Šport > Zimski športi
1536 ogledov

Kitajska in omikron: "Raziskali smo vse vrste cepiva!"

olimpijski ogenj Peking 2022 Epa
Po informacijah kitajskih zdravstvenih oblasti je bilo do ponedeljka proti novemu koronavirusu v celoti cepljenih več kot 1,1 milijarde prebivalcev.

Kitajska je danes opozorila, da bi lahko nova različica novega koronavirusa omikron predstavljala določen izziv za prihajajoče zimske olimpijske igre v Pekingu, sama izvedba teh pa ni ogrožena, poudarjajo kitajske oblasti po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Različica omikron se hitro širi po svetu in posledično vpliva tudi na priprave organizatorjev prihajajočih olimpijskih iger. Slednji so kljub temu prepričani, da lahko varno in uspešno izpeljejo 24. zimske igre.

"Mislim, da bo ta različica zagotovo vodila do določenih izzivov, povezanih s preprečevanjem in nadzorom širjenja virusa. Toda Kitajska ima izkušnje na tem področju in popolnoma sem prepričan, da bodo zimske olimpijske igre potekale brez nevšečnosti," je dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian. Dodal je, da Peking "ceni prizadevanja Južne Afrike pri zagotavljanju pravočasnih informacij o novi različici virusa".

Kitajska je za OI napovedala strog "mehurček", na tribunah pa bodo v 20-odstotnem obsegu zgolj tisti navijači, ki prebivajo znotraj kitajskih meja.

S strogimi ukrepi, kot so karantena, množični testi, policijska ura in stroge omejitve vstopa na Kitajsko, najbolj naseljena država na svetu od lani sledi strategiji "nič covida". Manjše izbruhe so običajno hitro ponovno spravili pod nadzor, oblasti pa so v torek poročale o 21 lokalnih okužbah po vsej državi.

Olimpijske igre se bodo začele 4. februarja prihodnje leto.

O novi mutaciji virusa oziroma zdaj znani kot različica omikron, ki zaradi hitrega širjenja skrbi tudi Svetovno zdravstveno organizacijo, sicer poročajo iz vse več držav, prvi primer pa so danes odkrili tudi Japonci, dodaja AFP.

Kitajske zdravstvene oblasti trdijo, da so tudi na to različico pripravljene. "Kitajska se je dobro pripravila. Opravili smo veliko linij raziskav, vključno s predhodnimi tehničnimi raziskavami vseh vrst cepiv," je na to temo dejal Xu Wenbo, vodja inštituta za nadzor virusov pri kitajskem centru za nadzor in preprečevanje bolezni.

 
Komentarjev 1
  • Sharon_McHugh 15:51 30.november 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 $ in 29467 $ v zadnjem mesecu google pay doma za 3 ure dela na dan. ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