Šport > Zimski športi
136 ogledov

21 Slovencev v boj, največja priložnost na ekipnih tekmah

Seefeld SP v nordijskem smučanju Epa
S sredinim slovesnim odprtjem se bo v avstrijskem Seefeldu začelo 52. svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju.

Prva končna odločitev bo že v četrtek, ko je na sporedu sprint za smučarske tekače in tekačice. V sprintu bodo nastopile Anamarija Lampič, Alenka Čebašek, Katja Višnar in Eva Urevc. Poleg omenjene četverice smučarskih tekačic, ki jih glavna tekma prvenstva čaka že v četrtek, bosta v sprintu Slovenijo zastopala tudi Miha Šimenc in Janez Lampič, Benjamin Črv bo tekmoval na razdalji, kjer bo tekla tudi Anita Klemenčič.

Trener slovenske vrste Nejc Brodar največ pričakuje prav od sprinterskega nastopa, predvsem si želi boj za vrh tekačic, od tekačev, predvsem od Šimenca, pa se nadeja tudi preboja v polfinale, kar bi bil po njegovem lep uspeh.

Četrtkovemu sprintu v nedeljo sledita še oba ekipna sprinta. "Prvi teden bo za nas najpomembnejši, toda 10 km klasično ali 30 prosto sta disciplini, kjer prav tako lahko visoko posežemo. Če bomo končali med deseterico ali petnajsterico, pa lahko to ocenimo kot uspeh," je pred začetkom SP menil Brodar.

Eva Urevc, smučarski tek Finale Šport Dosežek kariere za Slovenko

Skupno bo v Seefeldu nastopilo skoraj 700 tekmovalcev iz 60 držav, ki se bodo borili za 22 zlatih kolajn.

Seefeld SP v nordijskem smučanju | Avtor: Epa Epa

Skakalce začetek prvenstva čaka s petkovimi kvalifikacijami na veliki skakalnici v Innsburcku, prvi boj za medalje pa v soboto ob 14.30 s posamično tekmo na veliki napravi. Selektor moške vrste Gorazd Bertoncelj je po zadnjih tekmah v nemškem Willingenu razkril seznam slovenskih adutov za SP, na katerem so Timi Zajc, Anže Lanišek, Anže Semenič, Peter Prevc, Jernej Damjan in Žiga Jelar.

Prvo ime slovenske vrste bo nedvomno Zajc, ki to zimo niza uvrstitve med najboljšo deseterico, poskrbel pa je tudi za edine slovenske posamične stopničke svetovnega pokala, ko je zmagal na letalnici v Oberstdorfu. Dobro formo je Zajc potrdil tudi minuli konec tedna, ko je kljub napakam obe posamični tekmi v Willingenu končal v "top 10". Pravo znanje pa je pokazal v poskusni seriji, ko mu je uspel dober skok, s katerim je bil najboljši med vsemi. Skočiti brez napake bo njegova glavna naloga v Avstriji, če mu bo uspelo, se lahko vmeša tudi v boj za kolajne. Prav kolajna na SP je tudi glavni cilj skakalne vrste, kot je pred sezono zatrdil Bertoncelj: "Najvišji cilj je medalja na SP v Seefeldu." Lepo popotnico za SP so si skakalci priborili tudi na zadnji ekipni tekmi, ko so Semenič, Peter Prevc, Damjan in Zajc skočili na zmagovalni oder in s tem napovedali boj za odličja tudi na Tirolskem. Ekipna tekma jih čaka v nedeljo.

Favoritov za prva mesta je veliko, kolajn pa na voljo malo. Najočitnejši med njimi je Ryoyu Kobayashi, ki je to sezono nanizal že 11 zmag in zanesljivo slavil tudi na zadnji tekmi pred SP. V avstrijskem taboru upe polagajo na Stefana Krafta, ki brani naslova svetovnega prvaka iz Lahtija 2017 tako na veliki kot srednji skakalnici, na kolajne merijo tudi Nemci z Markusom Eisenbichlerjem in Karlom Geigerjem, več orožij za stopničke imajo tudi Poljaki s Kamilom Stochom, Piotrom Zylo in Dawidom Kubackim, med drugim so tudi branilci naslova ekipnih svetovnih prvakov.

Timi Zajc Willingen Smučarski skoki Šport Orli s slabo popotnico na svetovno prvenstvo

Skakalke prva tekma čaka prihodnji torek, 26. februarja, ko bo premierno na sporedu SP ekipna tekma, dan pozneje pa še kvalifikacije ter posamična tekma na srednji napravi. Glavni trener Zoran Zupančič je za prvenstvo izbral Niko Križnar, junakinjo zadnjih dveh koncev tedna pred SP Uršo Bogataj, Jernejo Brecl, Špelo Rogelj in Majo Vtič.

