izpeljati vsaj en preizkus proge.

Zermatt-Cervinia | Avtor: Profimedia Profimedia

Zaradi slabega vremena, obilnega sneženja in močnega vetra, so prejšnji teden odpovedali oba moška smuka na tem novem prizorišču v svetovnem pokalu pod Matterhornom na meji med Švico in Italijo, na katerem tako še niso izpeljali prvega čezmejnega tekmovanja.

Mednarodna smučarska zveza je že lani oktobra s spektaklom v Zermatt-Cervinii nameravala odpreti sezono tekmovanj v hitrih disciplinah. Vendar pa so bili prisiljeni oba moška in ženska smuka odpovedati zaradi slabe snežne podlage in pomanjkanja snega na ledeniku.

Zermatt-Cervinia | Avtor: Profimedia Profimedia

Proga Gran Becca je sicer najvišja in druga najdaljša v svetovnem pokalu, tekma pa bo, če jo bodo sploh lahko izpeljali, prva v svetovnem pokalu, ki se bo začela v eni državi in končala v drugi, saj poteka ob švicarsko-italijanski meji pod slovitim Matterhornom in se začne v Švici ter konča v Italiji.

S številnimi odpovedmi in težavami se postavlja vprašanje o smiselnosti tega tekmovanja v Zermatt-Cervinii, ki ga je novo vodstvo mednarodne smučarske organizacije Fis leta 2022 napovedalo kot senzacionalen dogodek, s katerim bi takoj po Söldnu v Evropi spektakularno odprli še sezono v hitrih disciplinah. Tekmovanjem in posegom v občutljivo ledeniško okolje nasprotujejo tudi okoljske organizacije.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 12:22 15.november 2023.

    Saj sploh ne potrebujemo ta beli cirkus..

Sorodne novice