Šport > Zimski športi
198 ogledov

Velepec: Pri fantih je potencial zelo velik

Uroš Velepec Saša Despot
Povratnik na trenersko klop slovenskega biatlona Uroš Velepec se je znašel v nezavidljivem položaju.

Uroš Velepec je prevzel izbrano vrsto z odličnim Jakovom Fakom in dobrimi nastavki v moški vrsti, a brez izkušene ženske tekmovalke. Želja je velik korak naprej za domače SP leta 2021 na Pokljuki in olimpijske igre leto dni kasneje v Pekingu.

V letošnji sezoni na odgovore o opravljenem delu Velepec še čaka. Na Pokljuki je v nedeljo dobil prve odgovore na formo Jakova Faka in Urške Poje, ki sta nastopila na tekmi mešanih parov, zdaj nestrpno pričakuje pokljuško nadaljevanje. "Za kakšno resno analizo je ena tekma premalo. Jakov si je na strelišču privoščil kakšno popravljanje preveč, tekaško pa je bil dobro razpoložen. Vem tudi, da je bil v nezavidljivem položaju, saj je tekel sam in težko je oceniti tek, če ob sebi nimaš tekmecev."

A forme po tekmi mešanih parov Velepec niti noče ocenjevati. "Po eni strani je to prva tekma, po drugi pa tudi malo kaotična. Gre za neobičajno tekmo s kratkim krogom in premorom. Sam sem zelo zadovoljen z 11. mestom, čeprav Urška Poje ni povsem zdržala pritiska, a odgovore na pripravljalno obdobje bodo dale druge tekme."

Kot pravi Velepec, bi bila ob sanjskem razpletu nedeljska tekma lahko še precej boljša. "Urška je popravljala šest strelov in ob čistem streljanju bi se lahko borili tudi za peterico, kar smo sanjali, če bodo drugi delali napake."

Žal sta brez nastopa v mešani štafeti ostala Klemen Bauer in povratnik po poškodbi Rok Tršan. Lea Einfalt, še lani smučarska tekačica, je šele v soboto izpolnila normo za nastop v svetovnem pokalu in slovenskemu taboru je enostavno zmanjkalo časa, da ob Poloni Klemenčič vpokliče še tretjo tekmovalko, ki bi zagotovila drugi slovenski nedeljski nastop. Urška Poje dveh nastopov na visoki ravni ne bi zdržala.

jakov fak Pokljuka Šport Fak in Pojetova na uvodu 11.

"Na žalost sta Klemen in Rok ostala brez testa. Posebej za Roka bi bila tekma še kako dobrodošla, da se sprosti. In ta tekma bi bila kot nalašč za kaj takega. Tekmo bi verjetno začel s 15. ali 16. mesta in potem lahko nastopaš povsem razbremenjen. Na treningih je odličen, to mora prenesti na tekmo in to je bila lepa priložnost, da dobi občutek."

A prav nenastopanje mešane štafete je še enkrat več pokazalo žalostno stanje v slovenski ženski vrsti, kjer tudi po Velepčevem mnenju Slovenija sploh nima prave tekmovalke. "Čaka nas veliko dela. Sezono sem praktično začel brez tekmovalke v članski kategoriji. Ob Pojetovi imata normo za svetovni pokal še Klemenčičeva in zdaj Einfaltova, Nina Zadravec in Tais Vozelj sta zelo mladi tekmovalki. Naša želja je konkurenčna ženska štafeta do domačega svetovnega prvenstva 2021 in za olimpijske igre leto dni kasneje."

Urška Poje | Avtor: Profimedia Profimedia

Velepec se zaveda, da je Slovenija daleč od časov Andreje Grašič, Diane Grudiček, Tadeje Brankovič, Lucije Larisi, Andreje Mali in Teje Gregorin, ko je bila ženska vrsta ob idealnem razpletu tudi v boju za stopničke. "Imamo pet tekmovalk in na tem gradimo," pa vztraja trener, ki se je v Slovenijo vrnil po začasnem delu v Ukrajini.

Mnogo bolj optimističen je 51-letni strokovnjak ob pogledu na moško vrsto, pa čeprav v njej izstopa le Fak, Bauer pa dokazuje, da bi bil ob konstantni strelski formi lahko precej višje, kot mu na koncu uspe. "Veste, da smo bili s Fakom in Bauerjem, takrat sta nastopila še Janez Marič in Peter Dokl, šesti na olimpijskih igrah v Sočiju 2014 in se do zadnje predaje borili celo za kolajno. Danes je položaj zelo podoben. Rok Tršan je pokazal izredno formo in bil na treningih tekaško enakovreden Faku. Imamo Miho Dovžana, ki še lahko napreduje, Mitja Drinovec je prvo leto član in kaže velik potencial. Te fante moramo le zadržati in lahko smo v kratkem konkurenčni."

miha dovžan Slovenski up Šport Če sta Prevc in Mazejeva zaslužila (pre)malo, ob tem zaboli glava

Visoke uvrstitve so v zadnjih sezonah res manjkale, a Velepec je po pripravljalnem obdobju poln optimizma. Kot pravi, bo zdaj najboljšim ob konstantnem napredku v nekaj letih konkurenčen tudi Aleks Cisar. "Imamo kar imamo, a pri moških se res nimamo česa bati. Manjšo generacijsko luknjo zapolnjuje Tršan, zadaj pa je Cisar, ki je eden najboljših mladincev na svetu. Seveda bodo še vedno 40., 50. mesta, a potencial je velik. Čaka pa nas veliko dela, bržkone pa vsega še ne bomo pokazali v tej sezoni."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.