Slovenke so na generalki za SP navdušile, saj so na Ljubnem ob Savinji na ekipni temi zaostale le za Nemkami in napovedale boj za odličja tudi v Seefeldu. Če se zdi, da je prvo mesto na SP nekako rezervirano za najboljšo skakalko to zimo, olimpijsko prvakinjo Norvežanko Maren Lundby, pa imajo Slovenke z Bogatajevo in Križnarjevo prav tako možnosti za preboj na zmagovalni oder. "Smučarski skoki so šport, kjer se karte hitro pomešajo. Borba za stopničke vedno obstaja. Trenutno je očitno oddano le prvo mesto najboljši, Norvežanki Maren Lundby, do 15. mesta pa se lahko vse skupaj hitro premeša," je menil tudi Zupančič.

Skakalke imajo prvič na SP priložnost za kar tri odličja; poleg nove ekipne tekme ter posamične jih čaka še tekma mešanih ekip, na kateri naslov iz Lahtija branijo Nemci, ki so tudi letos prvi favoriti za zmago. Tekma mešanih ekip bo v Seefeldu na sporedu v soboto, 2. marca, Slovenija pa se vsekakor lahko tudi na tej preizkušnji vmeša v boj za odličja.

Seefeld SP v nordijskem smučanju | Avtor: Epa Epa

V Avstriji bosta slovenske barve zastopala tudi dva nordijska kombinatorca, Vid Vrhovnik in Ožbej Jelen, se je odločil selektor Mitja Oranič. Prvi preizkus forme med elito ju čaka že ta petek, ko je na sporedu tekma na veliki skakalnici.

Skupno bo v Seefeldu nastopilo blizu 700 tekmovalcev iz 60 držav, ki se bodo borili za 22 zlatih kolajn, saj so prireditelji s posodobitvijo infrastrukture poskrbeli, da je Mednarodna smučarska zveza (Fis) na koledar prvenstva tik pred zdajci umestila tudi ekipno tekmo smučarskih skakalk.

Spored 52. svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju:

SREDA, 20. februarja:
Smučarski tek: kvalifikacije - ženske 5 km (12.30), moški 10 km (14.00)
Slovesno odprtje: 18.00

ČETRTEK, 21. februarja:
Smučarski tek: sprint prosto, ženske in moški, kvalifikacije (12.00),
finale (14.30)

PETEK, 22. februarja:
Nord. komb.: posamično, velika skakalnica, skoki v Innsbrucku (10.30),
10-km tek v Seefeldu (16.15)
Smučarski skoki: moški, velika skakalnica, kvalifikacije v Innsbrucku (14.30)

SOBOTA, 23. februarja:
Smučarski tek: skiatlon - ženske 15 km (11.00), moški 30 km (12.30)
Smučarski skoki: moški, velika skakalnica v Innsbrucku (14.30)

NEDELJA, 24. februarja:
Smučarski tek: ekipni sprint (klasično) ženske in moški, kvalifikacije
(09.15), finale (11.30)
Nord. komb.: ekipni sprint, skoki, velika skakalnica v Innsbrucku (10.30),
2 x 7,5-km. tek v Seefeldu (13.30)
Smučarski skoki: ekipno, velika skakalnica v Innsbrucku (14.45)

TOREK, 26. februarja:
Smučarski tek: ženske, 10 km klasično (13.30)
Smučarski skoki: ženske, srednja skakalnica, ekipno (16.15)

SREDA, 27. februarja:
Smučarski tek: moški, 15 km klasično (14.00)
Smučarski skoki: ženske, srednja skakalnica, kvalifikacije (15.00),
tekma (16.15)

ČETRTEK, 28. februarja:
Nord. komb.: srednja skakalnica, skok (11.00), 10-km. tek (15.15)
Smučarski tek: štafeta, ženske, 4 x 5 km (13.00)
Smučarski skoki: moški, srednja skakalnica, kvalifikacije (16.30)

PETEK, 1. marca:
Smučarski tek: štafeta, moški, 4 x 10 km (13.15)
Smučarski skoki: moški, srednja skakalnica (16.00)

SOBOTA, 2. marca:
Nord. komb.: ekipno, skoki (11.00), 4 x 5-km. tek (14.45)
Smučarski tek: ženske, 30 km prosto, skupinski start (12.15)
Smučarski skoki: mešane ekipe, srednja skakalnica (16.00)

NEDELJA, 3. marca:
Smučarski tek: moški, 50 km prosto, skupinski start (13.00)
Sklepna slovesnost (15.30)
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.