Šport > Zimski športi
1843 ogledov

Predsednik jima je prepovedal nastop na OI!

Aleksander Lukašenko Epa Aleksander Lukašenko.
Vrstijo se odpovedi delovnih razmerij, odvzemi licenc in celo aretacije.

Beloruski režim predsednika Aleksandra Lukašenka je zaradi nestrinjanja s stališči voditelja države z mednarodnih tekmovanj izločil dve mladi smučarski tekačici. Sedemnajstletna Darja Dolidovič in pet let starejša Sviatlana Andrijuk sta se nadejali olimpijskega nastopa, a jima je domača zveza odvzela licenco, tako da se ne moreta udeleževati mednarodnih tekmovanj.

Kot poroča AFP, so več deset profesionalnih športnikov in trenerjev zaradi drugačnih nazorov odpustili iz reprezentance, nekaj pa jih celo poslali v zapor.

Patrizia Kummer ZOI 2022 Šport Necepljena zlata olimpijka bo morala v karanteno v Pekingu

Darjin oče in trener obeh tekačic Sergej Dolidovič, nekdanji uspešen smučarski tekač in sedemkratni olimpijec, trdi, da nihče ni dobil pojasnila, zakaj sta bili izključeni iz reprezentance.

"Nihče ne zna razložiti Sviatlani in Darji, zakaj se jima to dogaja. Poskušali smo ugotoviti, kaj točno se je zgodilo, vendar nismo dobili pojasnil. Nobena se ni pridružila protestom ali podpisala odprtega pisma z zahtevo po svobodnih volitvah. Menim, da sta kaznovani zaradi mojih stališč. Vedno sem govoril, da država potrebuje spremembe, zato sem na opozicijski strani," je dejal Dolidovič, ki je tudi potrdil, da njegova hči ne želi več zastopati Belorusije.

Komentarjev 1
  • PasjaProcesija 17:49 12.januar 2022.

    Če je volja, jima MOK lahko dovoli nastope pod svojo zastavo. Ampak potem bolje, da se ne vračata/jo domov. Kar pa nekako velja že sedaj. Predlog: via Peking, nato azil na Poljskem ali v Litvi. Obe državi bi ju/jih sprejeli. ...prikaži več Na Poljskem bi imeli boljše pogoje za trening, v Litvi pa je bolje organizirano družbeno življenje tamkaj živečih Belorusov.