Šport > Zimski športi
6132 ogledov

Hrgota razkril: To je bila točka preloma pri Zajcu

Timi Zajc Profimedia
Timi Zajc je izvrstno opravil s prvim dnevom svetovnega prvenstva v poletih. Po dveh od štirih serij je v lepi prednosti pred vsemi konkurenti. Dobro kaže tudi Lovru Kosu na petem mestu.

Zajc, ki se mu sezona svetovnega pokala do prihoda v Bad Mitterndorf (Kulm) ni razpletala po željah, je tako kot že nekajkrat na najpomembnejši preizkušnji sezone našel pravi recept. Nima zaman vzdevka športnik za največje tekme.

"Moja sezona do zdaj res ni potekala po željah, vendar sem tukaj danes že po drugem skoku za trening dobil super občutek, zato je bilo potem lažje izpeljati oba skoka na tekmi. Čeprav morda vremenske razmere niso bile najboljše, sem vedel, da znam narediti dober polet. Končno sem na tistem mestu, kjer si vedno želim biti," je bil po izjemnih poletih za Smučarsko zvezo Slovenije vesel Zajc. Ta je z 238 metri na jutranjem treningu le za šest metrov zaostal za osem let starim rekordom letalnice, ki ga ima v lasti njegov rojak Peter Prevc.

Kot je dodal, se letos ni imel velikokrat priložnosti tako veseliti v izteku kot danes. "Letos se v izteku nisem mogel velikokrat veseliti, saj mi nikoli nastop ni uspel po željah. Tokrat pa je bilo drugače. Mislim, da je za vsakega skakalca najlepši občutek, ko gre čez zeleno črto, sploh, če je vodilni. Za zdaj sem super vesel," je pojasnil 23-letnik, ki je takoj po nastopu dejal, da bo danes zagotovo malo lažje zaspal kot včeraj.

Zajca je pohvalil tudi selektor Robert Hrgota, ki je že vso sezono poudarjal, da mu gre na treningih zelo dobro, da potrebuje le malo vel samozaupanja.

"Takoj po drugem skoku za trening je Timi dobil tisto zaupanje, ki ga je potreboval, da je na tekmi naredil tekoče gibanje, sproščenost, ki sta mu manjkala skozi celotno sezono doslej. Takšne skoke je kazal že prej na treningih, na tekmah se mu pa ni izšlo. K sreči se mu je zdaj, v pravem času. Zdaj je treba jutri samo nadaljevati, mirno lahko uživa v poletih, ker je v dobri formi."

V igri za kolajne je v kraljevski disciplini smučarskih skokov še en Slovenec. Lovro Kos, ki je bil po prvi seriji tretji, je po polovici tekme na petem mestu. Več o prvem delu tekmovanja si lahko preberete tukaj.

"Zelo sem zadovoljen po prvem dnevu. V drugem poletu sem naredil manjšo napako, ampak mi je uspel še četrti polet, v katerem sem užival," je zadovoljno dejal Kos, o pričakovanjih za sobotni drugi del tekme pa v smehu dodal: "Za jutri pričakujem oziroma računam na Timija, da bo zmagal, jaz pa bom spet užival v poletih."

"Lovro je v prvi seriji naredil tehnično lep skok, v drugi seriji je mogoče v želji po rezultatu naredil kakšno napako. K sreči je v takšni formi, da si lahko privošči tudi napako, mislim, da jutri lahko nastopi samozavestno. Domen in Peter gotovo lahko jutri nastopita še bolje. Pri njima je bilo videti malo preveč zakrčenosti. Samozavesti je dovolj, predvsem potrebujeta mirnost, da lahko krotita to samozavest in potem bodo poleti še daljši in bolj tekoči," je o preostalih slovenskih nastopih dejal glavni trener.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.