Šport > Zimski športi
13937 ogledov

Smučarski velikan z vso silo: "Verodostojnosti se ne da več povrniti"

felix neureuther Epa
Nekdanjega alpskega smučarja Felixa Neureutherja močno skrbi upad "olimpijskih vrednot".

Nekdaj vrhunski nemški alpski smučar Felix Neureuther je manj kot poldrugi mesec pred začetkom zimskih olimpijskih iger na Kitajskem v svojem podcastu, ki ga je v četrtek objavil ARD "Sportschau", izrazil zaskrbljenost zaradi "upada olimpijskih vrednot", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zdaj 37-letni Neureuther, ki se je od tekmovalnega smučanja poslovil leta 2019, je ostro kritiziral Mednarodni olimpijski komite (Mok), katerega predsednik je njegov rojak Thomas Bach.

felix neureuther | Avtor: Epa Epa
Neureuther je "zelo zaskrbljen" zaradi olimpijske ideje, ki je v zadnjih nekaj desetletjih pripeljala veliko ljudi v šport in sprožila velika čustva. Boji se, da marsikdo v prihodnosti ne bo mogel tako navdušeno uživati v igrah kot v preteklosti. "Ne bo jim uspelo."

Nekdanji smučar je kritičen do tega, da že zdavnaj nista v ospredju tradicionalna olimpijska ideja in šport, temveč le še komercialni in drugi "šumi". Dokaz za to je po njegovem tudi dejstvo, da so igre podeljene diktaturam, kot je Kitajska. Ključno vprašanje zanj je, kako bo Mok spet v družbi priznan kot verodostojen: "V zadnjih 20 letih je šlo toliko narobe, da je po mojem mnenju nemogoče povrniti to verodostojnost."

Zimske olimpijske igre se bodo začele 4. februarja v Pekingu. Kitajska je tarča kritik zaradi kršitev človekovih pravic Ujgurom in Tibetancem, zatiranja gibanja za demokracijo v Hongkongu in zaradi groženj Tajvanu. ZDA, Velika Britanija, Nova Zelandija, Avstralija so pred kratkim napovedale, da na igre na Kitajsko ne bodo poslale diplomatskih oziroma uradnih predstavnikov države. Že mesece aktivisti in borci za človekove pravice pozivajo zahodne demokracije, kot je Nemčija, naj bojkotirajo športni dogodek kot tak in na Kitajsko ne pošljejo tudi športnike, še navaja dpa.

Neureuther je najuspešnejši nemški smučar v moški konkurenci. V svetovnem pokalu je zabeležil 13 zmag, 12 slalomskih in eno veleslalomsko. Zadnjo novembra 2017 v Leviju, tik pred pred hudo poškodbo kolena, ki mu je preprečila nastop na olimpijskih igrah v Pyeongchangu 2018.

Olimpijske kolajne tako nima v svoji zbirki uspehov, ima pa pet odličij s svetovnih prvenstev. Leta 2005 je v Bormiu osvojil ekipno zlato, leta 2013 v Schladmingu je bil srebrn v slalomu, v Beaver Creeku in St. Moritzu je bil v slalomu bronast, ima pa še eno ekipno kolajno. Nemka Katja Seizinger je sicer vpisala kar 36 zmag v svetovnem pokalu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice