Šport > Zimski športi
187 ogledov

Fak: Bilo je zelo čustveno

Jakov Fak portreti slovenskih olimpijcev Soči 2014 Saša Despot
Po sanjski vrnitvi Jakov Fak pravi, da ga čaka težka naloga.

Najboljši slovenski biatlonec Jakov Fak se je na prvi postaji svetovnega pokala v Östersundu vrnil sanjsko. Po dolgi odsotnosti je že na prvi tekmi končal takoj za prvo deseterico na 12. mestu, na drugi je bil deseti, na tretji pa je že stal na zmagovalnem odru. V boju za drugo mesto je verjel v svoj uspeh, je poudaril.

Fak je tako minuli konec tedna v Östersundu, potem ko je zaradi bolezni izpustil večino pretekle sezone, takoj nakazal, da se je sposoben spet boriti z najboljšimi, posebej pa je navdušil z napadom v zadnjih nekaj sto metrih nedeljske zasledovalne tekme, ko je strl odpor Francoza Quentina Fillon Mailleta in osvojil drugo mesto.

"Zame je bilo zelo emotivno. Posebej po lanski sezoni, ki sem jo gledal po televiziji. Bilo mi je zelo težko. Včasih sem bil kar slabe volje. Imel sem obdobje, ko sem lahko le spal, šel jest in sem bil utrujen. Povratek je zame življenjsko pozitiven dogodek. Od lanskega leta pa imam še en razlog več za trud, da bi bil še boljši, saj sem postal oče," se je uvodoma na težko obdobje spomnil 30-letnik.

Z drugim mesto je tudi potrdil normo za februarske olimpijske igre v Južni Koreji."Dejstvo je, da sem zdrav, kar je bilo v zadnjih dveh letih redkost. Dosegel sem vzpodbuden rezultat, ki daje optimizem, nov val energije. Upam, da nas bo ponesel čim dlje. Je olimpijska sezona. Mene čaka še težja naloga. Eno je priti nazaj, drugo se je obdržati na vrhu. Verjamem vase in ostane nam edino, da pridno delamo," je nadaljeval.

Nato pa je opisal zadnji krog nedeljske tekme, ko si je pritekel drugo mesto: "Zadnji krog sem bil zelo samozavesten. Vedel sem, kaj bom naredil, vedel sem, kje so zasledovalci. Če bi zmanjšali zaostanek za 10 sekund, bi v zadnjih 500 metrih ostali brez energije. Ni me skrbelo, kaj je za mano. Martin Fourcade je imel takšno prednost, da je bilo le vprašanje dvoboja med mano in Fillonom Mailletom. Ampak sem bil dosti prepričan v svojo zmago."

Jakov Fak Ostersund | Avtor: Epa Epa

Posebej se je zahvalil pokroviteljem in ekipi, ki so ostali ob njem v zadnjih dveh letih, čeravno praktično sploh ni tekmoval. Poudaril je tudi, da je bil od maja in začetka priprav zelo malo doma z družino, drugo mesto pa je nagrada, ki je vse poplačala.

Zadovoljen se je iz Östersunda vrnil tudi Klemen Bauer, ki je zabeležil deseto mesto in prav tako presenetil. "Deseto mesto je tisto pravo za uvod v sezono. Želel sem si takega rezultata, kajti to pomeni potrditev dobrega dela skozi poletje in jesen. Dobro smo delali, vse je šlo po pravi poti. Videl sem, da držim stik z najboljšimi, da je možno biti pri vrhu. To je pomembno za nadaljevanje sezone," je povedal.

Nastope moškega dela reprezentance je zelo pozitivno ocenil glavni trener Tomaš Kos: "Dosežek Jakova je bil fantastičen. Veseli me, da se je vrnil na nivo, kot smo ga od njega pričakovali. Posledično moram pohvaliti celo ekipo. Rezultati z začetka sezone so vzpodbudni. Veseli smo, to je bistvo, zakaj to počnemo."

Rok Tršan je pojasnil, da je pred tekmo Ibuja obnovil poškodbo hrbta, zato ni nastopil na svetovnem pokalu. Dodal je, da je prekinil trening, čakajo ga namreč terapije, na smuči bo stopil, ko mu bo zdravje to omogočalo.

Čeprav ni bila na vrhu, je bila z nastopi zadovoljna tudi Anja Eržen. S 47. mestom je namreč potrdila olimpijsko normo. Verjame, da bo v primeru novega dobrega strelskega nastopa kmalu med dobitnicami točk. "Sem sposobna več in s tako miselnostjo grem v naslednje tekme," je povedala Erženova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.