Šport > Zimski športi
236 ogledov

Odločna napoved trenerja pred začetkom SP

peter prevc jernej damjan timi zajc willingen Epa
V avstrijskem Seefeldu se bo danes začelo svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju.

Selektor slovenske reprezentance v smučarskih skokih Gorazd Bertoncelj je pred glavnim vrhuncem sezone, svetovnim prvenstvom, ki se bo s slovesnim odprtjem v avstrijskem Seefeldu začelo danes, odločno napovedal kolajno. "Cilj je medalja, saj le to šteje na SP," je pred odhodom na Tirolsko dejal Bertoncelj.

Selektor moške vrste, kot pravi, ni imel nobenih težav pri izboru šesterice, ki je odpotovala na nordijsko svetovno prvenstvo in ki se bo borila za tako želeno kolajno. V reprezentanco je ob Timiju Zajcu, najboljšemu slovenskemu skakalcu to zimo, ki je imel mesto v ekipi že nekaj časa zagotovljeno, po zadnjih tekmah v nemškem Willingenu imenoval še Anžeta Laniška, Anžeta Semeniča, Petra Prevca, Žigo Jelarja in Jerneja Damjana.

Zajc, Semenič, Prevc in Damjan so z odliko prestali generalko za SP, potem ko so se v Willingenu na moštveni preizkušnji povzpeli na stopničke, prve ekipne za Slovenijo to zimo. In prav na ekipni tekmi naj bi tudi Slovenci iskali svojo priložnost za kolajno, saj Bertoncelj meni, da imajo tam več možnosti kot na posamični, kjer je krog favoritov izjemno širok.

"Na posamični tekmi je krog favoritov mnogo širši, na ekipni pa je nekje šest reprezentanc, ki se lahko borijo za stopničke. Odloča osem skokov, če je ekipa stabilna, če fantje odskačejo po svojih močeh, je veliko večja verjetnost, da osvojijo medaljo. Na posamični tekmi ima vsak tekmovalec le dva skoka. Lahko se mu tudi pripeti, da dvakrat odlično skoči, ima slab veter, pa medalje ni," je pred odhodom na SP razmišljal glavni trener.

A najprej skakalce čaka posamična tekma; v petek so na sporedu kvalifikacije na veliki skakalnici v Innsbrucku, dan pozneje pa posamična tekma. Za zdaj ima le Zajc mesto na prvi tekmi zagotovljeno: "O ostalih, tudi za ekipno tekmo (ta bo v nedeljo, op. a), se bomo odločali na prizorišču po treningih. A merilo ne bo le rezultat. Če bo forma približno enaka, bomo upoštevali tudi izkušnje, kaj lahko doprinesejo ekipi. Nekateri fantje so znani po tem, da zelo dobro odskačejo ekipne tekme. A šele na podlagi rezultatov posamične tekme bomo določili ekipo za moštveno."

Za posamično tekmo meni, da kakšnih velikih presenečenj ne bo, razen če bi šlo za vetrovno loterijo. A Zajc je nedvomno eden od favoritov za odličje tudi na posamični tekmi, tako na veliki kot srednji skakalnici, čeprav je tam, poudarja Bertoncelj, mnogo širši krog favoritov. Komaj 18-letni skakalec, to zimo prvo ime slovenske vrste, je tudi sam odločno napovedal, da je njegov cilj kolajna.

"To zanj ne sme biti breme, to mu mora predstavljati izziv. To mora biti zanj dodatna motivacija, adrenalin, da gre s samozaupanjem potem na tekmo. Prav je, da je samozavesten. Pri njem tudi ni neke razlike med veliko ali srednjo skakalnico, saj je v res dobri formi in na vseh zna dobro skočiti," je o svojem prvem adutu dejal Bertoncelj.

Pri sami sestavi reprezentance za SP, kot pravi Bertoncelj, niso imeli dvomov. "Že pred tem smo vedeli, da gre za specifični skakalnici, tako v Innsbrucku kot Seefeldu, kjer pride zelo do izraza eksplozivnost, je kar treba imeti dinamit v nogah. Zato o Jelarju nismo veliko premlevali, Domen Prevc pa bo ostal doma in se v miru pripravljal na nordijsko turnejo in zaključek sezone v Planici. Mislim, da je Domen to dobro prinesel in bo 'napaljen' pričakal preostanek sezone," je pojasnil Bertoncelj.

Za konec prvenstva skakalce v soboto, 2. marca, čaka še tekma mešanih ekip skupaj z žensko vrsto: "Tu vidimo še eno priložnost za kolajno. Nič ne bomo taktizirali, tekme ne bomo jemali z rezervo, ampak bomo šli 'na polno'. V ekipo bomo dali najboljša dva tekmovalca, saj so naše punce odlične in bi bilo nespoštljivo, če ne bi šli v tekmo na vso moč."

Slovenski skakalci so do zdaj na svetovnih prvenstvih v nordijskem smučanju osvojili šest medalj, v Seefeldu pa bodo skušali zbirko snežink še obogatiti, pridružiti pa se jim želijo tudi skakalke, ki na SP nastopajo šele od leta 2009 in SP v Libercu.

Prvi slovenski junak je postal Franci Petek, ki je leta 1991 v dolini Fiemme osvojil naslov svetovnega prvaka še v jugoslovanskem dresu, nato je njegov uspeh leta 2005 v Oberstdorfu na veliko presenečenje ponovil Rok Benkovič. Takrat so slovenski skakalci Primož Peterka, Jure Bogataj, Benkovič in Jernej Damjan osvojili še bronasto kolajno tudi na ekipni tekmi, uspeh pa so ponovili tudi leta 2011 v Oslu na veliki skakalnici, ko so se brona na moštveni preizkušnji veselili Peter Prevc, Jernej Damjan, Jurij Tepeš in Robert Kranjec. Na zadnje se je Slovenija veselila kolajne na nordijskem SP, pravzaprav kar dveh, pred šestimi leti, ko je Peter Prevc v Predazzu osvojil srebro in bron.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice