Šport > Zimski športi
17 ogledov

Fak in Bauer grešila na strelišču

Tarjei Boe EPA
Norvežan Tarjei Boe je novi svetovni prvak na tekmi s skupinskim startom. Na sklepni tekmi svetovnega prvenstva na Češkem je s stoodstotnim strelskim izkupičkom ugnal Rusa Antona Šipulina za 3,7 in rojaka Emila Hegleja Svendsna za 7,4 sekunde. Slednja sta morala po enkrat v kazenski krog.

Slovenska tekmovalca Jakov Fak (1:47,/4) in Klemen Bauer (2:28,3/4) sta osvojila 19. oziroma 24. mesto. Odlično je Sloveniji kazalo po prvem streljanju, ko sta bila Fak in Bauer 2. in 4., po dveh streljanjih je bil Bauer še vedno četrti, napake na strelišču pa so Slovenca oddaljile od najvišjih mest.

Ura resnice za Bauerja je prišla na prvem strelskem postanku stoje in ko je moral tudi Bauer dvakrat v kazenski krog, sta bila oba slovenska tekmovalca uvrščena v drugo polovico 30 najboljših. Na zadnjem streljanju sta Slovenca skušala izboljšati uvrstitev, a morala še po dvakrat v kazenski krog ter ostala v drugi polovici.

Bauer: ''Ene in iste napake''

"Bil sem kar malo presenečen. A napadal sem iz ozadja in res sem z lahkoto na začetku držal priključek z vsemi. Potem pa ene in iste napake. Sicer ni bilo katastrofalno, a dva zgrešena strela stoje sta dejstvo, ki me spremlja večji del sezone. Vse kaže, da bo treba še veliko storiti v nadaljevanju, če se želim približati najboljšim. Vidite pa, kakšne malenkosti ločijo najboljše od malo slabših. Verjamem, da se jim lahko približam," je po tekmi dejal Bauer.

Fak zadovoljen z razpletom prvenstva

"Prvi dve napaki sta me vrgli precej mest nazaj in izpadel sem iz vodilne skupine. A v bistvu sem na tekmi užival. Lani sploh nisem imel priložnost nastopiti na vseh tekmah, po dveh letih pa sem spet nastopil na vseh tekmah. Malo sem utrujen, a napake sem danes naredil na strelišču, za višjo uvrstitev mi je zmanjkala zbranost. S celim prvenstvom in medaljo sem zelo zadovoljen, a vedno si želim še več in še boljše uvrstitve," pa je po zadnjem nastopu na SP povedal Fak.

Medalje so se razdelile po zadnjem streljanju. Majhen naskok pred tekmeci si je zagotovil Boe, v razmaku 11 sekund pa se je za njim v smučino podalo sedem tekmovalcev. Hitro so odpadli Francoz Jean Guillaume Beatrix, Šved Bjoern Ferry ter Avstrijec Dominic Landertinger. Boe ni popuščal, za njim pa so se za srebro borili Svendsen, Šipulin ter Čeh Ondrej Moravec in Nemec Erik Lesser. Kilometer pred ciljem je odpadel še Lesser in dovolil, da ga prehiti Čeh, Šipulin pa je v sklepnem delu ugnal tudi najuspešnejšega posameznika na SP v moški konkurenci Svendsna. Norvežani so na SP osvojili 11 medalj, kar osem zlatih.

Biatlonci imajo zdaj teden dni odmora, karavana svetovnega pokala pa se bo nato preselila v Oslo. Fak je v skupnem seštevku uvrščen na tretje mesto.

SP v biatlonu, skupinski start, 15km (M):

1. Tarjei Boe (Nor) 36:15,8/0
2. Anton Šipulin (Rus) + 3,7/1
3. Emil Hegle Svendsen (Nor) 7,4/1
4. Ondrej Moravec (Češ) 10,4/1
5. Erik Lesser (Nem) 12,8/1
6. Dominik Landertinger (Avt) 16,7/1
7. Jean Guillaume Beatrix (Fra) 19,6/2
8. Björn Ferry (Šve) 22,5/0
9. Simon Fourcade (Fra) 36,3/2
10. Martin Fourcade (Fra) 36,8/2
...
19. Jakov Fak (Slo) 1:47,0/4
26. Klemen Bauer (Slo) 2:28,3/4

Skupni seštevek:
1. Martin Fourcade (Fra) 844 točk
2. Emil Hegle Svendsen (Nor) 751
3. Jakov Fak (Slo) 576
4. Dimitrij Mališko (Rus) 570
5. Jevgenij Ustjugov (Rus) 557
6. Anton Šipulin (Rus) 538
7. Fredrik Lindström (Šve) 470
8. Jevgenij Garaničev (Rus) 499
9. Andreas Birnbacher (Nem) 492
10. Alexis Boeuf (Fra) 462
...
32. Klemen Bauer (Slo) 185
71. Peter Dokl (Slo) 20

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.