Šport > Zimski športi
58030 ogledov

FIS z vso silo udaril po Hrvatih: "Uničujete šport!"

Sljeme Epa
FIS se je ostro odzval na sredin fiasko na Sljemenu.

Kljub temu da so organizatorji letošnje Snežne kraljice dali vse od sebe in napravili vse, kar se je storiti dalo, se je moška slalomska tekma za svetovni pokal spremenila v pravo farso.

Otoplitev, ki je zajela celotno območje, je dvignila temperaturo v Zagrebu celo do 17 stopinj Celzija, zaradi česar je bila proga v zelo slabem stanju, pogoji za smučanje pa skorajda nemogoči.

Sljeme | Avtor: Epa Epa

Žensko tekmo so tako v torek še uspeli nekako izvesti, medtem ko so moško tekmo najprej iz srede prestavili na četrtek, a tudi to ni pomagalo. Po vsega 19 smučarjih so se pri FIS-u odločili, da imajo zagrebške farse dovolj.

Pri krovni smučarski organizaciji se sprva niso javno oglasili, a so čez nekaj dni z vso silo udarili po hrvaških organizatorjih, katere so obtožili, da uničujejo šport.

"Na pregledu proge je bilo očitno, da se tu ne more tekmovati. Na startu je bilo 60 tekmovalcev, steza pa je bila ustrezna za približno 10. Takšne tekme se sploh ne smejo začeti," je izjavil direktor tekmovanj Svetovnega pokala Markus Waldner, ki je bil v času tekmovanja v Adelbodnu, medtem ko ga je v Zagrebu menjal Emmanuel Couder.

Markus Waldner | Avtor: Epa Epa

"Nesprejemljivo je, kako so se stvari odvijale. Tu ne bi smelo biti kompromisov, Couder bi moral imeti glavno besedo, a so lokalni organizatorji in naš prijatelj Vedran Pavlek prevzeli kontrolo, bili so agresivni, celoten proces odločanja pa je bil nepravilen," je bil jasen Waldner, ki je poudaril, da hrvaški organizatorji s takšnimi tekmami, kot je bila ženska v torek in nato moška v četrtek, uničujejo smučanje.

"Že ženska tekma je bila meji regularnega. Na progi je bilo več listja, kot pa snega. Takšne tekme v prihodnosti ne bodo več samoumnevne. Videli bomo, kaj bomo naredili v prihodnosti, ampak tako se ne morejo voziti tekme Svetovnega pokala. Ta tekma je bila slaba reklama za naš šport, na tak način ga naravnost uničujejo," je zaključil eden glavnih ljudi FIS-a.

Oglasili pa so se tudi organizatorji, ki za celoten fiasko obtožujejo ravno FIS. "Naredili svo vse, kar smo lahko, držali smo se načrta. Prognoza je bila točna za vsako minuto. Vse je bilo napravljeno tako, kot je treba, na pregledu je vse izgledalo izvrstno. Drsel sem po stezi do cilja po končni odločitvi o odpovedi in proga sploh ni izgledala v slabem stanju. Mislim, da bi se lahko tekmovalo. To je vendarle slalom. Ni bilo idealno, ampak smučali smo že po slabšem," pa je celotno situacijo iz svojega zornega kota videl direktor dirke Vedran Pavlek.

Vedran Pavlek | Avtor: Epa Epa

Kmalu po začetku tekmovanja so se sicer začele pojavljati luknje na progi, vse skupaj se je začelo popravljati za čisto vsakim smučarjem, prekinitve so bile vse daljše in na koncu je vse skupaj lahko pomenilo le predčasni konec. A Pavlek je prepričan, da je FIS prav tu naredila glavno napako.

"To mi ni bilo všeč že od samega začetka. Če bi zdržali do konca prvih 15 tekmovalcev, pa potem med prekinitvijo pokrpali luknje ter nato spet med pavzo po 22. in kasneje po 30. tekmovalcu, bi tekmo lahko izvedli, saj po prvi trideseterici vsega skupaj zagotovo ne bi več odpovedali. Tako so se začele prekinitve, pojavila se je nervoza in to je bila največja težava," je zaključil Pavlek.

Komentarjev 6
  • 277e7e0798e154efbedb78510b05597587d206c4 15:57 09.januar 2022.

    Kako jih FIS sploh upa kritizirati, ko pa so sami dodelili organizacijo in samo tekmo Hrvatom. Ki še snega nimajo svojega. Pa malo turobno še, da tudi Maribor skoraj ne.

  • Avatar Antikrist
    Antikrist 10:38 09.januar 2022.

    Hrvatom bi morali tekmo za vedno odvzeti in jo podeliti Jahorini!

  • Detel5ica 10:30 09.januar 2022.

    Hrčki kot hrčki. Nič novega pri teh zahrbtnežih.

Sorodne novice