Šport > Zimski športi
213 ogledov

Hirscherju je bilo smučanje položeno v zibko

Marcel Hirscher Epa
Vsaka, še tako uspešna, zgodba ima svoj konec.

V Salzburgu je Marcel Hirscher, eden največjih športnih zvezdnikov, ki so se rodili in tekmovali v severni sosedi Slovenije, objavil konec tekmovalne poti. Za tridesetletnikom je izjemna športna kariera, ko je v belem cirkusu osvojil vse, kar se je osvojiti dalo.

Smučanje mu je bilo položeno že v zibelko. Rojen na Solnograškem, na Aninem hribu, Annabergu, je takoj, ko je shodil, že smučal, tako ali drugače. Da bi okusil zimo in smučanje, mu ni bilo treba prav daleč. Smučišča so bližje njegovemu domu, kot je bila šola.

Veliko je obetal že v mladinski konkurenci. Na mladinskih svetovnih prvenstvih je osvojil kar šest kolajn, in sicer tri zlate (veleslalom 2007, veleslalom in slalom 2008), dve srebrni (slalom 2007 in superveleslalom 2009) in bronasto (veleslalom 2009). Na mladinskem svetovnem prvenstvu marca 2007 v Flachauu je v veleslalomu premagal vso takratno konkurenco, med katerimi so bili tudi smučarji, s katerimi se je pozneje srečeval v članski konkurenci (Matts Olsson, Fritz Dopfer, Beat Feuz).

Na seznamu nastopajočih v Flachauu je bilo takrat zaslediti tudi Mariborčana Filipa Flisarja, ki je kasneje alpsko smučanje zamenjal za smučarski kros. V slalomu je Hirscherja istega leta v boju za naslov mladinskega prvaka za 11 stotink sekunde ugnal Slovenec Matic Skube, ki pa se med člani ni več tako dobro znašel.

V svetovnem pokalu je Hirscher prvič nastopil 17. marca 2007 v Lenzerheideju, kjer je v veleslalomu zasedel 24. mesto. Moralo je miniti kar nekaj časa, da je izpopolnil svojo napadalno in brezkompromisno vožnjo, ki ga je pripeljala do največjih uspehov. Na tej poti tekmovalnega zorenja je prihajalo tudi do padcev in odstopov.

Marcel Hirscher | Avtor: Epa Epa

Veliki met mu je uspel v sezoni 2009/10, ko se je začel redno uvrščati med prvo deseterico. V Val d'Iseru je dosegel svojo prvo zmago v svetovnem pokalu v veleslalomu. V isti sezoni je dobil tudi veleslalom v Kranjski Gori, kjer je vsega skupaj vpisal šest zmag.

V sezoni 2011/12 je osvojil svoj prvi veliki kristalni globus ter svoj prvi mali kristalni globus v veleslalomu. In tako je nadaljeval še naslednjih sedem zaporednih sezon. Skupno je osvojil osem zaporednih velikih kristalnih globusov za skupno zmago v svetovnem pokalu, kar ni uspelo še nikomur pred njim. Hkrati je osvojil še dvanajst malih kristalnih globusov, šestkrat z najvišjim številom točk v posebnem seštevku slaloma in šestkrat z najvišjim številom točk v posebnem seštevku veleslaloma.

Marcel Hirscher Konec ere Šport Hirscher sprejel dokončno odločitev

Prvič se je z mislijo o koncu kariere poigraval pred začetkom sezone 2017/18, ko ga je prvi dan snežnih priprav med padcem na treningu slaloma na ledeniku Mölltal doletel zlom levega gležnja. A se je, kljub poškodbi, vrnil zmagovito v beli cirkus, do konca sezone svetovnega pokala kar trinajstkrat zmagal ter postal celo najuspešnejši avstrijski alpski smučar v zgodovini po številu zmag v svetovnem pokalu.

Teh je vsega skupaj zbral 67. Pred njim sta na večni lestvici le, od letos upokojena, Američanka Lindsey Vonn (82) in smučarski kralj iz sedemdesetih in osemdesetih prejšnjega stoletja Šved Ingemar Stenmark (86).

Čeprav je prevladoval v svetovnem pokalu, je prvo zlato na olimpijskih igrah osvojil šele v Južni Koreji lani februarja, ko je v Jeongseonu najprej zmagal v kombinaciji in nato še na olimpijskem veleslalomu. S svetovnih prvenstev ima pet naslovov prvaka v individualnih preizkušnjah, nazadnje je bil zlat letos v Areju na slalomski tekmi. S Stenmarkom si deli prav poseben dosežek, sta edina v zgodovini s tremi naslovi svetovnega prvaka v slalomu.

marcel hirscher | Avtor: Epa Epa

Sloviti športni časnik L'Equipe ga je imenoval za najboljša športnika na svetu v letu 2018. V Adelbodnu, 13. januarja 2019, je z deveto zmago postavil rekord po številu zmag med moškimi na enem prizorišču. Rekorden je tudi s 16 osvojenimi stopničkami, kar je prav tako največ med moškimi na enem prizorišču.

Zdaj bo imel veliko več časa za zasebnost in mlado družino. Junija 2018 se je na Ibizi poročil s svojo dolgoletno partnerko Lauro Moisl. Čez nekaj mesecev, 7. oktobra 2018 pa se jima je rodil sin. A seveda bo petkratni najboljši športnik leta v Avstriji težko v celoti zavrnil vse ponudbe, ki jih bo brez vsakršnega dvoma prejel, in se povsem izognil prihodnje povezanosti s športom, na takšen ali drugačen način.

Zaradi Hirscherjeve novinarske konference je avstrijska javna radiotelevizija posegla v že predvideni spored. Neposredni prenos novinarske konference športnika je imel prednost pred sprva za isto uro napovedanim soočenjem politikov pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami. V Avstrijo so svoje ekipe poslale tudi največje svetovne televizijske in medijske hiše z ameriško CNN na čelu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.