Šport > Zimski športi
383 ogledov

Fak odlično začel sezono

Jakov Fak Epa
Jakov Fak je le za las zgrešil stopničke na prvi posamični tekmi sezone.

Jakov Fak je začel novo sezono svetovnega pokala v biatlonu s četrtim mestom pred domačimi gledalci na Pokljuki v posamični preizkušnji na 20 kilometrov. Fak je za zmagovalcem, Francozom Martinom Fourcadom, zaostal za 34,4 sekunde. Najboljši slovenski biatlonec je zgrešil en strel, kar ni bilo dovolj za stopničke.

Pred olimpijskim podprvakom iz Pyeongchanga Fakom so se tako uvrstili odlični Fourcade, ki je osvojil svojo še 75. zmago v svetovnem pokalu, drugi je bil Nemec Johannes Kühn (+4,2), avstrijski veteran Simon Eder (+19,7) je bil tretji. Vsi trije najboljši so bili strelsko brezhibni.

Branilec skupne zmage v svetovnem pokalu Fourcade je na Pokljuki zmagal petič v nizu. "Vzelo mi je čas, da sem prvič zmagal. Všeč mi je tukaj. Ponosen sem, da zmagujem iz tekme v tekmo," je dejal uvodoma, nato pa se dotaknil še visoke startne številke, ki je presenetila marsikoga. "To je bila velika napaka. Pričakovali smo sneg, vsaj pet centimetrov. Zato moj pozen start. Ko sem danes videl, da je vse zmrznjeno, sem vedel, da je bila to najslabša odločitev. Nimaš kaj. Moraš se boriti z rokami, puško. Vesel sem, da sem bil dober na strelišču," je pojasnil 30-letnik.

Fak je minuto pribitka dobil na tretjem strelskem postanku leže. "Prehitro sigurno nisem ustrelil. Bil je malo narobe pomerjen strel. Enostavno druge razlage ni. Razmere na strelišču so stabilne od začetka. Malo se spreminja le svetloba," je razloge za zgrešen strel in razmere na strelišču pojasnil Fak.

Ko se je po tretjem strelskem nastopu in zgrešenem strelu podal nazaj na progo, je za trenutek še pogledal nazaj proti nepokriti tarči. "Lahko jo edino gledaš, ko je ne podreš. Nisem zadel, to je to. Nimamo kaj več za razglabljati," je dodal z nasmeškom. "Nisem zadovoljen zaradi zgrešenega strela. Na progi nisem imel najboljših nog. Upam, da bo jutri bolje. Pripravil sem se, kolikor se je dalo. Včasih ni tvoj dan, kar se tiče dnevne forme," je črto pod današnji nastop potegnil najboljši slovenski biatlonec zadnjih let.

Zadovoljen je lahko s tekaško pripravljenostjo, za najhitrejšim na progi, Norvežanom Johannesom Thingnesom Boejem, je zaostal minuto in 21 sekund, a je mlajši od bratov Boe zgrešil tri strele. Startal je s številko 40, na koncu pa je priznal, da bi si glede na pogoje želel začeti bolj spredaj. Časa do naslednje tekme ni veliko, že v petek ga čaka sprinterska tekma, zaradi spremembe tekmovalnega programa brez dneva počitka. "Upam, da so se vsi danes 'namatrali'. Mlajši si, bolje je pri regeneraciji. Med najmlajšimi pa nisem več," je zaključil nasmejano 31-letnik.

Na moški preizkušnji so nastopili še Klemen Bauer, Miha Dovžan, Rok Tršan in Mitja Drinovec, ki pa niso bili v ospredju in so ostali brez točk svetovnega pokala. Tršan je bil z dvema zgrešenima streloma in zaostankom 4:02,6 minute 56. Bauer, Dovžan in Drinovec so pustili po pet nepokritih tarč in zasedli 71., 75. in 92. mesto.

"Prve tekme si ne bom zapomnil za dolgo časa. Napake so se vrstile po streljanju stoje. To bi pripisal veliki nervozi, kljub temu, da sem zelo izkušen, imam že kar nekaj nastopov tukaj na Pokljuki. Kakorkoli sem se skušal umiriti, mi ni uspelo. Ko je prisotna nervoza, se hitro zgodijo napake. Led smo prebili. Ni bilo v skladu s pričakovanji. Na progi sem videl, da lahko tečem konkurenčno, hitro," pa je svoj nastop pokomentiral Bauer, sicer prvi Slovenec na današnji tekmi.

Prirediteljem in vodstvu tekmovanja jo je v sredo zagodla gosta megla, zaradi katere so morali prvo posamično tekmo sezone prestaviti na četrtek.

Komentarjev 1
  • Snežinko 07:21 07.december 2018.

    No, "odlično" ravno ne. Lahko rečemo "zelo dobro". Zgrešil je en strel, tudi sam je rekel, da ni zadovoljen in da ni imel "pravih nog". In z obzirom, da je v samem vrhu ne moremo reči "odlično", če ni na stopničkah.

Sorodne novice