Šport > Zimski športi
15863 ogledov

Najbolj kontroverzno prizorišče izgubilo tekme svetovnega pokala

Zermatt-Cervinia smuk Epa
V naslednji smučarski sezoni brez Zermatta in Cervinie.

Krovna smučarska in deskarska zveza Fis je sporočila, da v koledarju tekem svetovnega pokala v alpskem smučanju v sezoni 2024/25 ne bo švicarsko-italijanskega prireditelja Zermatta in Cervinie.

Tekme, ki bi poskrbele za zgodovinsko prečkanje meje, saj je start v švicarskem Zermattu, cilj pa v italijanski Cervinii, so načrtovali že v zadnjih dveh sezonah. A tako lani kot letos so vse načrtovane preizkušnje odpadle bodisi zaradi slabega vremena ali pa preobilice snežnih padavin.

Zermatt-Cervinia | Avtor: Profimedia Profimedia

Kot je zdaj sporočila Fis, so po posvetu s tekmovalci in obema nacionalnima smučarskima zvezama sklenili, da še enega poskusa izvedbe v naslednji sezoni ne bo.

Zahvalili so se smučarjem, ki so sodelovali v raziskavi odzivov na načrtovane izvedbe tekem, dodali pa so še, da bodo v naslednjih mesecih iskali drugačne rešitve za morebitne naslednje tekme v Zermattu in Cervinii.

Zermatt-Cervinia | Avtor: Epa Epa

Proga Gran Becca sicer poteka v dveh državah. Start je v Švici na 3700 metrov nadmorske višine pod Matterhornom, cilj pa v italijanskem Laghi Cime Bianche na 2835 metrih. Mejni prehod med obema državama so organizatorji označili s posebnim obokom. Obenem so zagotovili tudi drugo najvišjo denarno nagrado v sezoni alpskega smučanja.

Zmagovalec enega od obeh smukov bi namreč prejel 62.500 evrov, pripadel pa mu bi tudi bon za vzpon na Matterhorn. Če bi kdo od smučarjev dobil oba smuka, bi poleg 125.000 evrov prejel še dodatnih 52.000 evrov. Za zmago v Kitzbühlu je sicer za zmagovalca klasičnega sobotnega smuka predvidena denarna nagrada 100.000 evrov.

Zermatt-Cervinia | Avtor: Epa Epa

Švicarsko-italijanska tekma je sicer veljala za eno najbolj kontroverznih, sa se je znašla pod udarom kritikov, ki v tem vidijo le gromozanski marketinški trik (tudi zaradi visokih denarnih nagrad), in to na škodo ranljivih ledenikov.

"V času podnebne krize je absurdno uporabljati težko opremo za pospeševanje uničevanja zadnjih ledenikov. Fis mora ustaviti to uničevanje in zaščito ledenikov vključiti v statute kot eno glavnih zavez," so omenjeni tekmi nasprotovali pri Greenpeacu. Na obeh straneh državnih meja so sicer v mesecu pred načrtovanim dogodkom stekle preiskave zaradi krčenja ledenikov za pripravo delov prog.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice