Šport > Zimski športi
4186 ogledov

Hrgota razgrnil pričakovanja: "Ne moremo mimo dejstva, ..."

Lanišek Kos Domen Prevc Profimedia
V četrtek se bo na Kulmu začelo 28. svetovno prvenstvo v smučarskih poletih.

Slovenska peterica za trening in kvalifikacije - Anže Lanišek, Peter Prevc, Lovro Kos, Timi Zajc in Domen Prevc - je že znana, selektor Robert Hrgota ji lahko na prvenstvu, kjer bo Slovenija branila ekipni naslov, Zajc pa naslov podprvaka, doda še šestega letalca.

V slovenski vrsti so ta čas najbolj razpoloženi Lanišek, Kos in Peter Prevc, Hrgota pa je prepričan, da se jim bosta že v sosednji Avstriji na letalnici pridružila tudi Domen Prevc in Zajc.

"Upam oziroma prepričan sem, da bom imel po četrtkovem treningu težko delo izbrati četverico, ki bo nato nastopila v kvalifikacijah. Vsi fantje so namreč v dobri formi, na treningih jim gre dobro. Zajcu po mojem mnenju manjka samo malo več samozavesti, pa bi lahko tudi on hitro priključil korak z najboljšimi. Forma je dobra. Tudi pri Domnu," je pred odhodom v Avstrijo povedal glavni trener.

Kot je pojasnil, je bila poljska turneja dobra popestritev tekmovalnega koledarja, dobri slovenski dosežki pa so lepa popotnica za SP.

Robert Hrgota | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
"Mislim, da smo pred prvenstvom lahko kar mirni. Vseh pet fantov tukaj je pokazalo vrhunske skoke, tako da se nimamo česa bati. Vemo, kako zelo si fantje želijo leteti in že samo to je dodana vrednost. Upam, da bodo šli tja zelo sproščeni in zelo motivirani," je menil Hrgota.

"Ne moremo mimo dejstva, da smo svetovni prvaki. Da branimo ekipno zmago. Dejstvo je, da je bil Timi drugi in da branimo posamično drugo mesto. Ne bežimo od teh dejstev. Zavedamo se, da sodimo v ožji krog favoritov in hvala bogu, da je tako. Ker če greš na tekmo brez pričakovanj, potem je res bolj dolgočasje," je poudaril selektor.

Tudi najboljši Slovenec zadnjih sezon Lanišek se veseli vrhunca sezone. "Veselim se prvenstva v poletih. Mislim, da grem lahko tja povsem sproščeno. Moj cilj je, da letim čim dlje, čez 240 metrov. Da ne bo tako, kot je bilo v Planici, ko je bil le en takšen polet. Želim si jih več," je v smehu dejal 27-letni Domžalčan, ki je na zadnjem SP v Vikersundu 2022 skupaj s Petrom in Domnom Prevcem ter Zajcem osvojil prvo ekipno zlato za Slovenijo doslej.

Dobre skoke to sezono niza tudi Peter Prevc, ki je z 244 metri še vedno rekorder kulmske letalnice, kjer je leta 2016 osvojil tudi posamični naslov.

Peter Prevc | Avtor: Profimedia Profimedia
"To sezono mi gre res kar dobro, veliko je dolgih skokov. Takrat, ko tekmovalec z mize skoči daleč, dobi zadoščenje, da je naredil nekaj dobrega in to je tisto pravo. Na Kulm imam veliko spominov, to so trenutki, ki jih v življenju ne doživiš prav velikokrat. Zdaj bo izziv, saj zadnji dve izkušnji na tej letalnici nista bili najboljši. Že po prvem poletu bomo videli, kako mi bo šlo tokrat," je dejal kapetan slovenske vrste.

Medtem pa Zajc v pričakovanjih ostaja previden, saj, kot pravi, forma ni takšna, kot bi si želel. Pravega vzroka za slabšo sezono niti ne pozna, vendar se trudi krivuljo obrniti navzgor: "Posebnih pričakovanj kljub temu, da branim srebrno kolajno, nimam. Vemo pa, da bo trening zelo pomemben, najprej bo treba 'preživeti' ta rez, potem pa naprej. Upam, da se mi bo na poletih spet odprlo in bom pokazal dobre nastope."

Kos pa bo prvič na takšni preizkušnji, a ga to nič ne skrbi: "Sem miren, samozavesten, počutim se močnega in res se veselim poletov na Kulmu."

Adut v slovenski vrsti bi lahko bil tudi Domen Prevc, ki se je za nekaj časa umaknil iz svetovnega pokala, da je v miru vadil. "Letalnice so tiste, ki me vedno najbolj dvignejo. Na Kulm grem uživat, ne glede na to, kako se bo razpletlo. Če bom osredotočen na svoje naloge, se bo razpletlo, kot si želim."

V četrtek so po treningu na sporedu kvalifikacije, v petek in soboto posamična preizkušnja ter v nedeljo še ekipna.

Stefan Kraft Spopad velesil Šport Kraft o rivalstvu z orli: "Vsi vemo, da so Slovenci zelo ..."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.