Šport
223 ogledov

V letu 2022 ne zamudite tega, napeto že čez dva meseca

žan košir Stanko Gruden/STA
Športno leto 2022 prinaša zimske olimpijske igre, tokrat zimsko nogometno SP in še marsikaj.

Potem ko so v koronskem letu 2021 vendarle izvedli dve izmed največjih športnih prireditev na svetu z enoletno zamudo, bo leto 2022 postreglo še z enim olimpijskim vrhuncem. Že čez manj kot dva meseca bodo na sporedu še zimske igre v Pekingu, športno leto 2022 pa prinaša tudi številna prvenstva, prvič tudi svetovno nogometno pozimi.

V začetku februarja bosta Peking in okolica, resda spet - tako kot v Tokiu pred dobrega pol leta - v mehurčku gostila najboljše zimske športnike na svetu. Gledalcev, vsaj tujih, na igrah ne bo, prireditelji upajo, da jih bodo lahko izpeljali v predvidenem časovnem roku med 4. in 20. februarjem.

Za Slovenijo so bile dosedanje igre zelo uspešne, v Pekingu pa bi lahko slovenski športniki dobili še kakšno medaljo in tako obogatili zbirko, v kateri je zdaj 21 medalj na zimskih izvedbah največjih tekmovanj na svetu.

olimpijske medalje Peking 2022 Projekcija Šport Toliko medalj so Sloveniji napovedali v Pekingu

Leto 2022 bo obenem tudi priložnost za proslavo lepe okrogle številke: minilo bo 30 let, odkar so slovenski športniki na velikih tekmovanjih osvojili prve medalje za samostojno državo.

Po 30. obletnici ustanovitve samostojnega olimpijskega gibanja pa bo konec leta, natančno 16. decembra, slovensko olimpijsko družino prevzel nov predsednik. Takrat bo potekala volilna skupščina Olimpijskega komiteja Slovenije, na kateri dosedanji predsednik Bogdan Gabrovec ne bo kandidiral za nov mandat.

Manj pozornosti javnosti bodo deležne še ene igre, na katerih pa so Slovenci doslej tudi nastopali zelo uspešno. Gre za sredozemske igre, nekoč zelo cenjeno tekmovanje držav tega območja, ki je v zadnjih izvedbah izgubilo nekaj mika, ostaja pa priložnost za nabiranje izkušenj za mlade. V letu 2022 bo igre gostila Alžirija konec junija in v začetku julija.

V Afriki bo tudi prvi velik nogometni dogodek leta, afriško prvenstvo v Kamerunu, ki se bo začelo januarja. Nad njim sicer že nekaj časa visi meč negotovosti, tudi zato, ker številni evropski klubi zaradi zaostrenih zdravstvenih razmer na tej celini ne želijo, da bi tam igrali njihovi afriški zvezdniki. Že februarja sledi klubsko svetovno prvenstvo v Abu Dabiju, glavni dogodek nogometne sezone pa bo seveda svetovno prvenstvo v Katarju.

To bo postavilo številne mejnike. Tako bo SP med 21. novembrom in 18. decembrom prvo, ki bo potekalo v arabskem svetu. Zgoščen spored tekem in prizorišč bo teoretično omogočal navijačem, da si bodo lahko ogledali celo več tekem v enem dnevu - če bodo seveda novembra razmere takšne, da bodo gledalci lahko na tribunah.

Katar 2022 | Avtor: Epa Epa

Prvenstvo je bilo in bo verjetno tudi še v letu 2022 sicer deležno precej kritik; predvsem zaradi delovnih razmer za delavce migrante, pa tudi zaradi nejasnega vpliva vremena. Prav zaradi zmanjšanja vpliva vročine so prvenstvo prestavili na jesen in zimo, kar pa tudi ne ustreza vsem velikim akterjem na nogometni sceni. Za razliko od Pekinga in OI v Katarju Slovencev ne bo, svojo priložnost so izbranci Matjaža Keka zapravili že precej pred koncem kvalifikacij.

Na slovenski sceni bo prav v tem času sicer v ospredju zaradi vloge gostitelja tudi rokomet. Slovenija namreč med 4. in 20. novembrom v navezi s Severno Makedonijo gosti EP za ženske, kar bo največji športni dogodek v Sloveniji naslednje leto.

Tudi leta 2022 v koledarjih mednarodnih zvez ostajajo slovenska prizorišča, ki so že dodobra uveljavljena, predvsem tista v zimskih športih, kot so Kranjska Gora, Maribor, pa Rogla in Planica. Ta bo gostila več tekem na najvišji ravni, osrednji dogodek bodo marčevski poleti. Maja pa bo po dveh preložitvah končno na vrsti tudi drugoligaško hokejsko SP v Ljubljani.

Čeprav ne bodo igrali doma, pa bodo zagotovo deležni velikega zanimanja športne javnosti tudi košarkarji in odbojkarji. Reprezentanci, ki sta navduševali na letošnjih olimpijskih igrah in na EP, se bosta spet potegovali za medalje. Košarkarji - še vedno s statusom branilcev naslova z EP 2017 - bodo v glavni vlogi na EP med 1. in 18. septembrom v Nemčiji. Odbojkarji pa bodo po srebrni kolajni na EP leta 2021 v prihajajočem letu lovili še vrh na SP. To bo v Rusiji med 26. avgustom in 11. septembrom.

In ker je Slovenija v zadnjih letih postala kolesarska velesila, bo na koledarju za leto 2022 z rdečo - oziroma bolje rečeno z rumeno - podčrtana tudi dirka po Franciji, kjer si navijači obetajo nov slovenski obračun med dvakratnim zmagovalcem Tadejem Pogačarjem in izzivalcem Primožem Rogličem. Francoski Tour bo potekal med 1. in 24. julijem. Že prej, med 7. in 29. majem, bo na vrsti italijanski Giro, Rogličeva rdeča Vuelta pa bo leta 2022 med 19. avgustom in 11. septembrom.

Tadej Pogačar in Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Dogodkov v Sloveniji in po svetu bo seveda še veliko. Vsi prireditelji upajo, da jim koronske razmere ne bodo preveč prekrižale načrtov ter da bodo, z gledalci ali brez, lahko izpeljali svoje tekme.

Številne med njimi spadajo med klasike, izvedbe se štejejo v desetinah. Le za zbujanje športnih apetitov velja izpostaviti nekatere najbolj odmevne: finale lige NFL, sloviti superbowl, bo tokrat v 56. izvedbi v Los Angelesu 13. februarja. Pa seveda vsi štirje turnirji za grand slam v tenisu, 106. dirka 500 milj Indianpolisa 29. maja, številni izzivi v formuli 1, kjer se obeta nov spopad med zdaj svežim svetovnim prvakom Maxom Verstappnom ter izkušenim Lewisom Hamiltonom ... motociklisti z branilcem naslova v motoGP Fabiem Quartararojem pa se bodo prvič po dveh desetletjih in pol morali znajti brez upokojenega "doktorja" Valentina Rossija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice