Šport > Zimski športi
137 ogledov

Hadalin manj kot sekundo za zmagovalcem

Štefan Hadalin Epa
Nemec Linus Strasser prvič na najvišji stopnički slaloma za svetovni pokal.

Linus Strasser je novi snežni kralj Sljemena. Nemec je zmagovalec tretjega moškega slaloma sezone svetovnega pokala v Zagrebu. Strasser se je na prvo mesto zavihtel z osmega mesta po prvi vožnji. Edini slovenski predstavnik Štefan Hadalin je v finalu za enajst mest poslabšal svoje izhodišče s prve proge ter je tekmo končal na 16. mestu (+0,99).

Drugo, tretje in četrto mesto so zasedli Avstrijci, in sicer Manuel Feller (+0,10), Marco Schwarz (+0,16) in Michael Matt (+0,46). Najboljšo peterico pa je zaokrožil Hrvat Filip Zubčić (+0,47), ki je bil deseti v prvi vožnji.

V finalu so se povsem na novo skrojila razmerja na vrhu. Tako lanski zmagovalec Francoz Clement Noel, ki je postavil najhitrejši čas prve vožnje, kot Norvežan Sebastian Foss-Solevaag na drugem mestu sta v finalu poslabšala svoji uvrstitvi. Iz najhitrejše trojice s prve vožnje pa je svoje izhodišče ubranil oziroma celo izboljšal tretji na prvi progi Feller.

Slovenski tabor je imel po spodbudni prvi vožnji slovenskega slalomista višja pričakovanja. Edini slovenski predstavnik v Zagrebu je na prvi progi vpisal peti čas, na katerega se je zavihtel s startno številko 24. Za takrat vodilnim Noelom je zaostal manj kot sekundo (+0,85), a v finalu ni bil konkurenčen najboljšim.

Pred nastopom Slovenca so prva tri mesta zasedali Strasser, Matt ter domačin Zubčić. In takšna razvrstitev je ostala tudi po nastopu Vrhničana, ki je imel 11 stotink sekunde zaloge pred Strasserjem s prve proge. Hadalin je s svojo vožnjo postavil komaj 23. čas na drugi progi, kar je ob prihodu v cilj zadoščalo za takrat 12. mesto. Do konca pa je izgubil še štiri mesta.

Vrhničan je v finalu lovil svojo najboljšo slalomsko uvrstitev kariere, a je nato s 16. mestom prišel do svojega najboljšega dosežka v sezoni. Na slalomu v Alta Badii je bil 20., v Madonni di Campiglio 26., paralelno tekmo v Lech/Zürsu je končal na 17. mestu.

Najboljši slovenski dosežek na moških slalomih na Sljemenu je sicer četrto mesto Mitje Valenčiča, ki ga je dosegel pred natanko desetimi leti. Na ženskih slalomih pa je bila najvišje Tina Maze pred osmimi leti, ko je bila druga.

Med zmagovalci slalomov v Zagrebu je prvič Nemec, Strasser, ki je dosegel tisto kar njegov predhodnik Felix Neureuther nikoli ni, čeprav je bil na Sljemenu trikrat drugi. Osemindvajsetletni Strasser je na 81. tekmi v svetovnem pokalu osvojil svojo prvo slalomsko zmago, drugo v svetovnem pokalu, potem ko je pred tremi leti zmagal na paralelni mestni tekmi v Stockholmu.

Lansko preizkušnjo nad Zagrebom je dobil Noel, ki je na prestolu snežnega kralja Sljemena nasledil petkratnega zmagovalca Avstrijca Marcela Hirscherja.

Moška karavana svetovnega pokala se bo preselila v Švico, kjer bo konec tedna v znamenju dvojnega moškega veleslalomskega sporeda v Adelbodnu z močnim slovenskim pridihom. Žan Kranjec je pred enim letom kot prvi Slovenec osvojil prestižni veleslalom na progi Chuenisbärgli.

Zagreb je prinesel tudi nova vodilna. Francoz Alexis Pinturault je s skromnim 18. mestom prevzel prvo mesto v skupni razvrstitvi svetovnega pokala s 475 točkami. Za zgolj deset točk je prehitel Norvežana Aleksandra Aamodt Kildeja, ki je Sljeme izpustil.

Feller pa je z drugim mestom in 210 točkami prevzel mesto vodilnega slalomista v posebnem seštevku discipline ter za 44 točk prehitel Norvežana Henrika Kristoffersena, ki je bil danes deseti.

Rezultate si lahko ogledate TUKAJ.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.