Šport > Zimski športi
214 ogledov

Slovenija je na to čakala 27 let

Žan Kranjec Epa
Po skoraj treh desetletjih sta bila na veleslalomski tekmi za svetovni pokal v prvi deseterici spet dva Slovenca.

Kar 27 let je moralo preteči, da sta dva Slovenca znova del najboljše deseterice na veleslalomu svetovnega pokala alpskih smučarjev. Žan Kranjec z drugim in Štefan Hadalin z devetim mestom sta na premieri sezone nad Söldnom ponovila dosežek, s katerim sta 6. januarja 1995 v Kranjski Gori navdušila Mitja Kunc z drugim in Jure Košir s četrtim mestom.

Takrat je zmagal Italijan Alberto Tomba, tokrat Švicar Marco Odermatt. Na obeh tekmah leta 1995 ter letos sta bila najboljša Slovenca na drugem mestu. Razlika je v tem, da je na tedanjem veleslalomu v Kranjski Gori nastopilo šest Slovencev, v nedeljo pa sta bila na startu veleslaloma na ledeniku Rettenbach le dva.

Štefan Hadalin | Avtor: Epa Epa
Oba sta po velikem uspehu že dan po tekmi doma v Sloveniji še sveža s poti domačim predstavnikom sedme sile predstavila vtise po izjemnem tekmovalnem uvodu v novo sezono.

"V Sölden sem prišel motiviran, samozavesten na tekmo. Res pa je, da vseeno še ne moraš vedeti, kam sodiš in na kakšni ravni je konkurenca," je danes dejal Kranjec, ki je zelo zadovoljen, da je sezono začel med najboljšimi.

Z zmagovalcem veleslaloma Odermattom, ki je v minuli sezoni osvojil skupni seštevek svetovnega pokala in seštevek discipline, se slovenski as ne ukvarja.

"Je pa seveda vsak premagljiv. Zadnje leto deluje skorajda nepremagljiv. Seveda skušam gledati nase in ugotoviti, kje sem 'pustil' čas. Predvsem v prvi vožnji sem imel še nekaj rezerve, v drugi vožnji, ki je bila težja, sem prepričan, da sem dal svoj maksimumu. Včeraj težko rečem, ali je bil Odermatt premagljiv, skušam pa na vsaki tekmi dati svoj maksimum," je še povedal Kranjec, ki je pokazal velik napredek, saj je mojstrstvo pokazal na tekmi spomladanskih razmer, na zanj težki podlagi, ki mu je v prejšnjih sezonah povzročala preglavice.

Žan Kranjec | Avtor: Epa Epa

Tako javnosti kot strokovnemu štabu in tekmovalcema se podijo po glavi vprašanja, kako ohraniti in morda celo nadgraditi to zelo dobro formo, ki sta jo pokazala na uvodni tekmi, do naslednjega veleslaloma, ki bo šele čez 47 dni, torej 10. decembra v Val d'Iseru.

Vodja panoge Miha Verdnik je pohvalil slovenska nedeljska junaka ter napovedal, da se pri tem, kar sta oba pokazala v nedeljo, ne bo končalo. "Vsem skupaj nam je veliko lažje in tudi njima bo lažje delati najprej. Vemo, kakšen domet imata, verjamem, da bosta še dvignila formo," je napovedal vodja panoge za alpsko smučanje.

Vmes bo čez 20 dni, 13. novembra, sledil sicer še paralelni veleslalom v Lech/Zürsu, a gre za povsem drugačno disciplino.

Alta Badia bo 18. in 19. decembra gostila dva veleslaloma, 7. januarja bo sledil Adelboden, kjer je Kranjec leta 2020 zmagal. Pred svetovnim prvenstvom v Courchevelu bo 29. januarja še veleslalom v Garmisch-Partenkirchnu.

Po SP, boj za naslov veleslalomskega svetovnega prvaka bo v Courchevelu 17. februarja, sledi 25. februarja veleslalomski postanek v ZDA, na prizorišču Palisades Tahoe. Pred finalom sezone v Andori pa bosta 11. in 12. marca še dva veleslaloma za pokal Vitranc v Kranjski Gori.

Olimpijski podprvak Kranjec, ki bo glavni slovenski favorit za stopničke tudi na SP, se je izkazal tudi pri odpiranju steklenice penine. Zamašek je pod rokami slovenskega asa klonil brez težav in tako sta lahko oba nazdravila uspehu.

Komentarjev 1
  • Ender3 12:29 24.oktober 2022.

    Pretiravanje, hvalili bomo, ko bo kaj, hvaliti !

Sorodne novice