Šport > Zimski športi
135 ogledov

Fis po 23 letih pred veliko spremembo

fis logo Reševalni pas/Twitter
Mednarodna smučarska zveza (Fis) bo v petek dobila novega predsednika ali predsednico.

Švicar Gian-Franco Kasper se poslavlja po 23 letih na čelu federacije. Na kongresu, ki bo potekal virtualno, bodo izvolili tudi nove člane predsedstva. Slovenski kandidat za člana predsedstva je Enzo Smrekar, predsednik Smučarske zveze Slovenije.

Do roka, ki je potekel 5. maja, so v pisarno mednarodne smučarske zveze v Oberhofnu v Švici prispele štiri kandidature za mesto petega predsednika v zgodovini krovne svetovne organizacije, ki že vse od leta 1924 skrbi za vsa zimska športna tekmovanja.

Sedeminsedemdesetletni Kasper, ki je na čelu organizacije leta 1998 nasledil Marca Hodlerja, se ne bo potegoval za peti mandat ter odhaja v pokoj. Za mesto predsednika organizacije se bo odvijal zanimiv četveroboj.

Najresnejši kandidat je Kasperjev rojak, 52-letni Urs Lehmann, nekdanji smukaški svetovni prvak (1993), ki kandidira s podporo švicarske smučarske zveze, katere predsednik je že od leta 2008.

Predsedniško kandidaturo je oddal tudi predsednik švedskega olimpijskega komiteja ter eden od podpredsednikov Fisa, 54-letni Mats Arjes, ki ga predlaga švedska smučarska zveza.

Kandidira tudi švedski milijarder, 59-letni Johan Eliasch, predsednik in izvršni direktor avstrijskega smučarskega koncerna Head. Eliascha, ki živi v Londonu, je predlagala Smučarska zveza Velike Britanije.

Svojo kandidaturo je oddala tudi nekdanja britanska alpska smučarka in olimpijka, 56-letna Angležinja Sarah Lewis, ki je kar dve desetletji, do oktobra lani, opravljala funkcijo generalne sekretarke Fisa. Za predsednico mednarodne federacije jo je predlagala Smučarska zveza Belgije.

Šved Ivar Holmquist je bil prvi predsednik Fisa od 1924 do 1934, Norvežan Nicolai Ramm Oestgaard je zvezo vodil od 1934 do 1951, Švicar Hodler od 1951 do 1998, Kasper pa od 1998 do danes.

Izvolili bodo tudi nove člane predsedstva zveze. Za mesto v predsedstvu se poteguje tudi Slovenec, predsednik SZS.

Lani preminuli Slovenec Janez Kocijančič je bil dolgoletni član predsedstva Fisa in od leta 2010 eden od podpredsednikov te mednarodne zveze. Njegovo mesto člana predsedstva bi rad zasedel poslovnež Smrekar, ki je vodilni predstavnik slovenske zveze že osmo leto, potem ko je bil na SZS najprej od leta 2010 v vlogi podpredsednika, po umiku Primoža Ulage pa je prevzel vodenje slovenske organizacije.

Smrekar je tudi predsednik organizacijskega odbora svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju, ki bo leta 2023 v Planici. Šlo bo za največjo in najodmevnejšo zimsko prireditev doslej v Sloveniji.

Kongres Fisa bi moral biti že maja lani v Pattayi na Tajskem. Zaradi pandemije covida-19 so ga prestavili na oktober v Zürichu. A so tudi zasedanje v Švici odpovedali zaradi novega koronavirusa.

Kot nadomestno lokacijo so nato izbrali Portorož, ki naj bi kongres gostil 5. junija letos. Zaradi potovalnih omejitev, povezanih s pandemijo, pa so se odločili, da bodo kongres v celoti izpeljali virtualno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice