Šport > Zimski športi
3279 ogledov

Hadalin: "Moja odločitev ni bila niti za trenutek sporna"

Štefan Hadalin Profimedia
Slovenski smučar Štefan Hadalin ne obžaluje odločitve, da se je še pred začetkom olimpijskih iger v Pekingu odločil za tekmovalni premor.

Žan Kranjec in Štefan Hadalin sta se v nedeljo z drugim in devetim mestom vpisala v slovensko smučarsko zgodovino. Po 27 letih sta bila spet dva Slovenca del veleslalomske deseterice na tekmi svetovnega pokala v alpskem smučanju. Hadalin, ki se je v karavano vrnil po zdravstvenih težavah, je vesel, da je bil del tega zgodovinskega dogodka.

Žan Kranjec Nor uvod Šport Slovenija je na to čakala 27 let

"Nedeljski rezultat razumem kot del nekega procesa, v katerem sem. Dejstvo je, da že dlje časa smučam dober veleslalom, tudi na treningih sem imel že dobre občutke in mi je nekako uspelo to zdaj prenesti še na tekmo," je po prihodu iz Söldna v pogovoru za STA dejal Hadalin.

Štefan Hadalin | Avtor: Profimedia Profimedia
Sedemindvajsetletni Vrhničan je na ledeniškem uvodu v novo sezono presenetil sam sebe, ko se je z zelo slabim startnim izhodiščem s številko 41 zavihtel v finale z 28. mestom ter nato skupaj s Kranjcem prebil med najboljših deset. "Deveto mesto je res super rezultat, saj bi bile zame povsem dovolj že točke na tej tekmi. Že te bi pomenile potrditev, da sem spet nazaj," je bil zadovoljen Hadalin.

Razplet mu je dal potrditev, da je na pravi poti. "Verjamem, da bo ovinkasta, da bo kdaj tudi malo 'puklasta', ampak nič za to," pravi tekmovalec, ki je imel dan po tekmi na novinarski konferenci v Ljubljani nekoliko hripav glas od vpitja ob navijanju za sotekmovalca in proslavljanju uspeha.

Še januarja je Hadalin zaradi zdravstvenih težav šel na prisilni počitek, pokal Vitranc pa je spremljal kot navijač s tribun. "Veliko se je zgodilo v teh devetih mesecih, veliko stvari tudi spremenilo, vedno znova sem postavljen pred nek izziv, da ohranjam ta nov miselni okvir, da grem bolj s tokom in se manj zapletam v neke nepotrebne stvari," je novo miselnost razkril tekmovalec.

Ob tem ne želi ustvarjati prevelikega pritiska. "Želim ostati kar se da spontan, sproščen, uživati v tem, kar delam, iti vsako tekmo posebej na start z mislijo, da se imam dobro ... Mislim, da bo potem tudi smučanje kakovostno in da bodo posledično tudi rezultati dobri," je dejal.

Hadalin ne obžaluje odločitve, da je januarja začasno izstopil s tekmovanj. "Že takrat, ko smo se glede na moje zdravstveno stanje odločili za premor, ni bila ta odločitev niti za trenutek sporna. Ponosen sem in vesel, da sem se takrat tako modro odzval."

Štefan Hadalin Skrivnostno Šport Šok iz slovenskega tabora: naš junak tik pred ZOI nepričakovano končal sezono!

Lani novembra in decembra je imel težave predvsem s hrbtom, potem je izgubil ogromno kilogramov, mišične mase, ker ni mogel normalno trenirati.

"Enostavno zame ni bilo več možnosti, da bi lahko kakovostno nadaljeval sezono. Nisem bil v najboljšem psihološkem stanju in takrat sem se odločil, da postavim zdravje na prvo mesto ter se popolnoma posvetim temu, da se znova postavim na noge tako fizično kot psihološko. Da se vrnem nazaj. In zdaj sem nazaj."

"Čeprav je bila cena te odločitve relativno visoka, izpustil sem praktično polovico ali pa tri četrt lanske sezone, olimpijske igre, je na koncu to moja zgodba in to so moje odločitve, ki so zahtevale ogromno zrelosti in poguma. Mislim, da sem prav s takimi odločitvami tudi jaz nekako zrasel, dozorel, in verjamem, da se bo to tudi poznalo v moji nadaljnji karieri," je ocenil Hadalin.

Zelo zadovoljen je tudi s podporo, ki jo ima v majhni ekipi skupaj s Kranjcem. "Definitivno je pomembno, da sta vzdušje v ekipi in energija dobra, pozitivna. Jaz sem dober 'sparing'-partner Žanu za veleslalom, on pa meni za slalom. Oba na treningih vedno dajeva maksimalno od sebe, ne popuščava in nikomur izmed naju ni všeč, kadar je eden pred drugim, tako da vedno stremiva k temu, da sva boljša in to naju dela boljša," je še povedal o profesionalnem odnosu s sotekmovalcem.

Žan Kranjec Sporočilo tekmecu Šport Kranjec: "Deluje skorajda nepremagljiv, vendar ni"
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.