Šport > Zimski športi
208 ogledov

Kranjec: "Deluje skorajda nepremagljiv, vendar ni"

Žan Kranjec Epa
Najboljši slovenski veleslalomist je moral na uvodni preizkušnji nove sezone priznati premoč samo dvakratnemu branilcu velikega kristalnega globusa Švicarju Marcu Odermattu.

Žan Kranjec je novo sezono svetovnega pokala v alpskem smučanju začel z uvrstitvijo na stopničke. Na uvodnem veleslalomu na ledeniku nad Söldnom je zasedel drugo mesto, zaostal je zgolj za najboljšim smučarjem minule zime in najboljšim veleslalomistom Švicarjem Marcom Odermattom. Kranjec je prepričan, da je Odermatt premagljiv.

"Če me vprašate za Odermatta oziroma katerega koli tekmovalca, jaz menim, da je vsak premagljiv. Zadnje leto sicer res deluje, kot da bi bil skorajda nepremagljiv," je menil Kranjec, ki v svojem smučanju vidi še možnosti za izboljšave.

 | Avtor: Epa Epa

Prepričan je, da je imel še nekaj rezerve zlasti v prvi vožnji nedeljskega veleslaloma, v kateri je zaostal za Odermattom in Norvežanom Lucasom Braathenom.

"Predvsem na začetku proge bi lahko smučal še bolj na svoji meji, na strmini sem bil sicer hiter, a bi lahko šel še bolj 'na rob'. V drugi vožnji, ki je bila težja, sem naredil vse, kar sem lahko. Za nedeljo težko rečem, ali je bil Odermatt premagljiv. Če pa prikažem svoji dve najboljši vožnji in mi gredo na roko tudi razmere, se mi zdi, da je premagljiv," je prepričan Kranjec.

Žan Kranjec Po stopničkah Šport Kranjec: Upam, da bo letos drugače

Naslednji veleslalom v svetovnem pokalu bo na sporedu šele 10. decembra. V tem času bo pomembno zadržati ali pa celo dvigniti formo, kar bo zahtevalo trdo delo. "Po eni strani je treba ostati miren, takrat, ko počivaš, si je treba vzeti čas, da se spočiješ, kadar se trenira, je treba stoodstotno biti na treningu. Potem pa vsak trening vzeti maksimalno. Poleg tega se je treba tudi naučiti kakšno stvar iz preteklih sezon, zakaj so bila nihanja. Verjamem, da bom letos obdržal formo skozi celotno sezono," je svoj recept razkril Kranjec.

Kranjec, ki bo 15. novembra dopolnil 30 let, je zelo zadovoljen z začetkom sezone. "Čeprav smo vedeli, da smo dobro trenirali v pripravljalnem obdobju, je bilo pred prvo tekmo še vedno nekaj negotovosti. Občutek, da sem pokazal, da sem med najboljšimi, je super, in zdaj je veliko lažje iti naprej."

Za uspešno nadaljevanje si ob dobri fizični pripravljenosti želi tudi veliko mero psihološke trdnosti. "Da pa si čez celotno sezono dober, moraš biti psihološko trden, imeti naštudiran material, biti telesno na visoki ravni od prve do zadnje tekme in te stvari se morajo sestaviti, da je celotna sezona bolj konstantna," je dejal Kranjec.

V nedeljo je dokazal, da je lahko dober tudi v razmerah, ki mu ne ustrezajo. "Še zlasti druga vožnja, v razmerah, ko je bilo res spomladansko, pa tudi razrito, sem imel v preteklosti velikokrat težave. Tudi to mi je šlo malo po mislih na startu. Tudi zaradi tega sem si zelo oddahnil in bil zelo vesel, ko sem videl, da sta mi uspela dobra vožnja in vrhunski rezultat," je še dejal Kranjec.

"Vsekakor je bilo zelo lepo stati na stopničkah ob dveh legendah, Odermattu in Henriku Kristoffersenu, oba sta veliki imeni, sicer ne vem, ali bi se sam že lahko štel v to družbo," je še dodal najboljši slovenski smučar.

Kranjec in Štefan Hadalin sta v nedeljo z drugim in devetim mestom na veleslalomu na ledeniku Rettenbach ponovila dosežek Mitje Kunca in Jureta Koširja, ki sta bila pred 27 leti tudi v prvi deseterici veleslaloma, v Kranjski Gori, takrat z drugim in četrtim mestom.

"Če gledamo na najina nedeljska rezultata, gre za res vrhunski dosežek. Če pogledamo reprezentance, ki so imele na startu veliko tekmovalcev in na koncu niti enega med deset, mi pa smo imeli dva od dveh. Pokazali smo večjim nacijam, da dobro delamo," je ocenil Kranjec, ki želi svoji prvi olimpijski kolajni srebrnega leska to zimo dodati še prvo kolajno s svetovnih prvenstev. To bo kot vrhunec te sezone na sporedu od 6. do 19. februarja v Courchevelu in Meribelu.

Žan Kranjec Nor uvod Šport Slovenija je na to čakala 27 let
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice