Šport > Zimski športi
10323 ogledov

Dvakratni olimpijski prvakinji prepovedali nastop na ZOI!

Shim Suk-hee Profimedia
Konec olimpijskih sanj za šampionko Shim Suk-hee.

Olimpijski upi južnokorejske zvezdnice hitrostnega drsanja Shim Suk-hee za nastop na igrah v Pekingu so se porušili, saj je izgubila sodno bitko zaradi dvomesečne prepovedi, ki jo bo izključila z iger, poročajo lokalni mediji.

Shimova je ena najuspešnejših tekmovalk na kratke steze, saj ima že štiri olimpijske kolajne, od tega dve zlati. Shimova je zlati kolajni osvojila z južnokorejsko štafeto na olimpijskih igrah 2014 in 2018.

Shim Suk-hee | Avtor: Profimedia Profimedia

Decembra ji je korejska drsalna zveza (KSU) izrekla dvomesečni suspenz zaradi žaljivk na račun sotekmovalk, zaradi česar je njen nastop na igrah v Pekingu visel na nitki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Štiriindvajsetletnica je poskusila srečo na sodišču in upala, da bo sodišče razveljavilo prepoved, a jo je danes zavrglo, poročanje tiskovne agencije Yonhap še povzema AFP.

Shim Suk-hee | Avtor: Profimedia Profimedia

Sodišče se je strinjalo z drsalno zvezo, da so njena tekstovna sporočila trenerju "kršila kodeks ravnanja reprezentance". O njenih sporočilih, ki jih je drsalka poslala svojemu trenerju med olimpijskimi igrami v Pyeongchangu leta 2018, so lokalni mediji prvič poročali že oktobra.

V sporočilih je Shimova predlagala, da bi lahko spotaknila svojo reprezentančno kolegico Choi Min-jeong, če bi tekmovali na isti tekmi v Pyeongchangu.

Shim Suk-hee | Avtor: Epa Epa

Oba drsalki sta na koncu nastopili v finalu žensk na 1000 metrov in se v zadnjem delu zapletli, zaradi česar sta padli in trčili v steno. Shimovo so diskvalificirali, Choijeva pa je bila četrta. Preiskovalci so leta 2018 na prizorišču iger sklenili, da Shimova takrat ni namerno sabotirala Choijeve, pri tem pa navajali pomanjkanje dokazov.

Oktobra pa so se v javnosti pojavila sporočila, ki so zgodbo postavila v drugačno luč. Shimova se je sicer ob razkritju sporočil opravičila za svoje "nezrelo vedenje".

Shim Suk-hee | Avtor: Profimedia Profimedia

Južnokorejski šport je v zadnjih letih doživel številne primere ustrahovanja, še piše AFP, zlorabe in slabega ravnanja, zlasti pri hitrostnem drsanju na kratkih stezah.

Shimova je namreč sama žrtev zlorabe, pri čemer so enega od njenih trenerjev, ki sicer ni bil vpleten v primer pošiljanja sporočil, lani zaprli za več kot desetletje, ker jo je vrsto let spolno napadal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice