Šport > Olimpijske igre
1744 ogledov

Neponovljiv dosežek: V pol leta bo nastopila na dveh OI

Alexandra Burghardt Profimedia
Burghardtova še na druge olimpijske igre v šestih mesecih.

Nemki Alexandri Burghardt bo očitno uspel svojevrsten dosežek. Kot poroča agencija dpa, bo atletinja šest mesecev po nastopu na letnih olimpijskih igrah v Tokiu, svojo državo zastopala še na zimskih igrah v Pekingu, kjer bo tekmovala v bobu dvosedu.

Burghardtova, ki se je v Tokiu uvrstila v polfinale teka na 100 metrov, se bo v posadki predvsem zaradi svoje hitrosti, ta je pomembna pri potiskanju boba, pridružila olimpijski prvakinji iz leta 2018 Mariami Jamanka, sicer prav tako nekdanji atletinji. Pred kariero v bobu je namreč nastopala v metih diska in kladiva. Z njo je Burghardtova tekmovala že na treh tekmah svetovnega pokala, na katerih sta si tudi prislužili olimpijsko nominacijo.

žan košir SP pozimi Šport V letu 2022 ne zamudite tega, napeto že čez dva meseca olimpijske medalje Peking 2022 Projekcija Šport Toliko medalj so Sloveniji napovedali v Pekingu

"Toliko let sem trenirala, da bi uresničila svoje olimpijske sanje, zdaj pa jih bom lahko živela dvakrat v pol leta. Neverjetno," je za časnik Bild am Sonntag dejala 27-letna športnica.

Gre sicer za dosežek, ki bo ob normalnem poteku olimpijskih iger neponovljiv. Poletne igre v Tokiu so namreč zaradi koronavirusa morali prestaviti za leto dni, med obema velikima tekmovanjema pa bo tako le pol leta razlike.

Alexandra Burghardt | Avtor: Profimedia Profimedia

V preteklosti, do leta 1992 so poletne in zimske igre organizirali v istem koledarskem letu, je sicer takšen dosežek uspel kar precejšnjemu številu športnikov, že leta 1924 kar četverici - Fincema Vainu Bremerju (moderni peteroboj/vojaške patrulje*) in Antonu Collinu (kolesarstvo/smučarski tek), Latvijcu Robertsu Plumeju (kolesarstvo/smučarski tek) in Švicarju Charlesu Stoffelu (konjeništvo/bob).

 

* OPOMBA: nastop vojaških patrulj so sestavljali smučarski tek, premagovanje vzpetin s smučmi (ski mountaineering) in streljanje. Biatlon je naslednik tega športa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.