Šport > Zimski športi
8558 ogledov

Gut-Behramijeva s protestom dosegla veliko spremembo

lara gut-behrami Epa
Švicarska zvezdnica belega cirkusa je ob koncu lanske sezone opozorila na privilegiran položajih tehničnih smučark.

Ena najboljših smučark na svetu Švicarka Lara Gut je nezadovoljstvo podkrepila s protestnim odstopom na finalnem veleslalomu v Lenzerheideju.

Gutova je imela pred finalnimi preizkušnjami lepe možnosti za osvojitev velikega kristalnega globusa, ki ga je po odpovedih obeh tekem v hitrih disciplinah prepričljivo osvojila Slovakinja Petra Vlhova.

Osmoljenka Šport Jezna Švicarka obračunala s Fis: "To ni pošteno!"

Gutova je sicer kasneje trdila, da je bil njen odstop na veleslalomu posledica utrujenosti in ne protestno sporočilo Mednarodni smučarski zvezi (Fis), na katero je apelirala, naj v prihodnosti izenači število tekem v tehničnih in hitrih disciplinah ter tako smučarkam omogoči enakovreden boj za veliki kristalni globus.

 | Avtor: Epa Epa
V lanski sezoni belega cirkusa je bilo na sporedu kar 17 tehničnih in le 13 hitrih disciplin, kar je bilo v konkretnem primeru Gutove in Vlhove pisano na kožo slednji.

Pomisleki Gutove so očitno obrodili sadove, saj koledar za sezono 2021/2022 predvideva po devet tekem v vsaki od glavnih štirih disciplin, na sporedu pa bo še en paralelni veleslalom in ekipna tekma na finalu sezone v Franciji.

Pri moških je bila razlika v številu hitrih (13) in tehničnih tekem (22) še občutno večja kot pri dekletih, zato so se na krovni zvezi odločili, da bo tudi njihova olimpijska sezona bolj uravnotežena od lanske. Na sporedu bo 11 smukov in sedem superveleslalomov ter osem veleslalomov in deset slalomov. Če seštejemo, to znaša po 18 tekem tako v hitrih kot tehničnih disciplinah.

Polg Gutove so na neenakovreden položaj specialistov za hitre discipline opzorili tudi nekateri drugi zvezdniki belega cirkusa. Marco Odermatt, ki je moral lani v boju za veliki globus priznati premoč Alexisu Pinturaultu, je dejal: "Ali je pravično, da imamo kar 11 slalomov in samo šest smukov? Razmerje vsekakor ni pravo."

"Če ne moremo planirati enakega števila veleslalomov in smukov, potem mi to res daje misliti," pa je dejala svetovna prvakinja v smuku Corinne Sutter.

Kljub popravkom bo bržkone tudi v prihajajoči sezoni izvedenih več tehničnih tekem, saj sta smuk in super-G bolj odvisna od vremenskih pogojih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.