Šport > Zimski športi
15 ogledov

Fourcadu skupna zmaga, Bauer tokrat peti

Boe Kontiolahti zasledovanje EPA
Johannes Thingnes Boe je kljub petim zgrešenim strelom slavil pred Martinom Fourcadom in Bjoernom Ferryjem. Fourcade si je že zagotovil zmago v svetovnem pokalu. Klemen Bauer 5., Jakov Fak 25.

Norveški biatlonec Johannes Thignes Boe (33:37,1/5) je dobil zasledovalno preizkušnjo svetovnega pokala na 12,5 kilometra v Kontiolahtiju. Drugi je bil Francoz Martin Fourcade (+16,3/3), tretji pa Šved Bjoern Ferry (+20,4/3). Dobro je nastopil tudi Klemen Bauer, ki je kljub štirim zgrešenim strelom osvojil peto mesto (+28,7). Drugi slovenski predstavnik Jakov Fak je vse do zadnjega streljanja napredoval do osmega mesta, nato pa zgrešil štiri tarče in končal tekmo kot 25. (1,0,1,4).

Fourcade je po današnjem drugem mestu na zasledovalni preizkušnji predčasno osvojil skupni seštevek. Francoz je najboljši že tretjič zapored, prihodnji konec tedna sledi le še zaključek sezone v Oslu. Njegov najtesnejši zasledovalec Norvežan Emil Hegle Svendsen je po slabem streljanju danes odstopil.

Bauer v finišu pridobil štiri mesta

S petim mestom na zasledovalni preizkušnji v finskem Kontiolahtiju je Bauer dosegel svoj največji dosežek na tekmah svetovnega pokala. V močnem vetru je pustil nepokriti le po dve tarči v položaju stoje, vse do konca stopnjeval tekaško predstavo, s čimer je po odhodu s strelišča pridobil še štiri mesta in prečkal ciljo črto le nekaj sekund za četrtouvrščenim. Še tretja zmaga v treh dnevih je pripadla mlajšemu od bratov Boe, Johannesu Thingnesu.
 
Bauer se je s štarta pognal kot dvanajsti, bil suveren na prvih dveh strelskih postankih in se po polovici tekme zavihtel že vse do tretjega mesta. Dve zgrešeni tarči na prvem stoječem streljanju sta ga pomaknili na trenutno deseto mesto, kar pa ga je le še dodatno spodbudilo. Po zadnjem obisku strelišča je bil nenatančen še dvakrat, v vetrovnih razmerah pa se je podobno dogajalo tudi tekmecem pred njim. Strelišče je zapustil deveti, nato pa do cilja prehitel štiri tekmovalce in se v cilju razveselil svojega najboljšega rezultata v karieri svetovnega pokala.
 

Bauer: Vedno se rad vrnem 

"Vedel sem, da me dve ničli po streljanju leže lahko v teh razmerah močno približata najboljšim. Zaradi vetra sem naredil kar precej korekcij, ki so se izkazale za pravilne, obenem pa sem tudi malo več čakal pred izvedbo streljanja, opazoval razmere in se očitno pravilno odločil. Stoje me veter ni več tako močno oviral in bi lahko zadel tudi kakšno tarčo več. Vzponi so dolgi in dokaj strmi, kar mi zelo ustreza, zato sem lahko kontroliral tekmece tudi na progi. Ves čas sem ohranjal stik z najboljšimi, kar me je le še dodatno motiviralo. Nedvomno bom Finsko zapustil z lepimi spomini in se že veselim, da bo tukaj naslednje leto svetovno prvenstvo. Že na mladinskem svetovnem prvenstvu sem tukaj osvojil srebrno medaljo in od takrat se v Kontiolahti vedno rad vrnem," je dobro razpoložen razložil Bauer.
 

Fak tvegal preveč

"Res je bilo precej vetrovno, kar se je videlo tudi na številu pretečenih kazenskih krogov drugih tekmovalcev in naša fanta sta se dokaj dobro znašla v teh razmerah. Še posebno Klemen je zadeve obrnil sebi v prid in upali smo, da bo podobno uspelo tudi Jakovu. Žal je na zadnjem streljanju najbrž preveč tvegal in prehitro streljal, poleg tega so sunki vetra postajali vedno močnejši in tarče kar niso hotele padati. Vemo, da Jakovu nekaj pomenijo le vrhunske uvrstitve, zato vedno poskuša izvleči kar čim več iz tekme. Tokrat se mu žal ni izšlo, čeprav je bila dobra možnost, da bi bila oba uvrščena povsem v vrh," je slovenske rezultate komentiral strelski trener Tomaš Kos, ki je streljanja Bauerja in Faka spremljal na strelišču.
 

Zasledovalna tekma (M), 12,5 km:

1. Johannes Thignes Boe (Nor) 33:37,1/5
2. Martin Fourcade (Fra) + 16,3/3
3. Bjoern Ferry (Šve) 20,4/3
4. Lars Helge Birkeland (Nor) 25,4/4
5. Klemen Bauer (Slo) 28,7/4
6. Andrejs Rastorgujevs (Lat) 31,5/2
7. Benedikt Doll (Nem) 31,7/3
8. Dominik Landertinger (Avt) 31,8/4
9. Simon Schempp (Nem) 32,1/2
10. Nathan Smith (Kan) 32,4/5
...
25. Jakov Fak (Slo) 1:28,1/6
...

Skupni seštevek svetovnega pokala:

1. Martin Fourcade (Fra) 798 točk
2. Johannes Thingnes Boe (Nor) 560
3. Emil Hegle Svendsen (Nor) 557
4. Dominik Landertinger (Avt) 541
5. Dimitrij Mališko (Rus) 491
6. Anton Šipulin (Rus) 483
7. Ole Einar Bjoerndalen (Nor) 478
8. Simon Schempp (Nem) 468
9. Simon Eder (Avt) 466
10. Arnd Peiffer (Nem) 456
...
19. Jakov Fak (Slo) 350
29. Klemen Bauer (Slo) 244
78. Janez Marič (Slo) 18
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.