Šport > Zimski športi
208 ogledov

Dovžan do dosežka kariere, le 13 sekund za Fakom

Miha Dovžan
Miha Dovžan je le za tri mesta zaostal za Jakovom Fakom.

Francoski biatlonec Martin Fourcade je zmagovalec 20-kilometrske preizkušnje za točke svetovnega pokala v nemškem Ruhpoldingu. Dobro sta nastopila Slovenca, Jakov Fak je bil 14., Miha Dovžan pa 17. Drugo mesto je sicer osvojil Čeh Ondrej Moravec, tretjega pa Norvežan Johannes Thingnes Boe.

Fourcade je zgrešil enkrat in ciljno črto prečkal z eno minuto in eno sekundo prednosti pred Moravcem, ki je zadel vseh 20 strelov. Eno nepokrito tarčo je pustil tudi Boe, ki je zaostal eno minuto in šest sekund. Fak je na 13. mestu zaostal 3:11 minute, zgrešil je eno tarčo. To je najslabša uvrstitev Faka v sezoni. Dovžan je s 17. mestom prišel do dosežka kariere, zadel je vse strele, ciljno črto je prečkal 3:24 minute za Fourcadom.

"Že zjutraj se nekako nisem počutil najbolj spočitega. To, da je Fourcade startal za mano, me ujel in prehitel nima nobene veze. Enostavno trenutno nisem na ravni, na kateri bi si želel biti. Ne vem, kaj je trenutno najbolj nujno. Ali je to počitek ali kaj drugega. Enostavno nimam konkretnega odgovora na to, kaj moram narediti zdaj. Pogovoril se bom s trenerjem in neko rešitev bomo zagotovo našli. Tisti zgrešeni strel je bil na žalost napaka, potem pa sem se nekako zbral do konca in s tekme izvlekel maksimum. Tekaško nisem bil dovolj močan, da bi pridobil vsaj eno mesto. Danes je bil boj za preživetje od začetka do konca. A preživel sem in gremo naprej," je po tekmi menil Fak.

"Zaenkrat še nisem čisto dojel rezultata. Moram še dojeti, da mi je uspel tak rezultat in da mi je na tekmi svetovnega pokala prvič uspelo zadeti štiri ničle. Potrebujem še malo časa, da to dojamem. Po zadetem dvajsetem strelu je bil občutek odličen. Na zadnjem streljanju so se mi sicer noge kar malce tresle od treme, saj sem vedel, da imam priložnost, da zadanem vseh 20 strelov. Na koncu se je dobro izšlo, boril sem se, zbral sem se in uspelo mi je," pa je povedal Dovžan.

Mitja Drinovec je višjo uvrstitev zapravil na zadnjem strelskem postanku, ko je zgrešil dvakrat, pred tem je zadel vse tarče, na koncu pa je zaostal 5:03 minute. To je zadoščalo za 51. mesto. Lenart Oblak je bil 86., z enim zgrešenim strelom je zaostal je 7:23 minute.

Legenda v težavah

Močno pa si je možnosti za februarske olimpijske igre v Pyeongchangu pokvaril Norvežan Ole Einar Bjoerndalen. Triinštiridesetletnik je z 42. mestom bržčas zapravil zadnjo možnost za uvrstitev v norveško ekipo za ZOI, ki bi bile njegove sedme po vrsti. Z današnjo uvrstitvijo se Bjoerndalen ni uvrstil na nedeljsko tekmo s skupinskim startom.

Norveški športni direktor Per Arne Botnan po koncu tekme ni želel povsem prečrtati Bjoerndalnovega nastopa v Južni Koreji: "Položaj je težek. Imamo svoje kriterije. Danes zvečer bomo govorili, olimpijska ekipa pa bo znana v nedeljo." Norveški veteran, 20-kratni svetovni prvak, bi moral končati med šesterico, da bi se uvrstil v norveško reprezentanco.

Današnja tekma je minila brez Klemna Bauerja, ki je po tekmah v Oberhofu odpotoval na priprave v Anterselvo, kjer bodo tekme svetovnega pokala na sporedu prihodnji konec tedna.

Po 11. tekmah od 22 je v skupnem seštevku še naprej Fourcade, ki ima 612 točk. Drugi je Boe s 562, tretji pa Fak s 399.

V četrtek bo v Ruhpoldingu ženska tekma na 15 kilometrov. Od Slovenk bodo tekmovale Anja Eržen, Urška Poje in Polona Klemenčič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice