Šport > Zimski športi
2951 ogledov

Diši po zlati medalji! Timi Zajc prvi dan SP v poletih razred zase!

Timi Zajc Profimedia
Na letalnici v Kulmu se je končal prvi dan svetovnega prvenstva v smučarskih poletih, katerega je prepričljivo dobil Timi Zajc.

Po četrtkovih težavah z vetrom se je danes na letalnici v Kulmu v Avstriji začelo svetovno prvenstvo v smučarskih poletih. Slovenska ekipa je tik pred zdajci ostala brez najboljšega v svetovnem pokalu Anžeta Laniška, ki se je poškodoval, medtem ko je po slabših nastopih na treningu glavni trener ekipe Robert Hrgota pred petkovo tekmo prečrtal Žigo Jelarja.

Prvi dan svetovnega prvenstva so tako v prvih dveh serijah za Slovenijo nastopili Peter Prevc, Lovro Kos, Timi Zajc in Domen Prevc. Še posebej veliko se je pričakovalo od Kosa, ki je bil drugi na obeh trening preizkušnjah, ter Zajca, ki je prepričljivo dobil enega izmed treningov.

Timi Zajc | Avtor: Profimedia Profimedia

Timi Zajc (435,8 točk) je tudi upravičil visoka pričakovanja, saj po prvem dnevu tekmovanja vodi s kar 12,3 točkami prednosti pred Stefanom Kraftom (423,5 točk) in 17,1 točkami prednosti pred Johannom Andrejem Forfangom (418,7 točke).

Odlično kaže tudi Lovro Kosu (411 točk), ki drži visoko peto mesto in je še vedno v igri za medalje. Dober slovenski ekipni izplen sta dopolnila brata Prevc. Domen (383 točk) po prvem dnevu zaseda 15. mesto, Peter (381,8 točk) pa 16. mesto.

Aktualni svetovni podprvak Timi Zajc je prepričljivo vodil že po prvi seriji, ko je z 228,5 metri zbral 224,8 točk, kar je bilo dovolj za vodstvo s 7,6 točkami pred Kraftom (225,5 m, 217,2 točk). Še bolje kot po koncu druge pa je po prvi seriji kazalo Lovru Kosu (222 m, 214,6 točk), ki je bil na tretjem mestu in je za Zajcem zaostajal za vsega 10,2 točke.

V drugo serijo sta se zanesljivo uvrstila tudi oba brata Prevc, ki pa sta bila že po prvi seriji izločena iz boja za medalje. Peter je s poletom dolgim 200,5 metrov in 191,7 točkami držal 18. mesto, eno pozicijo nižje pa se nahajal njegov brat Domen, ki je za polet dolg 208 metrov zbral 190,1 točk.

Lovro Kos | Avtor: Profimedia Profimedia

Oba Prevca sta nato svoji uvrstitvi v drugo popravila. Peter je poletel 209,5 metrov (190,1 točke) in se povzpel za dve mesti, za štiri mesta pa je napredoval njegov mlajši brat Domen, ki je pristal pri 213,5 metrih (192,9 točke). Nekoliko je svojo uvrstitev pokvaril le Kos, ki je pristal pri 210 metrih (196,4 točke), tako da sta ga prehitela Forfang in Andreas Wellinger (418,2 točke).

Po odličnem poletu Krafta (219 m, 206,3 točke) pa je bilo jasno, da bo moral Zajc tudi v drugo poleteti izjemno daleč, če bo želel ohraniti svojo prednost. Toda Slovenec je z najboljšim poletom tudi druge serije svojo prednost še povečal. Poletel je kar 227 metrov (211 točk) ter še za točko in devet desetink izboljšal Forfangov dosežek iz druge serije. V skupnem seštevku dveh serij pa je svojo prednost pred Kraftom povečal že na velikih 12,3 točke.

"Polet na treningu mi je lepo uspel, vrnili so se mi super občutki, ki jih hočem ponavljati iz poleta v polet. Malo sem bil živčen pred prvo serijo, v drugi pa sem že užival. Danes bo malo lažje zaspati kot včeraj ," je za TV Slovenija dejal Zajc.

Tretja in četrta serija, ki bosta dali novega svetovnega prvaka v poletih, sta na sporedu v soboto, v nedeljo pa sledi še ekipna tekma, na kateri bodo Slovenci branili ekipni svetovni naslov.

Uradne rezultate si lahko ogledate TUKAJ.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • rd2dmk2 19:49 26.januar 2024.

    men diši po figah. saj se spomnite polske. o kolk so že žarele očke in so se penezi že štel, ma ne , že zapravljal.

Sorodne novice