Šport > Zimski športi
3539 ogledov

Fak: "Prvič v življenju sem začutil strah."

Jakov Fak Epa
Biatlonec Jakov Fak bo na prihajajočih olimpijskih igrah v Pjeongčangu eden glavnih slovenskih adutov za kolajne.

Biatlonec Jakov Fak je zagotovo eden od slovenskih junakov uvoda v olimpijsko zimo. Faku je po skoraj dveh letih uspela izjemna vrnitev med najboljše na svetu, uvodne tri postojanke svetovnega pokala je oddelal z odliko, pa čeprav ga je bilo na uvodu v sezono, kot pravi, po enoletni odsotnosti zaradi bolezni prvič v življenju res strah pred tekmo.

Fak je to sezono vnovič zablestel v svetovnem pokalu ter po dveh letih na začetku olimpijske zime z vrhuncem na igrah v PyeongChangu februarja prihodnje leto uprizoril izjemno vrnitev med najboljše biatlonce sveta. Že na prvi postojanki sezone v Oestersundu se je povzpel na stopničke in v podobnem slogu nadaljeval tudi v Hochfilznu in Annecyju.

jakov fak | Avtor: Epa Epa

Dobri in konstantni nastopi so mu po uvodnih osmih tekmah sezone v svetovnem pokalu prinesli skupno visoko tretje mesto, kar je njegov najboljši dosežek med vsemi enajstimi sezonami v pokalu. Na prvih treh prizoriščih ima strelski učinek nad 92 odstotkov zadetih tarč.

"Prvič v življenju sem začutil nek strah pred tekmo. Pred prvim svetovnim pokalom res nisem vedel, kam sodim. Obenem pa sem bil zelo vesel, da spet lahko tekmujem. To se je nekako poravnalo. Ko se je tekma začela, sem bil povsem sproščen. Štiri ničle na prvi tekmi so mi dale zagon za naprej in pozneje nisem imel več slabih občutkov pred startom, ampak le optimizem," je težak začetek opisal Fak.

"Moram biti zadovoljen, čeprav je bil zadnji svetovni pokal v Franciji zame res težak, saj nisem našel pravih občutkov, še posebej na strelišču. A če pogledam vse tri postojanke, saj sem sam poudarjal, da bo moč sezono oceniti šele po prvi tretjini, mislim, da ni nobenega razloga, da ne bi bili še naprej optimistični."

"Če sem zdrav, sem sposoben dosegati stopničke. Malo mi še manjka tako v streljanju kot teku, da bom prišel do ravni, ko bom lahko rekel, da sem sposoben tudi zmagati. Ampak mislim, da bo tudi to kmalu prišlo," je misli po prvi tretjini sezone strnil varovanec trenerja Uroša Velepca.

Kljub uspešnemu začetku Fak poudarja, da še ima rezerve: "Res vedno omenjam, da imam še rezerve, zlasti na podlagi analitičnih rezultatov in tudi na podlagi občutka."

"Če pogledamo samo moje streljanje in čase streljanja, sem do sedaj streljal bolj previdno. Enostavno zato, ker za dobro streljanje potrebuješ neko samozavest, to pa lahko zgradiš le z uspešnimi nastopi. Zdaj sem s počasnim streljanjem prišel nad 92 odstotkov in na podlagi tega bom lahko začel streljati hitreje. Ko pa pogledamo tek, smo v pripravljalnem obdobju, ko smo gradili bazo, malo to izpuščali, zdaj se bomo več posvetili tudi temu, zato verjamem, da se bo tudi tek izboljšal."

jakov fak | Avtor: Epa Epa

Čeprav sam za razliko od reprezentančnih kolegov vadi pod okriljem Velepca, poudarja, da se ne počuti kot "one man band". "Sem nekakšen multipraktik, lahko me postavite kamorkoli, pa se bom dobro znašel. Ne verjamem, da obstaja ekipa na svetu, v katero se ne bi vklopil. Ko sem se odločil za delo z Urošem, je bil to pogoj, da se priključim njegovi ekipi deklet. A od začetka sezone sem tako in tako v domači ekipi. Mislim, da se imamo kar 'fajn', da se dobro razumemo," je razkril Fak.

O nadaljevanju sezone in olimpijskih ciljih je povedal, da si želi uvrstitev štafete v PyeongChang: "Želim si, da bi vsi moji reprezentančni kolegi še napredovali, želim si, da bi se nam uspelo kot ekipa uvrstiti na zimske olimpijske igre. Že januarja bomo imeli dve priložnosti, dve štafetni tekmi. Upam, da nam uspe že na prvi, da bomo potem bolj sproščeno lahko nadaljevali naprej."

"Morda se trenutno ne zdi, da so fantje in dekleta na ravni, ki si jo sami želijo, a sam dobro vem, kako je, ko si zelo želiš biti dober. Na treningih nekako gre, na tekmi pa se ti zalomi. A sam verjamem vanje, vem, da imajo potencial, prepričan sem, da ga bodo kmalu pokazali."

"Z olimpijskimi igrami sicer nisem obremenjen. Seveda bi si želel olimpijsko kolajno, in upam, da bom do takrat ostal zdrav ter da bom še napredoval s treningom. Tako da bom imel že v startu več možnosti priti do kolajne," je še dejal Fak, ki ga v tem letu bržkone čaka še nastop na tekmi v Nemčiji, ki bo med božičem in novim letom, nato pa že odhod na prvo postojanko v letu 2018, svetovni pokal v Oberhofu.

jakov fak martin fourcade | Avtor: Epa Jakov Fak je na zadnji tekmi zaostal le za Martinom Fourcadom. Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice